Frissítés: a BKV Zrt. az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:
Nem történt meghibásodás a felújított metrószerelvényen, egy idegen tárgy okozta a vonat átmeneti kiesését a fogalomból
A médiában számos tájékoztatás olvasható arról, hogy a mai napon az M3-as metróvonalon közlekedő egyik felújított szerelvény meghibásodott, az ajtóvisszajelző lámpa nem jelzett a vezetőnek. Felelős üzemeltetőként a BKV Zrt. az eset után az érintett vonatot biztonsági átvizsgálásra a telephelyre szállította, ahol az orosz és magyar szakértők ellenőrizték a szerelvényt.
Az elsődleges vizsgálatok kimutatták, hogy a vonat egyik ajtaja alá egy idegen tárgy (fakocka) került, ennek következtében szorult meg az ajtó, ezért nem volt a vezető számára visszajelzés az ajtók zárt állapotáról. A védelmi rendszer jól működött, hiszen a vezető számára nem érzékelhető eseményről adott fontos információt, ezzel is támogatva a biztonságos közlekedést.
Fontos hangsúlyozni, hogy az említett eset az utasbiztonságot nem veszélyeztette.
A szerelvény az idegen test eltávolítása óta hibamentesen, jól működik, átvizsgálás után pedig újra forgalomba állhat.
Bolla Tibor
BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója
A korábbi hír: Előjött a régi hiba a felújított orosz metrón
Reggel fél nyolckor ismét kiszállították az utasokat az Újpest felé tartó felújított orosz szerelvényből a Pöttyös utcai állomáson, majd a vonatot a telephelyre vitték. Az ok: nem működött az ajtóvisszajelző lámpa.
Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója közölte: az ajtók működtek, de a visszajelző lámpa nem jelzett a vezetőnek. Ezért biztonsági okokból beszállították a vonatot a telephelyre, ahol orosz mérnökök vizsgálják: letöltik a szoftvert, megnézik, mi a baj, lehet, hogy csak egy LED égett ki. Bolla hozzátette: a hat szerelvényből öt közlekedik.
Hozzá kell tenni, hogy az ajtóvisszajelző lámpa nem egy jelentéktelen lámpácska, hanem egy ilyen hosszú vonaton az egyik legfontosabb biztonsági funkció. Azt mutatja, nincs-e egy láb vagy táska beszorulva ott, ahol a vezető nem látja.
A felújított orosz metróval sok probléma volt az üzembeállításuk után. A leggyakoribb az ajtóvisszajelzés hibája, de előfordult, hogy egyáltalán nem nyílt ki az ajtó, még a vésznyitóra sem, ezért bennragadtak az utasok. A metrókat ezért a hatóság kivonta a forgalomból egy időre.
A javításra Budapestre érkezett a Metrovagonmas teljes mérnöki csapata. Nemrég kijelentették, hogy a hibákat kijavították, a felújított orosz metró újra forgalomba állhatott.
(Index nyomán)