Az 1956-os szabadságharc tavalyi, hatvanadik évfordulója alkalmából a Kossuth téri sortűz áldozatai emlékének méltó megörökítése kapcsán fordult Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez.
Zoom
Kezdeményezésére - amely szerint a történteket legalább egy idegen nyelven is megörökítő emléktáblát is elhelyeztek volna az épület homlokzatára - sokáig nem kapott írásos választ - derül ki a jobbikos képviselő egy közösségi oldalon közzétett bejegyzéséből, amely arról tanúskodik, hogy az 1956-os szabadságharc 60. évfordulóján elhelyezni kívánt emléktábla ügyét egy 2017. (!) június 26-án kelt "24/2017. számú előzetes hozzájáruló nyilatkozat" címet viselő dokumentum szerint személyesen Kövér László gáncsolta el,
"mert a Kossuth téren és környezetében az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét már több emléktábla, illetve emlékhely megörökíti."
Mint az Országgyűlés alelnöke fogalmaz: "Megkerestem Fazekas Sándor minisztert, kérve, terjessze elő kérésemet a megfelelő fórumon (Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság). Megnyertem az ügynek fideszeseket is. Ezt követően kínos csönd következett, a tábla pedig nem került ki. Tájékoztatást nem kaptam. A közelmúltban tudtam meg, hogy Kövér László, a Fidesz egyik erős embere, az Országgyűlés elnöke a Szanyi kapitányokat is balról előzve hiúsította meg a pártok felett álló kezdeményezésemet, mert túl soknak találta az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét őrző táblákat és emlékhelyeket."
(Kuruc.info)
Frissítés: a képviselők is "kialakították" véleményüket az ügyről:
Kapcsolódó: