Titkos látogatást tett Mészáros Lőrinc Alcsútdoboz melletti mangalicatelepén Akisino japán herceg és lánya. A HVG stábja értesült az eseményről, de még közterületről sem készíthetett felvételeket a herceg delegációjáról, a japán követség két munkatársa ugyanis eltakarta a kamerájukat, amikor a vendégeket szállító autó megérkezett.
A követségi munkatársak azzal magyarázták ezt, hogy a haszonállatok háziasítását kutató herceg magánlátogatásra érkezett Magyarországra, a hírveréstől pedig azért tartottak, mert féltek, hogy a Mészáros-érdekeltségű mangalicatelepen tett látogatás nyomán rosszindulatú cikkek jelennek meg, és az sértő lehet a császári ház tagjaira.
Hozzátették: mivel a göböljárási telep a legnagyobb az országban, így Akisino herceg semmiképpen nem hagyhatta ki. A japán követség azt is közölte, a herceget nem fogadta a felcsúti polgármester, bár ő is a telepen volt. Neki azonban nem volt kifogása a stáb jelenléte ellen, legalábbis amikor találkozott velük, tudomásul vette, hogy forgatni akarnak.
A herceg és lánya korábban Bugacon is járt, ott is megnézték a mangalicákat. Arról a látogatásról a távirati iroda készíthetett fotókat.
Zoom
Zoom
A most 51 éves japán méltóság útjáról korábban a császári udvar is hírt adott, az eseményről a japán média is beszámolt. Az út programját a császári udvar nem részletezte, annyi azonban kiderült, hogy a két japán arisztokrata a magyar állattenyésztés és képzőművészet iránt érdeklődik. A szokatlan párosítás hátterében a császári családtagok szakmai érdeklődése áll: Akisino herceg a természettudományok doktoraként haszonállatok háziasításáról végez kutatásokat, míg 25 éves lánya, Mako jelenleg is PhD-tanulmányokat folytat a művészet és a muzeológia területén.
A magyarországi látogatás nem hivatalos. A császári család tagjai magánútjuk miatt választották Magyarországot, mert – miként a császári udvar tájékoztatásában áll – mindketten régóta érdeklődnek hazánk iránt.
A vizit több hónapig tartó szervezése során külön hangsúlyt fektettek arra, hogy a látogatás politikamentes legyen. Erre utal a delegáció összetétele is, Akisino herceg kutatómunkáját több japán biológus is segíti. Kifejezetten a magyar fajtákra kíváncsiak, a herceg nemcsak a sertések, hanem a hazai kutyafajták után is érdeklődik. A delegáció sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel nem találkozik.
(MNO nyomán)