Lényegében egész nap zajlottak különféle tárgyalások és egyeztetések a Jobbikon belül, hogy mit kezdjenek azzal a helyzettel, hogy – legalábbis jelen állás szerint – egyetlen fillér nélkül kell nekivágniuk a 2018-as választási kampánynak.
Minderre azért van szükség, mert az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 331 millió forintra büntette a Jobbikot, és további 331 millióval csökkentette a kiutalható állami támogatást tiltott pártfinanszírozás miatt. Ez pedig az ÁSZ szerint azzal valósult meg, hogy a Jobbik a „piaci árnál” jelentősen olcsóbban juthatott plakáthelyekhez. Az érvelés azonban sántít, hiszen a piaci ár éppen attól piaci, hogy a piacon alakul ki, tehát az eladó és vevő megállapodásának függvénye, nem pedig hatóság állapítja meg – ha így lenne, hatósági árnak neveznék, ilyen is létezik, csak éppen nem a plakátpiacon, írja a Magyar Nemzet.
További visszássága az ügynek, hogy a Jobbik szerint a számvevőszék úgy állapított meg büntetést, hogy nem tekintette meg a párt gazdálkodására vonatkozó dokumentumokat, azokat egyszerűen nem volt hajlandó átvenni a gazdasági igazgatótól.
Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője dél körül még nem tudott semmi konkrétumot mondani arról, hogyan tovább. A képviselő a helyzetet úgy értékelte, „már régen egy olyan országban élünk, ahol sok mindenről lehet beszélni, csak tiszta közéletről, a demokratikus rendszerek jogszerű működéséről és egészséges politikai versenyről nem”. Szerinte a Fidesz újabb szintet lépett bolsevizmusban.
„Orbán Viktor hatalmi tébolya elérte azt a pontot, amikor már szisztematikusan, leplezetlenül, az elvileg független állami szerveket és hatóságokat nyíltan a legerősebb ellenzéki párt ellen fordítja” – közölte.
Érdekesség, hogy az ÁSZ azt nem vizsgálta, hogy a Fidesz még 2010-ben – sajtóhírek alapján – a Jobbiknál jóval olcsóbban plakátolt. A számlák szerint 98 millió forintot költöttek, ám a számvevőszéknek csak 36 milliós kiadást vallottak be. Ráadásul a Hír TV, amely az akkor Fidesz-kampány hirdetéseit is intézte, nem találja a Fidesz számára kibocsátott számlákat, vagyis úgy tűnik, hogy a kormánypárt ingyen kapott például óriásplakátokat.
Teljes a padlássöprés
Volner János frakcióvezető szerda este a Hír TV-nek úgy fogalmazott, hogy teljes a padlássöprés. A büntetést befizetni egyébként nem tudják, mert nincs ennyi pénzük, de innentől kezdve minden, a számlájukon landoló forintot levonnak tőlük (tehát a tagdíjakból, gyűjtésből származókat is, nem csak az államtól jövőket). Ilyen formán elvileg az összes alkalmazottjukat, szakértőjüket is el kellene bocsátaniuk, nem tudnak rendezvényeket tartani és kampányolni. Arra Volner is utalt, hogy mára tanácskozást hívnak össze, amelyen megvitatják lehetőségeiket – ez zajlott ma.
A frakcióvezető egyébként mára egy sajtótájékoztatót is szervezett, ahol arról a jobbikos tervről beszélt volna, amellyel a kis- és középvállalkozások helyzetén javítanának, ezt azonban a kialakult helyzetre tekintettel lemondták.
Azóta az MSZP is reagált a történtekre, szerintük úgy tűnik, hogy a választások közeledtével a Fidesz már a látszatra sem akar adni, minden állami szervezetet a szolgálatába állít a kampányban. Az ügyészség után most az Állami Számvevőszék a soros. A szocialisták azért odaszúrtak a Jobbiknak is, amennyiben kifejtették, hogy „a Jobbikot és a Fideszt ugyanaz a személy köti össze”, jelesül Simicska Lajos. „Mivel az Állami Számvevőszék most alaposan utána járt Simicska Lajos plakátjainak és tiltott párttámogatásra bukkant, reméljük, hogy újból megvizsgálják a Fidesz 2010-es plakátcsalását” – írták.
(MNO nyomán)