A Pécsi Törvényszék – felülbírálva a Komlói Járásbíróság ítéletét – H. A. vádlottat visszaesőként állatkínzás bűntette miatt 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 1 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, egy korábbi elítéléséhez kapcsolódó feltételes szabadságát megszüntette, valamint megállapította, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.
A büntetett előéletű vádlott feleségével és három gyermekével közös háztartásban lakott Mázán. A család tartott egy 6 éves kaukázusi keverék kutyát. Miután a házaspár kapcsolata megromlott, az anya gyermekeivel elköltözött, a vádlott vállalta a kutya további tartását, valamint később egy 10 hónapos keverék kölyökkutyát is tartott mellette az ingatlanon.
A vádlott 2014. február közepén otthonából elköltözött későbbi élettársához anélkül, hogy a két kutyát magával vitte volna, a kutyák felügyeletéről, megfelelő etetéséről, ellenőrzéséről nem gondoskodott. A kutyákat körülbelül 2 hetes időtartamban csak egy, legfeljebb két alkalommal, minimális mennyiségű száraz kutyatáppal látta el egy ismeretlen személy, később a vádlott szomszédai etették és látták el vízzel a kutyákat, nehogy azok éhen vagy szomjan pusztuljanak. Mivel a kutyák fajtájának megfelelő ellátásról, ellenőrzéséről, felügyeletéről a vádlott nem gondoskodott a kaukázusi keverék kutya a szomszédok által biztosított élelem nagy részét a kölyök elől elette, ezért a kölyök kórosan sovány állapotba került, és 2014. február 28-án átmászott a szomszédos ház udvarára.
Ekkor a szomszédok állatorvost hívtak hozzá, akitől infúziós kezelést és vitamint kapott, ezután bejelentést tettek az állatvédő egyesületnél, ahonnan értesítették a rendőrséget. A kölyökkutya kórosan sovány, életveszélyes állapotba került. A vádlott kutyákkal szemben tanúsított magatartása alkalmas volt arra, hogy az állatok pusztulását okozza, nekik különös szenvedést okozott.
Az ítélet jogerős.
(Bama.hu)