Alább olvasható a párt közleménye, illetve az abban hivatkozott Magyar Idők-cikk:
A magyaridok.hu oldalon 15:13-kor megjelent „JOBBIK-BÍRSÁG: DOKUMENTUMOK ALAPJÁN DÖNTÖTT AZ ÁSZ” című cikkében Horváth Bálint az Állami Számvevőszék osztályvezető főtanácsosa - aki két alkalommal is megtagadta a párt által az ÁSZ székházához szállított pénzügyi dokumentumok átvételét - az alábbiakat nyilatkozta a Jobbik ÁSZ vizsgálatával kapcsolatban:
Egyfelől indult egy átfogó, minden pártra kiterjedő 2015-16-os időszakra vonatkozó ellenőrzés, melynek adatszolgáltatási határideje október 3-án lejárt. Tekintettel arra, hogy a Jobbik nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, az ÁSZ az ügyészséghez fordult.
Ezzel Horváth elismerte, hogy az ÁSZ határidő előtt zárta le a párt elől az adatokat feltöltésére szolgáló felületet szeptember 29-én, hiszen nyilatkozata szerint is csak október 3-án járt le a határidő.
A cikk további részében Horváth az alábbiakat mondja el:
Októberben hatósági bejelentés érkezett hozzánk a Jobbik 2017 első felében kötött plakátkampányával kapcsolatban. Megvizsgálva a bejelentéshez csatolt dokumentumokat, az ÁSZ a Jobbik esetében kiterjesztette a vizsgált időszakot ez év első felére.
Az ÁSZ azonban a szeptember 28-án délután 15:18-kor elküldött levelében már jelezte, hogy – jogszabályellenesen - kiterjesztette a vizsgálatot a 2017-es év első félévére is, majd az adatok szolgáltatására szolgáló felületet határidő előtt lezárta szeptember 29-én.
Mindezt annak ellenére, hogy azon hatósági jelzést, amellyel magyarázza a vizsgált időszak kiterjesztését, saját nyilatkozata szerint is csak októberben kapta meg.
Ezzel Horváth beismerte, hogy az Állami Számvevőszék maga idézett elő olyan helyzetet, amely a Jobbik törvénytelen elmarasztalásához vezetett.
A Jobbik elutasítja az Állami Számvevőszék érdemi vizsgálat nélkül nyilvánosságra hozott szakmaiatlan megállapításait, egyúttal keresi a jogi lehetőségét igazának érvényesítésére.
Schön Péter gazdasági igazgató
***
JOBBIK-BÍRSÁG: DOKUMENTUMOK ALAPJÁN DÖNTÖTT AZ ÁSZ
– A Jobbik plakátcégekkel kötött szerződései, számlái, illetve egyéb dokumentumok alapján vizsgálta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a párt idei év első felé vonatkozó gazdálkodását. A kiszabott 331 millió forintos büntetés pedig nem más, mint a piaci ár, és a Jobbiknak felszámolt díj közötti különbözet – mondta a Magyar Idők megkeresésére Horváth Bálint, a szervezet munkatársa.
Zoom
Az ÁSZ által szerdán kiadott jelentéstervezet szerint a hatóság több mint 331 millió forintos bírságot szabott ki a pártra, a vizsgálat szerint ugyanis ennyi nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el a Jobbik jogi személyektől.
A Jobbik vitatja a vizsgálat jogszerűségét, véleményük szerint az ÁSZ úgy állapított meg ekkora büntetést, hogy nem tekintette meg a párt gazdálkodására vonatkozó dokumentumokat, azokat egyszerűen nem volt hajlandó átvenni a gazdasági igazgatótól.
Horváth Bálint eloszlatta a kételyeket. A félreértést az adja, hogy két egymástól független dolgot kevernek össze.
– Egyfelől indult egy átfogó, minden pártra kiterjedő 2015-16-os időszakra vonatkozó ellenőrzés, melynek adatszolgáltatási határideje október 3-án lejárt. Tekintettel arra, hogy a Jobbik nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, az ÁSZ az ügyészséghez fordult. Az ügyészség nyomozást rendelt el, melyet szerdán újabb három hónappal meghosszabbított – idézte fel Horváth Bálint, aki azt hangsúlyozta, ennek semmi köze a szervezet szerdán kiadott jelentéséhez.
– Októberben hatósági bejelentés érkezett hozzánk a Jobbik 2017 első felében kötött plakátkampányával kapcsolatban. Megvizsgálva a bejelentéshez csatolt dokumentumokat, az ÁSZ a Jobbik esetében kiterjesztette a vizsgált időszakot ez év első felére. Az ellenőrzés alapját a Jobbik plakátcégekkel kötött szerződései, számlái és egyéb iratok képezték, melyek ÁSZ birtokában vannak – közölte Horváth Bálint, aki hangsúlyozta: a 331 millió forintos bírság kiszabása nem hasra ütéssel történt, ez az összeg a különbözet a piaci ár, és a Jobbiknak felszámolt díj között.
Gabay Dorka - Magyar Idők