Orbán Viktor miniszterelnök értékelése szerint "sikeres, eredményes és hasznos" volt a visegrádi országok (V4) és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szerdai találkozója – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
A tárcavezető kifejtette: a kormányfő szerint a V4-es országok teljesen egységesen léptek fel minden kérdésben, sikerült bemutatni a bizottság elnökének, hogy ez egy szoros, hatékony és sikeres együttműködés. A munkavacsorán Magyarország a V4-es partnerekkel együtt azt az álláspontot képviselte, hogy a nyugati és keleti tagállamok között nem lehet kettős mérce.
Orbán Viktor beszélt az ukrán oktatási törvényről is, és a leghatározottabb fellépésre kérte Jean-Claude Junckert az ügyben – közölte Lázár János. Hozzátette, a magyar miniszterelnök az Európai Néppárt elnökségének ülésén, továbbá az Európai Tanács ülésén is szóba hozza a kérdést. A kormány kötelessége minden magyar megvédése a Kárpát-medencében – jelentette ki Lázár János.
Biztosítva vannak a "Soros-terv" anyagi feltételei, miután Soros György a vagyona egy jelentős részét, mintegy 18 milliárd dollárt, az alapítványai rendelkezésére bocsátotta – mondta Lázár. A tárcavezető szerint "ez a pénz mindenhol elkezd majd dolgozni", egész Európában, és támogatni fogja azokat a civil közösségeket, pártokat, amelyek meg akarják nyitni Európa határait és meg akarják szervezni a bevándorlást.
A politikus arról is beszélt, hogy óriási nyomás nehezedik a közép-európai országokra bevándorlásügyben, miután az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) elfogadott egy olyan tervezetet, amellyel felülről nyitott, folyamatosan működő betelepítési mechanizmust akarnak megvalósítani. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azzal, hogy az Európai Bizottság hozzáférhetővé tette írásos állásfoglalását arról, hogy a paksi beruházás minden feltételnek megfelel, minden akadály elhárult a beruházás megkezdése elől.
A bizottság állásfoglalása alapján Magyarországnak megéri az atomerőmű megépítése, és ezzel végelegesen lezárult az erről szóló vita – tette hozzá Lázár. Akik kételkedtek a projekt ésszerűségében, racionalitásában, most megfelelő választ kaphattak a bizottság közléséből – mutatott rá. A tárcavezető kiemelte: az uniós testület értékelése szerint minden jogi, műszaki és gazdasági feltételnek megfelel a paksi beruházás.
Lázár János szerint ideje lenne eldöntenie a CEU-nak, hogy mit szeretne, hiszen egész nyáron a felsőoktatási törvény határidő-módosítását kérte az intézmény, majd amikor a parlament ezt megtette, ismét "politikai tiltakozásnak lehetünk tanúi". Ez az eljárás nem fair – mondta a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett az Országgyűlés döntésére, amellyel 2018 eleje helyett 2019. január 1-jéig kell megfelelniük a felsőoktatási törvény feltételeinek a Magyarországon működő külföldi egyetemeknek. Közölte: a kormány azt várja, hogy mindenki tartsa be a törvényi követelményeket a rendelkezésre álló időben.
Sikerült úgy végrehajtani az állami vagyonértékesítést, a Földet a gazdáknak programot, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) szerint az szabályos és alkotmányos volt – fejtette ki Lázár. Közölte: 200 ezer hektár korábban állami tulajdonban lévő termőföld került 30 ezer magyar gazdához, és 270 milliárd forint bevétel származott ebből.
Az Ab döntése egyértelművé teszi, hogy a Földet a gazdáknak a program szabályos volt, minden szerződés megkötése jogszerű – jelentette ki. Hozzáfűzte: az Ab szerint szabályozni kell, hogy a földértékesítésből befolyó pénznek mi lesz a sorsa, valamint a testület határozott arról, hogy a Natura 2000-es területek értékesítése is törvényes, de ezen területek védelmét a jövőben is fenn kell tartani.
A kormány többgenerációs otthonnak tekinti Magyarországot, ahol a nagyszülők megérdemlik az elismerést, a szülők a támogatást, és a gyermekeknek is példát kell mutatni – mondta Lázár. Megerősítette: novemberben – a várhatóan 2,4 százalékos idei infláció miatt – nyugdíjkorrekciót kapnak a nyugdíjasok, és a gazdaság sikeressége mellett nyugdíjprémiumban is részesülnek. A kettő várható átlagos összege 20-23 ezer forint között lesz, a költségvetési kiadása pedig mintegy 60 milliárd forint – tájékoztatott a miniszter. Emellett 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt is kapnak a nyugdíjasok karácsony előtt – közölte.
A miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: azért fordul a brüsszeli testülethez, mert a súlyos bűncselekménnyel gyanúsított Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely! -MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő "folyamatosan élvezte" Gyurcsány Ferenc politikai és anyagi támogatását, márpedig a volt miniszterelnök cégéhez uniós pénz is került.
Lázár János szeretné, ha az Európai Bizottság tisztázná, minek minősül, ha ugyanabba a tulajdonosi körbe kerül a testület támogatása, ahonnan egy bűncselekménnyel gyanúsított személy is pénzt kap.
(MTI)