"Bízom benne, hogy találunk egy minden tagállamnak megfelelő konszenzusos megoldást a migrációval kapcsolatban" - mondta a Magyar Időknek Járóka Lívia, akit a múlt héten választottak az Európai Parlament (EP) alelnökévé.
A lap hétfői számában a képviselő hangsúlyozta: bár a bevándorláspolitikával kapcsolatban egyértelműen ütköznek a vélemények, és erős nyomás alatt áll Magyarország, mellette is kialakulóban van egy koalíció. Felhívta a figyelmet, hogy az átpolitizált kérdésben a párbeszédet a magyar érvekben is megjelenő szakmaiság mentén kellene lefolytatni.
Zoom
Szóval így védené meg a Fidesz Magyarországot
A LIBE (az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága) által elfogadott tervezetről, amely a migránsok felső határ nélküli kvóta alapján történő elosztásáról szól, kifejtette, “személyesen is osztom a magyar álláspontot, amely szerint nem a migrációval kellene megoldani a demográfiai problémákat.
A migránsok integrálhatatlanságáról az ómigráns
A mélyen átpolitizálódott kérdés megoldása során fontos lenne a magyar érvekben is megmutatkozó szakmaiság mentén folytatni párbeszédet. (Járóka egyébként egy szóval sem említette az itthon oly népszerű Soros-tervet - a szerk.) Szeretnénk, ha megértenék, mi azt tartjuk fontosnak, hogy a más földrészek konfliktusos, háborús helyzeteiből menekülő emberek rövid, de hatékony integrációt követően, európai tudással felvértezve térhessenek vissza saját hazájukba.”
Elmondta azt is, nyilvánvalóvá vált, hogy a tagállamok képtelenek integrálni a migránsokat a vállalt számokban. (Ezt a saját fajtáján keresztül is tapasztalhatta... - a szerk.) Új alapokra kell helyezni a párbeszédet, és a valós tények alapján kell megítélni, mi történik ma a földrészünkön – vélte.
Cigányszaporulattal a népesedési problémák ellen
Kitért arra is, hogy a népesedési problémákat enyhítheti a "romák" integrációja. Kifejtette, "hatalmas potenciál rejlik a cigányságban", főleg a vidéki közösségekben, mert ezeket a kultúra és az identitás erősebb fonata veszi körül, mint például a fővárosiakat, így jelentős eredményeket lehet elérni akár csak egy gyár telepítésével. Döntő fontosságúnak tartja a gazdasági integráció szerepét, ezért is dolgozik az EP gazdasági bizottságában.
– A romáknak milyen szerepük lehet a népesedési problémák enyhítésében?
– Hatalmas potenciál rejlik a cigányságban, főleg a vidéki közösségekben, mert ezeket a kultúra és az identitás erősebb fonata veszi körül, mint mondjuk a fővárosiakat, így jelentős eredményeket lehet elérni akár csak egy gyár telepítésével - válaszolta a kormánylap kérdésére.
“A másik központi elem a deszegregáció, amelynek fontos része, hogy a szolgáltatásokat kivisszük a telepekre. Jelenleg egy mobilapplikáción dolgozunk, amely a legszegényebb egymillió magyar és 120 millió európai kezébe adhat sok lehetőséget” – tette hozzá.
Dél-Ázsiával szeretne foglalkozni
Munkájáról elmondta, az EP-ben több területen vannak feladatai, három bizottságban is dolgozik, a nőjogiban, az állampolgáriban, és most a gazdaságihoz is csatlakozott. Újabb területként megemlítette, hogy Dél-Ázsiával szeretne foglalkozni a szegénység és vállalkozásfejlesztés miatt, illetve részt vállal kulturális projektekben is, amelyeknek oktatási vonatkozásuk is van, mert nagyon fontosnak tartja az európai identitás megvédését a maga sokszínűségében, ám nem az iszlám ellenében.
(MTI nyomán)