A köcsögjogvédő Háttér Társaság adott ki közleményt arról, hogy a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék is bűnösnek találta "közösség tagja elleni erőszak" bűntettében azt az öt férfit, akik a 2013-as Budapest Pride-felvonulás után "homofób és rasszista" megjegyzések közepette bántalmaztak három "férfit".
Mint a közlemény fogalmazott, a bíróság hangsúlyozta: nemcsak a bántalmazás, de a nagyobb csoport tagjaként "homofób" rigmusok skandálása sem jogszerű, mivel az "riadalomkeltő".
A sértetteket a Háttér Társaság nevű felforgató "civil" szervezet képviselte. Beszámolójuk szerint 2013. július 6-án Derdák Tibor (sikkasztó ex-SZDSZ-es, aki portálunk betiltásán is fáradozott már), Orsós János (Derdák buddhista cigány köcsöge, cigányiskola-alapító) és Glonczi László a Budapest Pride-ról tartottak hazafelé, amikor a Nyugati tér közelében egy 20-30 fős fekete ruhás, "katonai alakzatba rendeződött" ellentüntető csoporttal találták szembe magukat, akik először útjukat állták, majd mindhármukat "megverték" “Buzik vagytok! Cigányok vagytok!” felkiáltások kíséretében.

Derdák és Orsós "szarrá verésük" után (nem illusztráció, a NolTV-nek nyilatkoztak frissen az eset után)
Az elkövetők a támadást követően a Nyugati téren egy nagyobb csoport ellentüntetőhöz csatlakoztak, és "homofób" rigmusokat skandáltak.
Az eset után kiadott rendőrségi közlemény szerint egyébként szegény áldozatokat úgy összeverték (saját, a NolTV-ben elhangzott megfogalmazásuk alapján "szarrá verték"), hogy orvosi ellátást nem igényeltek, rendőri intézkedést nem kértek.
A nyomozás során kiderült: valamennyi elkövető a jogerősen betiltott Magyar Gárda utódszervezetének, az Új Magyar Gárda Mozgalomnak a tagja, ketten közülük vezető beosztásban. A Pest Központi Kerületi Bíróság 2016 novemberében első fokon eljárva két elkövetőt letöltendő, hármat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt.
A másodfokú eljárás 2017 júniusában zajlott. A Fővárosi Törvényszék az első fokon eljáró bírósághoz hasonlón "minden kétséget kizáróan" bizonyítottnak látta, hogy a vádlottak elkövették a bántalmazást, és annak indítéka a sértettek szexuális irányultsága, illetve etnikai hovatartozása voltak.
Skandálni sem jogszerű
Felülbírálta ugyanakkor a Törvényszék az első fokon eljáró bíróság azon álláspontját, hogy a Nyugati téri skandálás a szólásszabadság keretein belül maradt, ezért az ellen büntetőjogi eszközökkel nem lehet fellépni. A másodfokú bíróság ezzel szemben úgy találta: nagyobb csoport tagjaként homofób rigmusokat skandálni nem jogszerű, mivel az riadalomkeltő, amit a hatályos Büntető Törvénykönyv tilt.
Mindezek mellett is a bíróság két elkövető büntetését enyhítette: egyiküket letöltendő szabadságvesztés helyett felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, egy másik vádlott esetén a felfüggesztés hosszát öt évről négy évre csökkentette. Az ítélet jogerős.
A 444 nevű zsidó blog, mialatt azon siránkozott, hogy két elkövető büntetését enyhítették, azt szemérmesen kifelejtette híradásából, hogy az elsőrendű vádlott három év letöltendő börtönbüntetést kapott.
Ezenfelül hárman két évet, egyikük pedig 1 év 9 hónap börtönbüntetést kapott négy év próbaidőre felfüggesztve
“Nagyon fontos ítélet született, amely egyértelművé teszi: a szélsőséges ellentüntetők nem hivatkozhatnak a szólásszabadságra, amikor a Pride felvonulás résztvevőit tömeges skandálással próbálják megfélemlíteni“ - írta a közleményben Dombos Tamás, fartúróvédő társaság munkatársa.
Három év
Összehasonlításként: a homokosok állítólagos meglegyintése miatt az elsőrendű vádlottra most kiszabott három év letöltendő börtön pont ugyanannyi, mint amennyit a sukorói ingatlan- és kaszinómutyi miatt Tátrai Miklósra, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatójára kiszabott a Kúria a közelmúltban. Hogy ennek tükrében melyik büntetés tűnik eltúlzottnak, mindenki ítélje meg maga - teszi hozzá a Pesti Srácok.
Arról egyelőre nincs hír, hogy a mostani ítéletet kihirdető bíró részt vett-e a Magyar Helsinki Bizottság érzékenyítő tréningjein
(Kuruc.info - 444 blog - MTI - PS nyomán)