Ejtették a gyanút az ellen a 18 éves fiatalember ellen, akit a BKK online jegyrendszerének feltörésével gyanúsítottak. Erről ő maga számolt be az Etikus bűnöző című Facebook-oldalán.
„Az ügyészség helyt adott az engem védő Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje által tett panasznak az ügyemben, ezáltal nem tekintenek a továbbiakban gyanúsítottnak, felmentettek” – írta az etikus hekker néven emlegetett fiatalember, akit információs rendszer vagy adat megsértésével gyanúsítottak.
Az ügyészség a közlés szerint – a rendőrséggel szemben – megállapította, hogy a júliusi, 50 forintos bérletvásárlással a célja valóban a biztonsági rés feltárása és ennek közlése volt a BKK felé, ezt két e-mail is bizonyítja. Ahhoz viszont, hogy kétséget kizáróan meggyőződjön a rendszerhibáról, szükséges volt a vásárlás befejezése.
Az ügyészség azt is megállapította, hogy ez a „hekkelés” vezetett az informatikai rendszer kijavításához, kizárva a továbbiakban a hasonló akciókat. A cselekmény ugyanakkor nem veszélyes a társadalomra, így nem is lehet bűncselekmény, hanem közérdekű bejelentésnek minősül, ami büntethetőséget kizáró ok.
(MNO)