Jövő hét hétfőre hívta össze az Országgyűlés elnöke a parlament rendkívüli ülését. A képviselők a felsőoktatási törvényről és a devizahitelesek helyzetéről vitázhatnak. A "tisztelt" ház azonban határozatképtelen lesz, mert a kormánypárti képviselők nem mennek el az ülésre. A Jobbik szerint csak a devizahitelesek ügyével kellene foglalkozni hétfőn a parlamentben.
Az LMP és a Demokratikus Koalíció közösen kezdeményezte a parlament összehívását a nyári szünetben. A két párt a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban a CEU helyzetét, valamint a devizahitelesek ügyét szeretné megtárgyalni a rendkívüli ülésen. Az Országgyűlés összehívásához 40 képviselő támogatása kell, amit sikerült is összegyűjteni. Az ülés azonban biztosan határozatképtelen lesz, mert a kormánypártok nem vesznek részt a parlamenti munkában. Budai Gyula fideszes képviselő a HírTV többszöri kérdésére sem volt hajlandó indokolni a távolmaradást.
Bár a Jobbik nem támogatta a rendkívüli ülés összehívását, a párt képviselői mégis elmennek. Z. Kárpát Dániel kijelentette: „Az a kisebb ellenzéki párt részéről érkező sunyi magatartás volt ennek az oka, amelynek értelmében a devizás kérdést, ami egy nagyon fajsúlyos, húsba vágó kérdés, a CEU-kérdés különböző felülvizsgálati fokozataival összemosták. A CEU is nagyon fontos kérdés, de tudjuk, hogy az Alkotmánybíróság előtt fekszik, amíg ott nem születik állásfoglalás, vélhetően teljesen értelmetlen egy újabb kört futni róla. Azt az időt a Jobbik szerint a hitelkárosultak ügyének rendezésére kellene fordítani.”
Orbán Viktor amúgy éppen Horvátországban nyaral, a Krk szigeten:
Zoom