Havonta négyszázezer forintos díjért szerződött Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz hű emberekkel az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. Az intézmény többek között pincérekkel kötött szerződést cigány fiatalok "mentorálására" – állította Hadházy Ákos, az LMP társelnöke budapesti sajtótájékoztatóján.
A politikus szerint arra használták fel a cigányok "mentorálását" célzó kétmilliárd forintos pályázati összeget, hogy a fideszes politikus kifizethesse a hozzá hű embereket.
"Eddig nyolcvan emberrel szerződött a főigazgatóság négy évre. Közülük hetvennek csak középfokú végzettsége van – többségük pincérként végzett –, de tizenhármuknak még érettségije sincs, holott a munka komoly adminisztratív feladatokkal jár, többek közt be kell számolniuk a segített pszichés fejlődéséről is" – mondta Hadházy Ákos. Szerinte a szerződést kötők többsége cigány önkormányzati képviselő vagy annak hozzátartozója, olyanok, akik segítették megtartani Farkas Flórián hatalmát.
A pályázat célja egyébként az volt, hogy a cigányok tartós, kilenc hónapon át tartó segítséget kapjanak például a munkakeresésben (mert az köztudottan nagyon foglalkoztatja őket - a szerk.).
"Nem ördögtől való, hogy segítették őket például abban, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb munkát. Az viszont már furcsa, hogy a mentorok esetében semmilyen kiválasztási, felvételi procedúra nem zajlott" – fogalmazott az LMP-s politikus.
Hadházy egy szekszárdi bírósági ítéletre hivatkozva felidézte, hogy a helyhatósági választáson szervezetten vitték szavazni a "roma választókat". Szerinte ez azt jelzi, hogy a Fidesszel választási szövetséget kötött Lungo Drom vezetőjének feladata lehet a cigányság választási részvételének megszervezése, amely pénzt igényel.
(MNO nyomán)