/Bővített hír/
A Jobbik több lépést javasol a kivándorlás csökkentése érdekében.
Dúró Dóra, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján hibásnak nevezte a kormány helyzetértékelését a területen, mint mondta, 100 ezrek mentek külföldre a devizahitelek vagy az alacsony bérek miatt.
Visszautasította azt is, hogy a fiatalok nyelvtudás megszerzése vagy szakmai kapcsolatok kiépítése miatt mennének külföldre, mert szerinte sok diplomás felszolgálómunkát végez vagy mosogatást vállal, ez pedig nem segíti a szakmai tevékenységét.
A jobbikos politikus a kivándorlás súlyos demográfiai vetületeként értékelte, hogy a külföldön született magyar gyermekek egy része soha nem tér haza, ezért fontos célnak tartotta, hogy bennük is kialakuljon a magyar identitás.
Pártja megoldási javaslatai között említette a béruniót, utalva arra, hogy az unión belüli munkabérek között elképesztő különbségek vannak, s ez magával hozza a gazdasági elvándorlást.
Dúró Dóra közölte azt is, kormányra kerülésük esetén bérlakásépítési programot indítanának annak érdekében, hogy minél könnyebben és olcsóbban lehessen lakáshoz jutni.
Az identitás témaköréről szólva magyar oktatási és kulturális rendszer kiépítését vetette fel, továbbá azt szorgalmazta, hogy a külképviseletek bürokráciacsökkentő intézkedésekkel segítsék a hazatérést, továbbá a kapcsolattartást az itthon maradottakkal és az állammal
A képviselő azt is megerősítette, hogy amennyiben pártja nyeri a választást, lehetőséget adnának az elektronikus szavazásra a 2022-es választásokon.
(MTI; videó: Jobbik Info)