Alább olvasható a levele:
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Bár Ön elhíresült parlamenti felszólalásában „kalandvágynak” nevezte a magyar fiatalok külföldre távozását, az utóbbi évek statisztikái azt bizonyítják, hogy honfitársaink a legritkább esetben hagyják el önszántukból az országot. A valódi okok a máig megoldatlan devizahitel, a munka becsületének hiánya, a vállalkozásokat ellehetetlenítő intézményesült korrupció, a tetemes adó- és járulékterhek, a fojtogató politikai légkör és a biztos megélhetés utáni vágy.
Mindezek eredményeképp mára több mint 700 ezer honfitársunk kényszerült külföldi száműzetésbe, és minden hatodik gyermek külföldön születik, amely egyszerre demográfiai és gazdasági katasztrófa az országnak. Az önök nyolc éves kormányzásából világossá vált, hogy nem hajlandóak szembenézni ezzel a súlyos válsággal, emellett olyan alapvető jogaikban is korlátozzák a külföldön élő magyarokat, mint az általános és egyenlő választójog.
A Kárpát-medencében élő nemzettestvéreink 2010-ben – a Jobbik kezdeményezésére és támogatásával – szavazati joggal járó állampolgárságot kaptak, így ők a 2018-as választáson könnyített úton, levélben szavazhatnak. A nemzet közjogi értelemben való újraegyesítése azonban nem teljesedett be, mert eközben több százezer magyar kényszerült elhagyni hazáját. Ők annak ellenére sem szavazhatnak levélben, hogy ezt a sokat hivatkozott alkotmánybírósági határozat sem zárta ki, sőt, ennek igényét a világ magyar szervezeteit tömörítő Magyar Állandó Értekezlet kétszer is zárónyilatkozatába foglalta. A Jobbik több alkalommal nyújtott be ez ügyben határozati javaslatot, 2016 augusztusában parlamenti vitanapot is kezdeményeztünk – mindhiába. Önök mondvacsinált okokra hivatkozva a mai napig kirekesztenek az egyenlő választójogból több mint félmillió magyar állampolgárt csak azért, mert attól tartanak – nem teljesen alaptalanul –, hogy szavazataikkal nem az Önök politikájának folytatását támogatnák.
Mivel az áprilisi választásokig már nincs remény arra, hogy ezt a méltatlan diszkriminációt feloldjuk, arra kérem Önt, mint a magyar kormány fejét, hogy a nagy nemzetközi légitársaságokkal, valamint vasút- és buszvállalatokkal egyeztetve tegyék lehetővé, hogy a választás hetében azok a magyarok, akik nem valamelyik magyar külképviselettel rendelkező nyugat-európai nagyváros közelében élnek, soron kívüli, kedvezményes jeggyel haza tudjanak utazni.
A felmerülő többletköltségek várhatóan csak a töredékét fogják kitenni annak a 4 milliárd forintnak, amelyet a 2017-es évben a WizzAirrel kötöttek annak érdekében, hogy a balkáni fővárosokba heti két alkalommal kedvezményes áron lehessen utazni.
A Jobbik kormányra kerülve biztosítani fogja a levélben szavazás lehetőségét azoknak a külföldön élő magyaroknak is, akik most csak személyesen a külképviseleteken szavazhatnak, 2022-től pedig észt modell alapján lehetővé tesszük az e-szavazást. Kérem, fontolja meg javaslatomat, és minél előbb tegyék meg a szükséges intézkedéseket, hogy most, a választások hivatalos kiírása után az érintettek minél előbb meg tudják tervezni hazatérésüket.
Tisztelettel:
Vona Gábor
a Jobbik elnöke