Már most is érdemes figyelni az árakra, mert a kutak árai között literenként akár 70-80 forint különbség is lehet.
Jön a 400 forint feletti átlagos benzinár a Holtankoljak.hu elemzése szerint. Három éve nem látott csúcsra drágult ugyanis az olaj a világpiacon, és várhatóan tovább emelkedik az ára. Az előrejelzések szerint ez összességében több mint 10 százalékos áremelkedést okozhat Magyarországon, heteken belül – hangzott el a szombati RTL Híradóban.
A KSH friss adatai szerint tavaly többe kerültek itthon az üzemanyagok, mint tavaly előtt, körülbelül 7,2 százalékos volt az emelkedés mértéke. A nyersolaj nyár óta drágul már, hetek óta újabb és újabb csúcsokat dönt.
Péntektől 2 forinttal, átlagosan 362 forintra drágult a 95-ös benzin litere a Molnál. A gázolaj ára nem változott, átlagosan literenként 373 forint maradt.
A kőolaj világpiaci ára átlépte a 70 dolláros lélektani határt hordónként, utoljára 2014 decemberében történt ilyen. Csak az elmúlt egy hónapban 15 százalékkal ugrott meg az olaj ára, és itt még nincs vége. A Holtankolhjak.hu vezető elemzője szerint a kínálat csökkent, pénteken már 70 dollár fölé is emelkedett az olaj hordónkénti ára, és a várakozások szerint 75-85 dolláros ár sem kizárt.
A magyar benzinkutakra heteken belül visszatérhetnek a három éve nem látott árak, a Holtankoljak.hu szerint akár 400 forintnál is drágább lehet egy liter benzin. Ha a forint tudna egy kicsit a dollárhoz erősödni, akkor ez kicsit kompenzálhatja ugyan az árakat, de az emelkedés biztosnak tűnik.
A portál adatai szerint most Ajkán a legolcsóbb a benzin az országban, literje ott 345 forintba kerül. A legdrágább pedig Inárcs térségében, az M5-ös autópálya mentén, ahol 417 forintot kérnek egy literért. A gázolajért Tata mellett, az M1-esen kérnek a legtöbbet, 432 forintot, míg a legkevesebbet Tállai András NAV-elnök választókerületében, Mezőkövesden: 350 forintot.
(HVG)