Táblácskavirág, Zoralina, Lájra és Rwa – mások mellett ezeket a különös neveket sem lehet adni a gyermekeknek a jövőben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tavalyi decemberi döntésének köszönhetően. A frissített lista szerint hiába reménykedtek azok, akik kislányukat Liennek, Nucának, Alízannának, Menórának, Zollának vagy Míliának szerették volna elnevezni. Ehhez hasonlóan nem lesz hivatalosan bejegyzett férfiutónév a Benni, a Vilko, a Zanót, a Kriger, a Valeryan, a Krisz, az Eljon és a Julius sem. Sőt: az Angel, de még Angél névkezdeményeket sem találta bejegyzésre méltó fiúkeresztnévnek az MTA.
Az akadémia Nyelvtudományi Intézetének honlapján található információk szerint jelenleg nem túl bonyolult megkísérelni egy utónév bejegyeztetését. Ha egy állampolgár olyan keresztnevet szeretne bejegyeztetni, amely nem található meg a honlapon levő utónevek listájában, akkor azt hivatalos eljárásban a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell kérvényezni egy a Kormány.hu portálról letölthető formanyomtatványon. Utóbbi dokumentum egyébként mindössze egyoldalas, és a kívánt utónévvel kapcsolatban csak azt kötelező megadni, hogy az női vagy férfikeresztnév lenne-e, illetve hogy mi a név bejegyzési kezdeményezésének az indoka. A kitöltött, saját kezűleg aláírt kérvényt az államtitkárság továbbítja az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez, ahol a nyelvész szakemberekből álló utónévbizottság készít arról szakvéleményt.
Az új keresztnév bejegyeztetésének kísérletekor érdemes figyelembe venni, hogy az akadémia milyen alapelvek alapján dönt egy-egy utónév sorsáról. Így például nem javasolt az olyan név kérelmezése, „amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, amely miatt például csúfolhatják, kiközösíthetik őt”.
(MNO)