Elfogadta az Országgyűlés kedden délelőtt a kampányfinanszírozási törvény módosítását, amely az úgynevezett kamupártok kedvét próbálja elvenni attól, hogy csak az állami támogatás megszerzéséért induljanak a jövő évi választásokon. A fideszes Gulyás Gergely és Répássy Róbert törvényjavaslatát a parlament 184 igen szavazattal támogatta. Ellene szavazott a független Kész Zoltán és Zselényi Zsuzsa, tartózkodott a DK négy képviselője: Gyurcsány Ferenc, Oláh Lajos, Vadai Ágnes és Varju László.
Zoom
A 2013-ban elfogadott, új választási rendszerben sokkal könnyebb indulni, hiszen egy egyéni jelöltnek elegendő 500 aláírás – egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat –, és 27 jelölt kell az országos listához. Ezzel pedig legalább 149,25 millió, de 106 egyéni jelölt esetén akár 597 millió forintos állami kampánytámogatást is lehet kapni, amellyel az eddigi szabályok szerint nem kellett tételesen elszámolni.
A lehetőséget 2014-ben sokan kihasználták, összesen 16 párt vagy szövetség állított országos listát. Több esetben felmerült, hogy a pártok egy része egymástól másolt adatokkal, hamis aláírásokkal állított jelölteket, de a nyomozásokat végül gyanúsítás nélkül megszüntették. Szeptember végi adatok szerint 222 bejegyzett párt van, és további 177 áll éppen bejegyzés alatt, amivel minden korábbi rekord megdőlt. Feltételezhető, hogy ezek egy része kizárólag a kampánytámogatásra hajt.
A törvénymódosítás értelmében annak a pártnak, amely nem éri el listán az egy százalékot, vissza kell fizetnie az állami támogatást. 2014-ben összesen tizenkét olyan párt állított országos listát, amely aztán kevesebb szavazatot kapott ennél. Annak a pártnak is vissza kellene fizetnie az állami támogatást, amelynek a listája „kiesik” – minden jelöltje visszalép, vagy a párt visszavonja, esetleg a választási bizottság törli például azért, mert 27-nél kevesebb egyéni jelöltje maradt.
Felmerül, hogy miként lehet behajtani a kizárólag a választásokra, a kampánypénz megszerzése céljából létrejövő, kamupártoknak nevezett szervezeteken a pénzt. A törvénymódosítás szerint a pártok vezető tisztségviselőitől mint magánemberektől hajtaná be a pénzt a NAV. Ehhez a pártoknak előre nyilatkozniuk kell arról, hogy kik lesznek azok, akik szükség esetén helytállnak a tartozásért. Miután a listát nyilvántartásba vették, már a lemondás sem segít a tagokon, felelősek maradnak.
Újdonság a törvényben, hogy az Állami Számvevőszéknek az egy százalékot elérő pártoknál is ellenőriznie kell a támogatás felhasználását, igaz, a törvény nem részletezi, hogy ez kimerül-e egy beszámolóban, vagy az egyéni jelöltekhez hasonlóan tételesen, számlánként ellenőriznek. Az ÁSZ mindenesetre már hétfőn üdvözölte az akkor még el sem fogadott módosítást, amely részben a szervezet észrevételei alapján készült, mert az „növeli a kampánypénzek átláthatóságát, és biztosítja az elszámoltathatóságot”.
(MNO)