A nemzeti konzultációban felmerült témák mentén új kampányt indít a kormány, ennek részeként új közterületi plakátokat is közzétesz - mondta el Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Magyar Időknek.
A lap pénteki számában megjelent cikkben az államtitkár kifejti, hogy bár a konzultáció lezárult, az abban foglalt kérdésekről továbbra is intenzív vitákra számít a kormány. Mindenekelőtt az illegális bevándorlás, ezzel együtt a betelepítési programok kérdésében várhatók komoly viták. Hozzátette: a 99 százalékos egyetértés mindenesetre erős politikai támaszt jelent majd a tárgyalásokon.
Kitért arra, hogy a plakáttörvény vitájában volt olyan javaslat, amely a kormánynak is megtiltotta volna a plakátok közzétételét kampányidőszakon kívül, az ellenzéki pártok azonban egységesen elvetették ezt az előterjesztést, így a kormány a jövőben is él majd a közterületi plakátolás lehetőségével. Ezen a téren most már minden szereplőre egyenlő feltételek vonatkoznak – tette hozzá.
Dömötör Csaba a Magyar Időkben emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az Álljunk ki Magyarországért! országjáró rendezvénysorozat keddi záróeseményén a nemzeti konzultáció eredményéről azt mondta: a válaszadók gyakorlatilag teljes egyetértésben kimondták, hogy a magyarok nem akarják átengedni az irányítást Brüsszelnek.
A kormányfő többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa egységét ma az illegális bevándorlás mellett az feszegeti, hogy Brüsszel Európája vagy a nemzetek Európája felé tartunk. A kormányfő kiemelte: Európa jövőjéről csak Európa dönthet, ezen az Európán pedig mi nem Brüsszelt és az európai vezetőket értjük, hanem az európai polgárok közösségét.
Frissítés: Szita: a "zemberek" még tovább szigorítanák a plakáttörvényt
Az esztétikai környezetszennyezést már nem lehet tovább elviselni, ezért "az emberek" azt szeretnék, ha szigorítanának a plakáttörvényen - erről Szita Károly, Kaposvár polgármestere beszélt az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
Szita Károly, aki a Megyei Jogú Városok Szövetségének is elnöke, a műsorban elmondta: a legtöbb plakát a nagyvárosokban van, és megjegyezte: több polgármesterrel is beszélt a plakáttörvényről.
„Össze-vissza beszél mindenki ebben a kérdésben. Ezek a plakátok többnyire a nagyvárosokban láthatók, de mi azt sem bánnánk, ha egyetlen egy sem lenne belőlük” – részletezte a polgármester.
Kaposvár polgármestere azzal példálózott, hogy ha bárki ellátogat egy nagyobb városba, akár húsz méteren belül lehet látni 4-5 plakátot egymás mellett. „Ezek a plakátok vagy össze vannak firkálva, vagy le vannak tépkedve. Ez esztétikai környezetszennyezés” – magyarázta felháborodva Szita Károly.
Zoom
Szita szerint a letépkedett vagy összefirkált plakátok esztétikai környezetszennyezést jelentenek...

Zoom
...ezt azért jelezhetné a "fiatal demokratáknak" is
“Mi még szigorúbb törvényt szeretnénk, polgármesterek és településen élők” – szögezte le. Az Országgyűlés - kétharmad híján - a településkép védelméről szóló törvény módosításával múlt héten pénteken szavazta meg a kormány plakátkihelyezési monopóliumát.
(MTI - Híradó nyomán)
Kapcsolódó: