/Bővített hír/
Kormányra kerülése esetén új devizahitel-elszámolást vezetne be a Jobbik 2018-ban. Ennek lényege, hogy a felvételi árfolyamon forintosítják a hiteleket, ami sok adósnak tényleges megoldást jelentene.
Új devizahiteles elszámolás
A Jobbik szerint a devizahitelek felvételkori árfolyamon való forintosítása lenne a valódi segítség a tartozóknak, ezért a párt kormányra kerülése esetén új devizahiteles elszámolást ígér.
Vona Gábor pártelnök, miniszterelnök-jelölt szombati budapesti sajtótájékoztatóján a devizahitel-válságot az elmúlt tíz év a legtragikusabb problémájának nevezte, amit egyik kormány sem tudott megoldani. Véleménye szerint cinikus és igazságtalan a hitelt felvevő embereket hibáztatni a kialakult helyzetért, mert ők kényszerhelyzetben voltak. A valódi felelősök a történteket tétlenül végignéző szocialista és az álmegoldásokat alkalmazó fideszes kormányok, valamint a pénzügyi hatóságok és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – jelentette ki.
A végtörlesztés, a családi csődvédelem és a nemzeti eszközkezelő csak szűk rétegnek segített, az árfolyamgát csak elodázta a probléma eszkalálódását, a piaci árfolyamon történő forintosítással pedig csak az MNB járt jól. A felvételkori árfolyamon történő forintosítás azonban nem csak könnyítés lenne a családoknak, hanem igazságos is azokkal szemben, akik annak idején forinthitelt vettek fel – mondta, hozzátéve, hogy emellett a bankok és a társadalom közötti megromlott viszonyt is helyre tudná állítani ez az intézkedés.
A Jobbik a jövőben is megakadályozná hasonló helyzetek kialakulását, ehhez a béreket felzárkóztatná a nyugat-európai szintre, bővítené a magyar társadalom gazdasági és pénzügyi ismereteit, és új otthonteremtési akciót indítana, hogy a lakáshoz jutás ne luxus legyen, hanem elérhető opció – hangoztatta Vona Gábor.
"Az összes párt a zsidóknak asszisztált"
A pártelnöktől az újságírók megkérdezték, mi a véleménye Apáti István jobbikos képviselő egy 2011-es nyilatkozatáról, amikor azt mondta, hogy a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztált, és Magyarország az izraeliek szabad prédájává vált. A politikus a műsorban többször utalt burkoltan a zsidóságra, egyebek mellett a kiválasztott nép kifejezést használva. Vona Gábor a választ azzal hárította el, hogy más sajtótájékoztatókon szívesen válaszol a kérdésekre.
Z. Kárpát Dániel közölte, nem Apáti István kijelentései döntötték romba ezt az országot, hanem a Fidesz-KDNP és szociálliberálisnak nevezett elődei, így az ő szemetüket kell eltakarítania a Jobbiknak a választási győzelmét követően. Arra a felvetésre, hogy indul-e etikai vizsgálat Apáti István ellen, azt válaszolta, még nem ült össze a Jobbik elnöksége sem ebben, sem más kérdésben. Arra a kérdésre, hogy lemond-e mandátumáról Apáti István, úgy fogalmazott, “ne vicceljünk, a devizahitelesek katasztrófájáról van szó” - olvasható az MTI összefoglalójában.
Kapcsolódó: