Zéró tolerancia van a magyar politikai életben az antiszemitizmussal szemben, "soha nem fogunk tolerálni semmiféle antiszemita megközelítést bármely problémával kapcsolatban" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Iszrael Hajom (Izrael Ma) című lapnak nyilatkozva.
A napilap pénteki számában rövidebb formában, az újság honlapján pedig bővebben megjelent interjúban a kormányfő kifejtette: a magyarországi jobboldalnak és a zsidóságnak is energiát kell fektetnie a kölcsönös bizalom alapjának megteremtésében, mert történelmi okok miatt nehéz a kapcsolatuk.
Kifejtette, hogy a parlamentben vannak olyan képviselők, akik antiszemita gesztusokat tettek, és olyan pártok, amelyek ezt elfogadták. “Nem mondhatom, hogy a Jobbik, hogy az egész párt antiszemita, de elfogadhatónak tart bizonyos gesztusokat, programokat, személyeket, megközelítéseket, amelyek teljesen nyilvánvalóan antiszemiták” – jelentette ki.
Hozzátette ugyanakkor: világossá akarja tenni, hogy “a magyar politikai életben az antiszemitizmussal szemben a zéró tolerancia politika érvényes”.
Orbán Viktor az interjúban méltatta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel meglévő, kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatát.
(MTI)