Pénteken aláírta Áder János a plakáttörvényt, és elrendelte kihirdetését - az erről szóló nyilatkozat az Országgyűlés honlapján jelent meg.
Az Áder jóváhagyásáról szóló dokumentumot a 24.hu találta meg. A Fidesz bevallottan a Jobbik propagandatevékenységét akarja visszaszorítani az általuk csak Lex Csicskának törvénymódosítással. Mivel a plakáttörvényt kétharmados többséggel nem tudtak elfogadtatni, a változtatást egy olyan törvénybe – a településkép védelméről szóló szabályozásba – gyúrták bele, aminek módosításához elég volt a kormánypárt egyszerű, feles többsége is.
Zoom
Áder János egyszer már visszaküldte megfontolásra az általa technikai szempontból értelmezhetetlennek nevezett módosító javaslatot, de politikai-alkotmányos kifogásokat nem emelt ellene – másodjára pedig elviekben köteles elfogadni a módosításokat.
A plakáttörvény elfogadása ugyanakkor minden valószínűség szerint alkotmányba ütközik, hiszen a pártok finanszírozásáról szóló, kétharmadot igénylő szabályozást írt felül feles többséggel.
A Jobbik korábban már jelezte: ha Áder aláírja a törvényt, megfosztási eljárást kezdeményeznek vele szemben - emlékeztet rá az MNO.
Megfosztási eljárást kezdeményez a Jobbik
A mai napon egyértelművé vált: Áder János nem Magyarország, hanem Orbán Viktor köztársasági elnöke, aki akár az alaptörvény megsértésére, a szólásszabadság korlátozására is képes, hogy védje az Orbán-rezsim korrupcióját - írja közleményében a Jobbik.
Azzal - mint fogalmaznak -, hogy Áder János aláírta a plakáttörvényt, Magyarország a legfelsőbb szinten is letért a jogállamiság útjáról. Az ellenzéki párt szerint erre az útra csak úgy térhetünk vissza, ha megmutatjuk, még a köztársasági elnök sem sértheti meg következmények nélkül Magyarország alaptörvényét.
"A Jobbik ezért megfosztási eljárást kezdeményez Áder Jánossal szemben, aki méltatlanná vált a köztársasági elnöki feladatok ellátására. Emellett az Alkotmánybírósághoz fordulunk utólagos normakontrollt kérve a taláros testülettől"
- írják közleményükben, melynek zárásaként azt ígérik, hogy 2018-ban leváltják a "diktatórikus eszközöket alkalmazó, velejéig korrupt kormányt", s egy igazságos, biztonságos, szabad és élhető országot építenek.
A megfosztási eljárást az alaptörvény szabályozza, megindításához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Az eljárás megindítására még nem volt példa az ún. rendszerváltás óta.
(Kuruc.info - MNO nyomán)
Kapcsolódó: