Pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig sztrájkolnak a Tesco-Global Zrt. munkavállalói - jelentette be Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.
Zoom
A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közös demonstrációjának résztvevői a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójában 2017. július 8-án. A szakszervezetek minden szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalónak 15 ezer forintos béremelést követelnek a Tescónál
A munkavállalói érdekképviselet vezetője közölte: óriási a tiltakozás támogatottsága a dolgozók körében, a felhíváshoz már több tucat áruház csatlakozott. Jelezte azt is, hogy továbbra is nyitottak a megegyezésre a munkaadóval és folytatni kívánják a tárgyalásokat.
Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) sztrájkbizottságának elnöke elmondta: a csatlakozók nem munkalassító sztrájkot indítanak, hanem beszüntetik a munkát, így az üzletek be is szüntethetik a tevékenységüket sztrájk idejére.
Frissítés: Száz százalékos a sztrájk támogatottsága
Száz százalékos a Tesco-sztrájk támogatottsága – közölte a Magyar Időkkel a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke egy órával az országos tiltakozó akció kihirdetése után.
Bubenkó Csaba elmondta, sorra érkeznek hozzájuk a telefonok, fényképek, üzenetek, melyek az ország minden szegletéből bizonyítják a munkavállalói összefogás erejét.
Zoom
A KDFSZ által kezdeményezett akció nagyságával a Tescós vezetők sem számoltak, jelenleg számos üzletben – egyes nagyvárosokban valamennyi jelenlévő egységben – teljes a káosz, a vásárlók a hétvégi nagybevásárlás közepette nem jutnak be a boltokba, az áruházvezetők nehezen uralják a helyzetet.
A fővárosban a Fogarasi úti Tescóban négyen dolgoznak, ötven munkavállaló letette a munkát, hasonló a helyzet a Pesti úti áruházban is, a munkavállalók folyamatosan teszik le a munkát - tette hozzá a KDFSZ elnöke.
Jelenleg a sztrájk miatt az alábbi településeken zártak be teljesen a Tesco-üzletek:
Győr
Komárom
Székesfehérvár
Eger
Hatvan
Szombathely
Tatabánya
Budapest több kerülete
Esztergom
Nagykőrös
A Tesco persze várja vásárlókat
A Tesco áruházak többsége továbbra is nyitva tart, délután öt órakor azt közölte a Tesco sajtóosztálya, hogy 6 hipermarket, és több kisebb üzlet bezárását rendelték el, mert nem tudták volna a vásárlókat a megszokott színvonalon kiszolgálni - közölték pénteken az MTI-vel.
A Tesco közleményében elnézést kér a kellemetlenség miatt, és közölte, szombaton reggel a megszokott nyitva tartási rend szerint várják vásárlókat.
A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.
2. frissítés: Munkástanácsok: példátlanul sikeres a sztrájk
A Tesco áruházak 10 százaléka zárt be a pénteken délután 16 órakor kezdődött sztrájk miatt, a bezárt boltokkal együtt az áruházak 25 százalékában okozott valamilyen fennakadást a munkabeszüntetés.
A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) pénteken délután közölte, hogy a munkabeszüntetést tartanak a Tescónál. A sztrájk pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig tart.
A szakszervezetek 25 százalékos – összesen 14 milliárd forint ráfordítást igénylő – béremelést követelnek, és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen.
Követelik továbbá az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról.
A Tesco arról adott tájékoztatást, hogy bezárt a bicskei, a kazincbarcikai, az ózdi, a paksi, a hatvani, a tapolcai és a miskolci hipermarket, Budapesten négy, Győrben kilenc, Debrecenben egy kisboltot csuktak be a munkabeszüntetés miatt.
Az áruházlánc közleményben cáfolta a budapesti Fogarasi úti Tesco bezárásáról megjelent híreket, miként azt is, hogy magyarországi üzleteik bezárását terveznék. Leszögezték azt is, a munkaadó tiszteletben tartja a szakszervezetek jogát a sztrájkhoz.
Zoom
Sztrájkol a Fogarasi úti Tesco áruház dolgozóinak egy része a Zuglói hipermarket személyzeti bejáratnál 2017. szeptember 8-án (MTI Fotó: Balogh Zoltán)
Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke sajtótájékoztatón példátlanul sikeresnek nevezte a sztrájkot a Tescónál, miután a két kereskedelmi szakszervezeten kívül a dolgozók szép számmal csatlakoztak a munkát beszüntetőkhöz.
Hozzátette, a szövetség hatfős jogász bizottságot küld segítségül arra az esetre, ha valakit a sztrájk miatt esetleg elbocsátanának vagy retorzió érné.
Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, sok helyen látták, hogy diákokat vagy ismeretlen helyről érkezett munkavállalókat állítottak be a sztrájkolók helyére, de úgy értesült, hogy az ő munkaidejük is le fog járni a nyitva tartási idő vége előtt, így ezt követően valószínűleg ezzel a megoldással sem tudják fenntartani az áruházak működését azokon a helyeken, ahol még nyitva kellene tartani.
A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat. Magyarországon a Tesco a legnagyobb kiskereskedelmi cég. A Trade magazin felmérése szerint tavalyi teljesítménye alapján a Tesco Global Áruházak Zrt. áll az FMCG (fast-moving consumer goods), a gyorsan forgó fogyasztási cikkek piacának toplistája élén, közel 790 milliárd forintos becsült bruttó forgalommal.
A Tescónál a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) 2500, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) pedig mintegy 1000 tagja van.
Szombati frissítések: Sztrájktörőket fogad fel a Tesco
Folytatódik a Tescónál meghirdetett sztrájk, szombaton 10-től 24 óráig.
A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) pénteken 16 órától 24 óráig sztrájkolt, szombatra pedig 10 órától 24 óráig hirdették meg a munkabeszüntetést.
A Tesco közölte, hogy ezen a hétvégén is az áruházláncot választó 3,3 millió vásárlójának "színvonalas kiszolgálására fókuszál", és arra törekszik, hogy boltjai a sztrájk idején is a megszokott rend szerint működjenek, a munkabeszüntetés miatt kieső munkaerő pótlására a vállalat diákmunkát rendelt a törvényi előírásokkal összhangban.
2. frissítés: A pénteki munkabeszüntetés mértékéhez hasonló a szombati is
Az ország több Tesco áruházában egyetlen alkalmazott sem vette fel a munkát szombaton - mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az MTI-nek.
A vezető szerint a Kecskeméten, Szombathelyen, Ózdon, Hódmezővásárhelyen és Tökölön lévő áruházak minden dolgozója sztrájkba lépett. A fővárosban az Aréna Plázában lévő bolt bizonyos pultjaiban, a Pesti úton lévő áruházban pedig egyáltalán nem dolgoznak és mintegy harmincan léptek sztrájkba a Fogarasi úti Tescóban.
Egerben csak a diákmunkások dolgoznak, míg Debrecenben néhány vezetőn kívül senki nem vette fel a munkát. Sárbogárdon csak korlátozva engedik be a vásárlókat az üzletbe, olyan sokan léptek sztrájkba - tette hozzá.
Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Tesco alapszervezetének elnöke az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy a pénteki munkabeszüntetés mértékéhez hasonló a szombati is, talán egy kicsivel többen vesznek részt benne.
Ugyanakkor szombatra több diákmunkást állított be a Tesco, ezért Karsai Zoltán arra számít, hogy a kasszáknál gyorsabban haladhat a sor, mint pénteken. Hozzátette, a diákok beállása nem feltétlenül a sztrájknak szól, hétvégén egyébként is többen szoktak lenni.
Az MTI kereste a Tescót is, de az áruház későbbre ígért tájékoztatást.
3. frissítés: Tizennyolc áruház zárva
Összesen 18 áruház (öt hipermarket és 13 kisbolt) zárt be a munkavállalók sztrájkja miatt szombaton – közölte a Tesco sajtóosztálya az MTI-vel.
A közlemény szerint az országban működő 206 áruházból jelenleg 188 van nyitva és 18-at azért zártak be, mert azokban „nem biztosított a vásárlók megfelelő színvonalú kiszolgálása”.
Mint írták, nincs nyitva a balatonboglári, az ózdi, a paksi, a sátoraljaújhelyi, Székesfehérváron a Palota utcai, Győrön a Hunyadi utcai, a Hédervári utcai, a Lajta utcai és a Herman Ottó utcai, Szombathelyen a Gazdag Erzsi utcai, illetve Debrecenben a Szentgyörgyfalvi utcai áruházuk.
Zárva tart továbbá a fővárosban az Ady Endre utcai, az Andor utcai, a Bartók Béla utcai, a Fehérvári úti, a Hasadék utcai, a Vihar utcai és a Szent László utcai áruház – tették hozzá.
A munkáltató szerint pénteken a Tesco áruházak 10 százaléka zárt be a sztrájk miatt, a bezárt boltokkal együtt az áruházak 25 százalékában volt tapasztalható valamilyen fennakadás.
4. frissítés: Hétfőn folytatódnak a tárgyalások
Ahogy ígérték, ma is folytatták a sztrájkot a Tesco dolgozói. Délután 18 áruházat be is kellett zárni emiatt, nem volt ugyanis, aki kiszolgálja a vásárlókat. Ahol nyitva maradtak, ott káosz volt. Sok helyen csak diákmunkások dolgoztak - Egerben például többen sírva ültek a kasszáknál. A mára hirdetett sztrájk éjfélig tart. A munkavállalók fizetésemelést és létszámbővítést is követelnek. Hétfőn folytatódnak a tárgyalások.
Szinte üresen áll a polc a fogarasi úti Tesco áruházban. Letakarták a felvágottakat a húspultban, a tetejére pedig kitettek egy figyelmeztető táblát: “a mai napon technikai okok miatt a pult nem üzemel”. A kasszákba diákok ültek be a pénztárosok helyett.
A személyzeti bejárat előtt gyűltek össze az áruház dolgozói, a Híradó stábjának ottjártakor épp a szakszervezeti vezetők tartottak nekik eligazítást a sztrájkkal kapcsolatos jogaikról. Kora délutánra 206 áruházból 18 be is zárt a sztrájk miatt: nem volt senki, aki kiszolgálta volna a vásárlókat. Az online vásárlási rendszer is akadozott. A honlapon arra figyelmeztették a vevőket: lehet, hogy a rendelés meg se érkezik.
A sztrájkot szervező szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta: a Tesco nem fordít elég figyelmet a sztrájkbizottságra. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének vezetője rámutatott: 15 százalékos létszámbővítést is szeretnének.
Az áruházlánc munkaügyi ellenőrzésre is számíthat, mert állítólag több dolgozójukat is sérelem érte a sztrájk alatt. A Munkástanácsok Országos Szövetségéhez több ilyen visszajelzés is érkezett: a nem sztrájkoló dolgozókat például túlóráztatták, vagy épp megpróbálták megakadályozni a munkabeszüntetést. A Tesco kommunikációs vezetője az M1-nek azt mondta: a sztrájk során a vállalat betartott minden szabályt.
Az áruházlánc hétfőn tárgyal ismét a szakszervezeti vezetőkkel: ekkor derül ki, hogy sikerül-e megegyezniük a bér- és létszám kérdésekben.
5. frissítés: Huszonhétre nőtt a bezárt Tesco-üzletek száma - hétfőtől "más típusú" tárgyalás kezdődik
A szombat napközbeni tizennyolcról estére huszonhétre nőtt a munkavállalók sztrájkja miatt bezárt Tesco-üzletek száma. A dolgozók érdekképviselői továbbra is sikeresnek tartják a munkabeszüntetést.
A Tesco sajtóosztályának szombat esti tájékoztatása alapján 19 órakor az országban működő összesen 206 áruházukból 27 volt zárva, 12 hipermarket és 15 kisbolt nem tudta fogadni a vásárlókat, mivel a sztrájk miatt nem volt biztosított a megfelelő színvonalú kiszolgálás.
Az üzletlánc napközben arról számolt be, hogy egységeik nyitvatartása folyamatosan változik a sztrájk miatt. Délben 5 hipermarket és 13 kisbolt zárva tartásáról tájékoztattak, néhány órával később még egy hipermarket zárt be, a nyitva tartó kisboltok száma ugyanakkor ekkor hárommal emelkedett.
A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) vezetői szombat este sikeresnek és eredményesnek nevezték a sztrájkot.
Bubenkó Csaba a KDFSZ elnöke közölte, országosan óriási a támogatottsága a munkabeszüntetésnek, mintegy 120 áruházban sztrájkolnak a munkavállalók. A dolgozók száma akik támogatták a kezdeményezést ezres nagyságrendű. Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának elnöke azt mondta, hogy az eddigi tárgyalásokhoz képest hétfőtől "más típusú" tárgyalás kezdődik majd.
(MTI - MI - Híradó nyomán)