Az Európai Bizottság elfogadta az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmát, így az Országgyűlés már szeptember végén megszavazhatja a lex Heinekenként elhíresült törvénytervezetet, írja a Magyar Idők.
A lap értesülései szerint már a jövő héten a parlament elé kerülhet a lex Heineken néven ismertté vált márciusi törvényjavaslat, amely az emberi méltóság védelmében az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosítását tiltaná meg Magyarországon. Szatmáry Kristóf, a kancellária kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa elmondta a Magyar Időknek, hogy a Fidesz őszi kihelyezett frakcióülésén a hét végén többek között erről is döntés születhet.
Ennek értelmében az összes tipikus önkényuralmi jelkép, így a vörös csillag is hamarosan eltűnhet a boltok polcairól, a vendéglátó- és szórakozóhelyekről, valamennyi érintett termékről, a reklámhordozókról és a szolgáltatásokból.„Károgók ide, károgók oda, Brüsszel ebben mégsem talál kivetnivalót” – fogalmazott a miniszteri biztos.
Az Európai Bizottság (EB) tudatában van a vörös csillag és a magyar történelem közötti összefüggésnek, az önkényuralmi rendszerek által okozott fájdalomnak és szenvedésnek, áll az uniós testület válaszlevelében. Az EB kijelentette: elkötelezettek aziránt, hogy a diktatórikus rendszerek által Európában elkövetett bűncselekmények soha ne merülhessenek feledésbe, hiszen a kontinens történelmének közös emlékezete táplálja az unió elhivatottságát a fundamentális értékeink iránt.
Az EB ezzel együtt elvárja, hogy a gyakorlatban nem lehet megkülönböztető a szabályozás egyetlen cég hátrányára sem, ez azonban nem merült fel: bármely gazdasági szereplő, amelyik megsérti a szabályokat, börtönnel vagy milliárdos nagyságrendű fogyasztóvédelmi bírsággal számolhat.
Emlékezetes, a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által előterjesztett indítványt az is megalapozta, hogy a címkéin ötágú vörös csillagot viselő Heineken sörök gyártója Székelyföldön egy tavalyi védjegyvitában lényegében ellehetetlenítette az Igazi Csíki söröket gyártó helyi manufaktúrát, ami meglátásuk szerint felért a nemzeti érdekek súlyos sérelmével.
(Híradó - Magyar Idők)
Kapcsolódó: