A Jobbik továbbra is a kormánypártok 2010-es plakátkiadásait firtatja.
Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a választási győzelemnek köszönhető egyebek mellett az új alaptörvény és választási törvény, az, hogy minden fontos pozícióba barátok és rokonok kerülnek, és közpénzek 100 milliárdjai jutnak hozzájuk, és hogy “a lopás és a korrupció állami szinten elfogadott”.
A Jobbik politikusa szerint Orbán Viktornak választ kell adnia arra, hogy 2010-ben csalással jutott-e kormányra.
Megismételte, hogy pártja vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi és 2018-as kormányra kerülése esetén is vizsgálná a kérdést.
Szilágyi Györgyöt kérdezték arról, hogy Staudt Gábor kitérő válaszokat adott a Hír TV-ben arra, bocsánatot kell-e kérnie a Jobbiknak a zsidóktól. A képviselő erre azt felelte: párttársa az első mondatában jelezte, hogy egyetért Vona Gáborral.
Faggatták a párt zsidókhoz fűződő viszonyáról is. “Ha egy embert is bármilyen atrocitás ér, vagy megöltek akár bőrszíne, akár a származása, akár a vallása miatt, az én szerintem bűn” – fogalmazott, hozzátéve: szerinte nincs alapja annak, hogy a Jobbik rasszista vagy antiszemita párt lenne.
Kérdezték arról is, hogy bocsánatot kérnek-e a nyugdíjasoktól a párt vezető politikusainak közelmúltbeli nyilatkozatai miatt. Szilágyi György azt válaszolta, hogy nem sértették meg a nyugdíjasok egészét, a pártelnök egy jelenséget írt le. Nem hiszi, hogy bocsánatot kell kérnie attól, aki a halálát kívánja, a nyugdíjasoktól pedig azért nem, mert nem sértették meg őket – közölte. Megismételte: a Jobbik szerint a Fidesz és az MSZP sérti meg folyamatosan a nyugdíjasokat.
Megkérdezték azt is, hogy miért nem engedték be a sajtó egy részét egy csütörtöki, nyugdíjasok részvételével zajlott jobbikos kerekasztal-beszélgetésre. Válaszában kifejtette: szerinte vannak közpénzből finanszírozott, bizonyos pártérdekeket kiszolgáló újságírók, akik provokatív kérdéseket tesznek fel, nem szerették volna ilyen atrocitásnak kitenni a jelenlévőket.
A jobbikos politikus kérdést kapott arról is, hogy Polt Péter legfőbb ügyész lánya a jegybankban kapott állást. Értékelése szerint korrupcióra ad lehetőséget, hogy egymás rokonait juttatják pozícióba.
Kérdezték Korózs Lajos ATV-s szerepléséről is, ahol az MSZP-s politikus egy szövegből formált horogkeresztes posztert tulajdonított a Jobbiknak. Szilágyi György szerint a Fidesz és az MSZP koalícióban dolgozik a Jobbik ellen, a konkrét ügyben pedig vizsgálják a jogi lépések lehetőségét.
A vizes vb utókampányáról szóló kérdésre sikeresnek nevezte a rendezvényt, és helyeselte, hogy megköszönik a sportolók eredményeit és az emberek áldozathozatalát, ugyanakkor szerinte valamennyi költségről leltárt kell készíteni.
Felvetették azt is, hogy a képviselő helyesnek tartja-e, hogy kiemelt jelentőségű beruházás lett a svábhegyi református gyülekezet egy projektje. Mint mondta, az elvvel egyetért, hogy az állam segítséget nyújtson az egyházaknak, de a részleteket is meg kellene vizsgálni.
Arra pedig, hogy Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje találkozott Siófok Jobbikhoz is kötődő polgármesterével, azt felelte: egy polgármesternek kapcsolatot kell tartani a városába érkező politikusokkal, ugyanakkor nem hiszi, hogy ez koalícióra ad lehetőséget.
(MTI)