Megdöbbentő eredményt mutatott fel a Bálványosi Szabadegyetemen is bemutatkozó Nemzetstratégiai Kutatóintézet: felmérésük szerint a mai magyarság szerint Orbán Viktor képviseli a magyar nemzetet – írja az Index.

Orbán és kutatóintézetének vezetője
A szervezet igazgatója, Bali János néhány adatot ismertetett a „a külhoni magyarság iránti nemzeti érzékenyítést célzó” kutatásból.
A magyarországi társadalom körében végzett vizsgálatban külön rákérdeztek, hogy melyik történelmi vagy ma is élő személy képviseli legjobban a magyar nemzetet. Hogy, hogy nem: Orbán Viktor nyerte a versenyt.
Bali azt mondta, hogy minden válaszadó három személyt jelölhetett meg, és Szent Istvántól Göncz Árpádon át Hosszú Katinkáig sokféle válasz született.
Ebből rajzolódott ki a következő élmezőny:
1. Orbán Viktor 18,2%
2. Kossuth Lajos 15,5%
3. Széchenyi István 11,8%
4. Petőfi Sándor 9,5%
5. Áder János 6,6%
„Ezt nem mi mondjuk, hanem a magyarok” – tette hozzá Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.
Zoom
Szász Jenő 2009-ben még Basescuval koccintott Erdély elrablásának oláh ünnepén
Ugyanebből a kutatásból derült ki az is, hogy a magyarok megítélése szerint mely kormányok tették a legtöbbet a külhoniakért.
Az első és második Orbán-kormányt a kutatás szerint csak egy kabinet tudta megelőzni: a jelenleg is kormányzó harmadik Orbán-kormány. Az utolsó helyen értelemszerűen az első Gyurcsány-kormány végzett, hajszállal lemaradva az utolsó előtti második Gyurcsány-kormánytól.
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet tavaly egymilliárdos költségvetéssel működött – ebből 650 millió forintot fizettek ki személyi juttatásokra.
(MNO nyomán)