Közel egymilliárd forintos adóssága miatt azonnali csődöt jelent az Országos Roma Önkormányzat – tájékoztatta több képviselő is szerdán a RomNetet.
Zoom
A lap úgy tudja, egy független könyvvizsgáló cég 2011-ig visszamenőleg egy átfogó pénzügyi ellenőrzést végzett a cigány bűnszervezetnél, és a 2016-os évre vonatkozóan olyan mértékű szabálytalanságokat és adósságokat tárt fel, amely miatt az ORÖ működésképtelenné vált.
A tetemes pénzügyi adósság annak ellenére áll fenn az önkormányzatnál, hogy a Híd a munka világába nevű botrányprogram 1,6 milliárd forintos adósságából a kormány 1,3 milliárd forintot tavaly karácsonykor elengedett, a maradék 300 millió forintra pedig egy havi 7 millió forintos törlesztőrészlettel részletfizetési megállapodást kötöttek. Múlt héten, az Országgyűlés rendkívül ülésnapján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Teleki László szocialista képviselő kérdésére válaszolva arról beszélt, hogy az ORÖ eddig határidőre és rendszeresen fizetette a részleteket, és a futamidő végén, 2017 decemberében kell a hiányzó összeget egy összegben visszafizetniük. A RomNet és a Népszava korábban hírt adott arról, hogy maradék összeget, a 300 millió forintot, a Híd a munka világába projekt keretében a Naphegy téri Gellérthegy utcában vett ingatlan megvásárlásával fedezné a kormány. Az adás-vétel eddig azért nem jött össze, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának belső vizsgálata szerint jelentősen túlárazva vette meg az ORÖ a budai 450 négyzetméteres ingatlant 205 millió Ft+ áfa áron, és az értékbecslés és a vételár közötti különbség maximum 5 százalék eltérés lehet.
A RomNetnek szerdán több képviselő is azt mondta, hogy Balogh János csütörtökön 12 órára rendkívüli tájékoztatóra hívta össze az Országos Roma Önkormányzat mind a 46 képviselőjét a szervezet Dohány utcai székházába, azért, mert a könyvvizsgáló által feltárt, összesen 930 millió forintos adósság miatt az önkormányzat fizetésképtelenné vált, és az elnök a hivatalvezetővel bejelenti a csődöt.
Lakatos Oszkár, az ORÖ képviselője, az önkormányzat pénzügyi gazdálkodását ellenőrző, de azóta már feloszlott Alternatív Vizsgálóbizottság tagja, és Hegedüs István, a szervezet korábbi elnöke a kialakult helyzet miatt 2017. június 28-án, csütörtökön 13 órakor sajtótájékoztatót tart az ORÖ budapesti Dohány utcai székháza előtt.
A RomNet korábban többször is írt arról, hogy Hegedüs István leváltásával Farkas Flórián korábbi elnök, cigányügyi miniszterelnöki biztos szándéka az volt, hogy feloszlassa az ORÖ-t, és ezért bízta rá a lungo dromos képviselők tiltakozása ellenére az elnöki tisztséget a baloldali kötődésű MCF elnökére, Balogh Jánosra.
A RomNet tavaly februárban és márciusban nyilvánosságra hozott olyan hangfelvételeket is, amelyek Farkas Flórián és Balogh János is az ORÖ csődjéről, illetve a testület feloszlatásáról beszélnek. Hegedüs Istvánt többször próbálták elmozdítani elnöki tisztségéből, végül 2016 februárjában maga mondott le megbízatásáról. Farkas Flórián javaslatára pedig 2016. február 26-án Balogh Jánost megválasztották elnöknek. Hegedüs István lemondása után az új elnökség megbízatását azzal kezdte, hogy február elsejei, visszamenőleges hatállyal megbízási szerződéseket kötöttek a puccsot támogató képviselőkkel havi 200, 250, majd 450 ezer forintos összeggel, mely miatt az Nemzeti Adó és Vámhivatal nyomozói költségvetési csalás gyanújával nyomozást folytatnak. Ebben az ügyben a hatóság a RomNet főszerkesztőjét is kihallgatta tanúként.
A Nemzeti Választási Bizottság korábbi közlése szerint abban az esetben, ha az Országos Roma Önkormányzat feloszlatja önmagát, akkor időközi választás kell kiírni, de a választás költségeit a szervezetnek kell állnia, amely közel egymilliárd forint is lehet. Viszont ha csődöt jelent a szervezet, akkor egy pénzügyi gondnok felügyelete mellett tovább működik a hivatal, hogy törvényben meghatározott alapfeladatait el tudja látni.
A RomNetet több képviselő is arról tájékoztatta a napokban, hogy Farkas Flóriánhoz kötődő képviselők, és az ORÖ intézményeinek vezetői a miniszterelnöki biztos megbízásából azzal keresték meg a megyében élő cigány vezetőket és képviselőket, hogy támogassák az ORÖ feloszlatását, és álljanak át a Lungo Drom újraválasztott elnökéhez.
Frissítés: cáfolják, hogy csődöt jelentenének, de közben megint hazudnak
A cigány önkormányzat elnöke az alábbi közleményt tette közzé:
Az Országos Roma Önkormányzat határozottan visszautasítja azon, sajtóban megjelent hamis állítást, mely szerint az önkormányzat csődöt jelentene. Valótlan minden olyan állítás, amely szerint az Országos Roma Önkormányzat csődöt jelentene. Az Országos Roma Önkormányzat eddig is rendezte a fennálló adósságait, és ezután is határidőre és rendszeresen eleget tesz tartozásai rendezésének. A hamis állításokat tevő, botrányt kelteni szándékozó személyekkel ellentétben az Országos Roma Önkormányzat vezetése továbbra is a kiegyensúlyozott és zavartalan működésben érdekelt.
Balogh János
elnök
Ízlelgessük ezt a kijelentést:
Az Országos Roma Önkormányzat eddig is rendezte a fennálló adósságait.
Majd tegyük mellé a fenti cikkből ezt a mondatot:
A tetemes pénzügyi adósság annak ellenére áll fenn az önkormányzatnál, hogy a Híd a munka világába nevű botrányprogram 1,6 milliárd forintos adósságából a kormány 1,3 milliárd forintot tavaly karácsonykor elengedett.
Vagy az alábbi híreket:
A sort pedig hosszan folytathatnánk. De ennyiből is kiderül: Az Országos Roma Önkormányzat eddig is rendezte a fennálló adósságait...
2. frissítés: az elengedett 1,3 milliárd után megint pénzt kérnek a kormánytól
Az Országos Roma Önkormányzat két képviselője szerint még körülbelül 840 millió forintos tartozása van a szervezetnek. Lakatos Oszkár, valamint Hegedüs István, az ORÖ korábbi elnöke erről azután beszélt egy budapesti sajtótájékoztatón, hogy Balogh János, a szervezet mostani elnöke tájékoztatta a képviselőket az ORÖ gazdasági helyzetéről.
Lakatos Oszkár azt mondta: Farkas Flórián volt ORÖ-elnök nem 1,6 milliárddal, hanem 2,5 milliárd forinttal "terhelte le" az országos önkormányzatot, mert még mindig jönnek visszafizetési kötelezettségek, amelyekről eddig nem tudtak. Az ORÖ jelenlegi fizetési nehézsége Farkas Flórián elnökségének idejéből adódik – tette hozzá.
Lakatos Oszkár közölte azt is: Balogh János elmondta a képviselőknek, hogy szerdán levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterhez, valamint Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, és segítséget kért a kormánytól a pénzügyi nehézségek miatt.
Az ORÖ-elnök bejelentette azt is, hogy el akarják adni a botrányba fulladt Híd a munka világába program megmaradt ingatlanjait.
Lakatos Oszkár elmondta még, hogy az ORÖ-nek korábban táblagépeket szállító cégnek 73 millió forintos követelése van a szervezet felé, és, ha emiatt az önkormányzat számlája "inkasszó alá kerül, akkor gyakorlatilag fizetésképtelen" lesz az ORÖ.
Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy kedden az ORÖ Dohány utcai székházában a nyomozó hatóságok 2016-os iratokat foglaltak le.
Hegedüs István azt hangsúlyozta: kétségbeejtő helyzetben van az ORÖ, hiszen előre nem látható kiadások, költségek jelentek meg. A táblagépek ügyében már nem az ORÖ-nél pattog a labda, hanem a beszállítónál, hiszen már bármit megtehet – tette hozzá.
Lehetetlen feladatra vállakozna a Jobbik
A Jobbik azt ígéri, hogy amennyiben kormányra kerül, megkeresi azokat a felelős "roma" vezetőket, akikkel együtt lehet dolgozni a cigányság felzárkóztatásának érdekében. Szilágyi György, a párt képviselője azt mondta, hogy az együttműködés során viszont minden egyes közcélra szánt forint elköltését ellenőrizni fogják.
A politikus csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a RomNet szerdán megírta, csaknem egymilliárd forintos adóssága miatt csődöt jelent az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ). A szervezet a csődöt cáfolta, de elnöke, Balogh János a Népszavának azt nyilatkozta, hogy kormányzati támogatás nélkül nem tudnának talpra állni, ezért anyagi segítséget kérnek a kabinettől.
Az ORÖ a mostani egymilliárdos tartozás előtt a Híd a munka világába program keretében 1,6 milliárd forinttal nem tudott elszámolni – hangsúlyozta Szilágyi György. A magyar állam akkor az adófizetők pénzéből 1,3 milliárdot adott szervezetnek, akik most azt kérik, hogy engedjék el ezt az újabb egymilliárd forintot is – tette hozzá.
A jobbikos politikus úgy fogalmazott, hogy az országnak egy “maffiakormánya” van, ami Farkas Flóriánon, a Lungo Drom elnökén keresztül “maffiaszerűen működő roma szervezeteket működtet”. A miniszterelnök számára azért nem probléma, hogy Farkas Flórián “egy bűnöző”, mert a fideszes képviselő ugyanolyan, mint Orbán Viktor. A kormányfő ugyanúgy, maffiaszerűen, bűnözőként igazgatja az országot, ahogy azt Farkas Flórián teszi a "roma társadalommal" – jelentette ki Szilágyi György.
Sem a Fideszt, sem Farkas Flóriánt nem érdekli más, csak az, hogy minél olcsóbban tudjanak szavazatokat vásárolni a "romáktól" – fogalmazott az ellenzéki képviselő, aki hozzátette, ezek alapján ki lehet mondani, hogy a Fidesz "rasszista módon bánik a magyarországi cigánysággal".
(MTI nyomán)
3. frissítés: "Fel kell szántani és behinteni sóval!"
Csődhelyzet. 2 és félmilliárd forint tartozást halmozott fel az Országos Roma Önkormányzat. Felelősként sokan Farkas Flóriánra mutogatnak, de az Orbán-kormány szövetségese eddig mindent megúszott. Farkasnak még a fia is luxuskörülmények között él. N1-összeállítás.