Hétfőn délután 2 órakor folytatódnak a tárgyalások a béremelésről és a munkavállalói létszámbővítésről a Tesco és a társaságnál működő érdekképviseletek, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között - írja az MTI.
A Tesco Global Áruházak Zrt. a múlt héten hétfőn juttatta el a szakszervezetekhez az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést. A KASZ korábban arról számolt be, hogy a Tesco a szakszervezeteknek eljutatott jelentés szerint elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseket és szeptember 1-től visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. (Eddig ez a bér 176 000 forint volt.)
Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke korábban azt közölte, hogy “a Tesco által átküldött jelentésben a KDFSZ szerint a szakszervezetek 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül”.
Zoom
A hétfői tárgyalás eredményét vélhetően befolyásolja majd a Tesco országos szintű munkavállalói létszámfelmérése, ami szerdán kezdődött egy dunántúli megyeszékhelyen, és célja, hogy boltméretekre és -tipusokra lebontva meghatározza a megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz szükséges minimális dolgozói létszámot.
Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottsága elnökének korábbi beszámolója szerint az átvilágítási sorozat tapasztalatai hatással lesznek a szakszervezetek által javasolt létszámbővítésre, hiszen ennek fényében kapnak pontos képet az áruházláncban uralkodó állapotokról, a munkavállalók létszámáról és leterheltségéről.
Az egész régióból kivonulhat a Tesco
Kivonulhat a Tesco hazánkból, sőt a négy kelet-közép-európai leányvállalatot összefogó Tesco Europától is megválhatnak jövőre, amennyiben kitartanak követeléseik mellett a helyi munkavállalók és sztrájkokkal tizedelik a napi bevételeket. Az anyacégnek az európai üzleti terv szerint esze ágában sincs tovább emelni a béreket és a létszámot egyetlen országban sem – értesült a Magyar Idők londoni forrásból. A keleti és a nyugati piacok közötti kettős mérce a munkaerő megbecsülésében is nyilvánvaló a multinál, ezért a lengyelországi Szolidaritás független szakszervezeti konföderáció vezetésével októberben a Tesco prágai központja előtt tartanak demonstrációt a dolgozók.
Zoom
Megelégelte a Tesco londoni anyavállalata a magyarországi, illetve korábban például a lengyelországi dolgozók munkalassító megmozdulásait. A multicég globális történetében eddig példátlan hazai sztrájkhelyzet az aktuális üzleti évre vonatkozó nyereségtervük szerint nem teszi lehetővé, hogy a jelenlegi forgalom mellett több pénzt áldozzanak humánpolitikai kérdésekre.
Ezért az az álláspont körvonalazódik a vállalat központjában, hogy amennyiben a régióban tovább feszítik a húrt az elégedetlen munkavállalók, akkor a kivonulás mellett döntenek az érintett piacokról, akár úgy, hogy a magyar, cseh, lengyel és szlovák leánycégeket egyesítő Tesco Europát megbontják, vagy ha sikerül, csomagban értékesítik 2018. március után – értesült a Magyar Idők a londoni központban működő menedzsment egyik, neve elhallgatását kérő tagjától.
Könyvelési csalás miatt kaptak súlyos büntetést Nagy-Britanniában
A lap forrása szerint egyáltalán nem szerepel a száraz számokra épülő üzleti tervben, hogy a leányvállalatoknál fejlesszék a dolgozói állományt, hiszen éppen a régiós szinten folyamatban lévő, hazánkban például 250 fő csoportos leépítését jelentő központi racionalizálás is a céges költségek optimalizálását célozza.
A gazdálkodási fordulat a Tescónál 2014-ben nyilvánosságra került könyvelési csalás után következett be, ami a mintegy 235 millió fontnyi büntetés mellett jelentős veszteséget okozott az anyacégnek. Emlékezetes, miután kiderült, hogy a Tesco előzetesen túlbecsülte három évvel ezelőtti, nagy-britanniai eredményeit, a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott nyomozó hatóság vette kézbe az ügyet.
A botrány utáni évben több mint ötven veszteséges angliai üzletet bezártak és törölték további 49, korábban tervbe vett áruház felépítését a szigetországban, illetve többek között eladták a dél-koreai üzlethálózatot.
A lengyelek sem hagyják magukat
Eközben Magyarországon 13 üzletre került lakat, idén pedig a csökkenő bevételek miatt Lengyelországban is tovább szűkítik az áruházi eladótereket. – Keményen tartják magukat a pénzügyi tervekhez, és tekintettel arra, hogy a brexit is új helyzetet teremt a multinak, a kelet-közép-európai régióban egyáltalán nem terveznek tartós beruházásokat, inkább a költségek lefaragásával vennék ki a részüket az egyébként jelentős fogyasztásból.
A magyarországi minimálbérek kötelező év eleji emelését elkerülhetetlen rossznak tartották a központban, ami a tervezettnél jobban megterhelte a pénzügyi eredményt. Önkéntes pénzosztásra azonban nem lehet számítani, még úgy sem, hogy egyébként a dolgozók követelései megalapozottak. A Tesco hamarabb dönthet a kivonulás mellett, amiről már zajlottak tárgyalások több lehetséges kereskedelmi befektetővel – fogalmazott az informátor.
Márpedig a munkavállalók követelései nem változnak. Hazánkban ma ülnek ismét tárgyalóasztalhoz a Tesco megbízott vezetői és a szakszervezetek; a leginkább vitatott kérdés, a létszámhiány azonban úgy tűnik, áthidalhatatlan szakadékot képez a felek között.
A vállalat – központi utasításra – azt az álláspontot képviseli, hogy a boltjaiban elegendő kiszolgálói létszám áll a vásárlók rendelkezésére, miközben a vevők több helyütt tapasztalják a szakképzett munkaerő hiányát a forgalmasabb hipermarketekben is.
A Tesco Europa lengyelországi egységeiben sem csitul a munkavállalók tiltakozása. A Szolidaritás független szakszervezeti konföderáció Solidarnosc Tesco elnevezésű tagszervezete október 17-én régiós tüntetést tart a vállalat prágai központjánál, melyre a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetét (KDFSZ) is meghívták.
– Felkértek, hogy vegyünk részt a Tesco magyar, cseh, lengyel és szlovák egységeiben tömeges létszámleépítéssel járó racionalizálási szabályzat elleni megmozdulásban. Elegünk van a kettős mércéből a keleti és a nyugati piacok között: az olcsó munkaerő kihasználására épített üzleti modellnek meg kell dőlnie minden olyan multinál, amely az adókönnyítések ellenére tovább szipolyozná a magyar munkavállalókat – jelentette ki lapunknak Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.
Azt állítja a Tesco, hogy eszük ágában sincs kivonulni
A Tescónak nincs szándékában kivonulni Magyarországról, továbbra is elkötelezett a hosszú távú és fenntartható magyarországi és közép-európai működés mellett – közölte a Magyar Nemzettel a cég.
Délután folytatódtak a tárgyalások a Tescóval a béremelésről és a munkavállalói létszámbővítésről a társaságnál működő érdekképviseletek, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) valamint a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között. Ezen a Tesco tájékoztatása szerint abban maradtak, hogy október 13-án újra tárgyalóasztalhoz ülnek. A Tesco egyébként a múlt héten hétfőn juttatta el a szakszervezetekhez az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést, erre kellett reagálniuk hétfőig.
A KASZ vezetője, Sáling József lapknak korábban arról számolt be, hogy a Tesco elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseket és szeptember 1-től visszamenőleg bruttó 179 ezer forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. Hangsúlyozta, hogy a területi kiegészítéseknek köszönhetően sok városban így már 200 ezer közelében járnak a bérek az üzletláncnál. A szakszervezeti vezető szerint a létszámról és a jövő évi béremelésekről kell megállapodniuk. – A tárgyalás eredményét vélhetően befolyásolja majd a Tesco országos szintű munkavállalói létszámfelmérése, ami szerdán kezdődött Szekszárdon. Ennek célja, hogy boltokra lebontva meghatározza a megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz szükséges minimális dolgozói létszámot – jelentette ki.
Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke pedig azt közölte, hogy a Tesco által átküldött jelentésben szervezete szerint a 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül. Szerinte az olcsó munkaerő kihasználására épített üzleti modellnek meg kell dőlnie minden olyan multinál, amely az adókönnyítések ellenére tovább szipolyozná a magyar munkavállalókat.
A Tesco-dolgozók szeptember 9-én és 10-én magasabb fizetésért és létszámbővítésért sztrájkoltak. Négy-ötezren letették a munkát. Azóta úgy tűnt, hogy a tárgyalások jó irányba haladnak, a cég azt is megígérte, hogy visszamenőleg rendezné egyes dolgozók béremelését.
(MTI - Magyar Idők - MNO nyomán)