Az Európai Unió tárgyalni fog Kijevvel az új oktatási törvényről azt követően, hogy a Velencei Bizottság kialakítja ezzel kapcsolatos véleményét – közölte Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban.
Mogherini megerősítette, hogy az új ukrán oktatási törvény is napirenden volt azon a tanácskozáson, amelyet az uniós külügyminiszterek az EU emberi jogi politikájáról folytattak.
Közölte, hogy a kisebbségi nyelvoktatást érintő törvényről már folytatott kétoldalú megbeszélést Petro Porosenko ukrán elnökkel New Yorkban, az ENSZ szeptemberi közgyűlésén, és abban egyeztek meg, hogy az EU és az ukrán hatóságok további egyeztetést tartanak majd a törvény kisebbségi jogokat érintő rendelkezéseiről.
Mogherini beszámolt arról is, hogy a miniszterek tanácsa megerősítette az unió elkötelezettségét az emberi jogok előmozdítása és védelme mellett, és arról folytattak tanácskozást, miként lehet a leginkább előmozdítani e jogokat kétoldalú és többoldalú keretek között.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tanácskozást követően arról tájékoztatott, hogy sem Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, sem Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos nem emelt semmilyen kifogást az ellen, hogy az EU–Ukrajna társulási tanács magyar kezdeményezésre naprendre tűzze az új ukrán oktatási törvény ügyét december elején esedékes ülésén.
Azt mondta, a magyar kormány kész a konzultációra, de annak sikere azon múlik, hogy a törvénynek azokat az elemeit, amelyek a kisebbségi jogokat rendkívüli módon sértik, visszavonják, vagy legalább hatályát felfüggesztik.
(MTI)