2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:02 Légpisztolyt sütött el egy 13 éves diák egy szombathelyi iskolában22:47 Demokrata szenátor: ne hozzák még nyilvánosságra az Oroszország-dossziét, mert a végén elbizonytalanodnak a választók22:38 A szokásos iskolai lövöldözés utáni szokásos tiltakozás az Egyesült Államokban22:13 Érvénytelenül zárult a "bulinegyed" nyitva tartásáról szóló helyi népszavazás22:04 Molnár Csaba: a gúnyhatáron túli magyarok nem osztják velünk a Kárpát-medencei magyar sorsközösséget21:31 Nem mindenki szívna együtt Kurzékkal az éttermekben és bárokban21:17 Előadás közben halt meg a Fővárosi Nagycirkusz porondmestere20:54 Marine Le Pen homokos exalelnöke új szuverenista pártot alapított - a Nemzeti Fronttal szemben kíván fellépni20:26 Zeman volt pártjának: "Azt ajánlom, hogy ha nem akarnak feledésbe merülni, dolgozzanak!"20:06 "Egy roma kisfiú rasszista terrortámadásban elveszíti a családját" - 100% magyar (adóforintból készült) film a Berlinalén19:46 Miért nem szavazok a Fideszre?19:15 Lavina sodort el síelőket a francia Alpokban - egy apa és 11 éves lánya életét vesztette18:49 A holokauszt elkövetői között zsidók is voltak - mondta a máskor zsidó gyökereivel büszkélkedő lengyel kormányfő18:22 Volner: "Orbán egy korrupt gazember!"17:50 A Köztársaságiak elnöke szerint Sarkozy lehallgatta saját minisztereit - de utólag azt állítja, csak viccelt
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Ma járt le a plakáttörvény türelmi ideje, de azt még nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent

Július 15-től lejárt az elsején életbe lépett plakáttörvény türelmi ideje, ám a piaci szereplők számára nem egyértelmű, pontosan hogyan kell betartani a jogszabályt. Az biztos, hogy azok a költségvetési szervek, illetve büdzséjüket többségében állami pénzből biztosító szervezetek, amelyek plakátkampányba kezdenének, már csak a tavalyi listaáraknak megfelelő áron tehetik. Az is egyértelmű, hogy a megkötött szerződéseket el kell küldeni az illetékes hatósághoz, de azt már nem tudni, hogy ezt pontosan hogyan kell megtenni; milyen büntetés várható a szabályszegésért; továbbá hogy mi a teendő a már júniusban – azaz az elsejei hatálybalépés előtt – megkezdődött kampányok esetében.
A Magyar Nemzet megkérdezte Budapest Főváros Kormányhivatalát a gyakorlati tudnivalókról, ám mindössze egymondatos válasz érkezett. Azt írták: „a jogszabályokban megjelölt hatáskörben, a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően” járnak el.
Zoom
Sajnos a fiatal demokraták nem mindig a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően járnak el
A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) a kételyek eloszlatása érdekében készített egy jogszabály-értelmezést, ám ez nem tekinthető hivatalos álláspontnak, így a törvény alkalmazásának részletei csak a gyakorlatban derülhetnek ki. Az MRSZ értelmezése szerint hiába kötöttek szerződést egy plakát kihelyezésére már július elseje előtt, ha ez nem listaáron történt, akkor le kell majd takarni, vagy „fehérezni” kell őket. Ha mégis kinn marad néhány plakát, a hatóság két napon belül eltávolíttathatja őket a reklámozó és az értékesítő költségén. Bírságolásra július 31-től lehet számítani, de csak az előírások ismételt vagy többszöri megsértésekor. Ilyen esetben az illetékes hatóság jogellenesen elhelyezett plakátonként 150 ezer forint közigazgatási bírságot szabhat ki a hirdetőcégre és a reklámozóra, kivéve, ha megállapítható, semmi közük a politikai plakát kihelyezéséhez.
Az értékesítőknek egyébként az sem egyértelmű, hogy hogyan néz majd ki a gyakorlatban a listaárak bejelentése. Ezeket ugyanis a hirdetőcégek le kell hogy jelentsék a hatóságoknak, sőt, utólag el kell küldeni a megkötött szerződéseket is. (A megállapodás tartalmát egyébként a hatóság közzé is teszi.) Az MRSZ álláspontja szerint a cégek által alkalmazott árakat az illetékes hatósághoz, azaz a fővárosi vagy megyei kormányhivatalhoz kell benyújtani, egyelőre papíralapon, még a szerződés megkötése előtt. Szerződés pedig csak akkor köthető, ha a listaárat a hatóság közzétette.
Az MRSZ tagszervezeteinek összeállított jogértelmezés szerint a cégeknek csak azoknál a kampányoknál nincs bejelentési kötelezettségük, amelyek július 15-ig tartanak. Ennek megfelelően a Jobbik plakátkampánya esetében biztosan lépni kell valamit: vagy kifizetik a tavalyi listaáraknak megfelelő összeget, vagy le kell szedni a plakátokat. Az LMP kampányát ugyanakkor nem érintik az új szabályok, a honlapjukra feltöltött szerződés szerint ugyanis július 15-ig adtak megbízást.
A Jobbik egyébként továbbra is vitatja a törvény elfogadásának módját, álláspontjuk szerint ugyanis a jogszabály kétharmados többséghez van kötve, a pártok működéséről szóló törvényben kellett volna szabályozni, nem pedig a sima feles többséget igénylő, a településkép védelméről szóló törvényben. Pénteken be is nyújtották az Alkotmánybírósághoz beadványukat, amelyet összesen 57 parlamenti politikus – a Jobbik mellett négy LMP-s, 25 MSZP-s és négy független képviselő – írt alá. Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese a benyújtás előtt tartott sajtótájékoztatóján azt kifogásolta, hogy a – kormányzati hierarchiába tartozó – kormányhivatalok kaptak lehetőséget a pártok gazdálkodásának ellenőrzésére, pedig erre csak az Állami Számvevőszéknek lenne joga. Értékelése szerint közjogi érvénytelenség áll fenn, mert az Országgyűlés nem a köztársasági elnök által megfogalmazott aggályokra reagált, hanem új jogszabályt alkotott. – Noha az alkotmánybírósági beadvány elbírálásának nincs időbeli korlátja, a Jobbik reméli, hogy nem húzódik el a folyamat – fogalmazott.
(MNO nyomán)
Frissítés: Jobbik: olyan sikeres volt a plakátkampány, hogy Orbán Viktor betiltotta
A szombaton hatályba lépett fideszes plakáttörvény rávilágít arra, hogy a jövő évi választás közeledtével a Fidesz már nem fél, hanem retteg a Jobbiktól - mondta Jakab Péter, az ellenzéki párt szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
A szóvivő szerint a három és fél hónappal ezelőtt indított plakátkampány sikerét mutatja, hogy “Orbán Viktor betiltotta” azt, hiszen a plakáttörvény rendkívül szigorúan szankcionálja, ha a Jobbik a plakátokon “kimondja az igazságot”.
A jogszabály miatt a kampány szombaton véget ért, a párt felbontotta a plakátcégekkel kötött szerződéseket – jelentette be Jakab Péter a sajtótájékoztatón, amelynek videóját a párt eljuttatta az MTI-hez.
A harcot nem fogják feladni, standolással, szórólapokkal, utcafórumokkal és interneten fogják eljuttatni üzeneteiket a választókhoz – tette hozzá.
Az a miniszterelnök, aki valós problémák, vagyis a bérek, a nyugdíjak, az egészségügy helyzete helyett plakátokkal harcol és álproblémákat gyárt, alkalmatlan az ország vezetésére, annak távoznia kell – vélekedett a szóvivő.
(MTI; videó: Jobbik Info)
Kapcsolódó:
  Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready