2018. augusztus 19., vasárnap, Huba napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:51 Ankara készül valamire, de még nem tudni, mire21:19 Irán saját fejlesztésű új harci repülőt és rövidtávú ballisztikus rakétát állít hadrendbe20:39 A zsidó gárdának nem tetszik, hogy a bíróság felmentette portálunk olvasóját, ezért vizsgálják a törvénymódosítás lehetőségét20:28 Augusztus 20-án a Városligetben egész napos családi-politikai rendezvényt tart a Mi Hazánk19:48 A haladó szellem új frontvonala: megválasztották a világ első Down-kóros szépségkirálynőjét19:14 Vonattal ütközött egy autó Nagykállón18:53 Rendőrautó és személygépkocsi karambolozott Vácon18:30 A boszniai Szerb Köztársaság hatályon kívül helyezte a srebrenicai jelentést - szerintük az csak a NATO-bombázás igazolása17:50 Huszonötezer magyar Csíksomlyón a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című előadásán17:08 Mégsem kellenek a négerek, sőt megoldás helyett az EU-s kikötők megnyitására szólított fel az olasz miniszter16:55 Pont az egykori elszámoltatási biztos adta át a 400 millió forintunkból felújított ősgyepes lovaspályát Kiskunhalason16:31 Ha már megverte, ki is rabolta a nőt egy érdi férfi Pilisen15:38 Őrizetbe vették a legnagyobb orosz űrcég egyik nagyfőnökét és két munkatársát15:10 Az Orbán gyerekeit keresztelő szektavezér kenyeret és halat visz az állam által szándékosan éheztetett sáskáknak14:29 Perzsa külügyér: Irán megtanulhatta, hogy az Egyesült Államokban nem lehet megbízni
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Politikusbűnözés :: :: Hozzászólások

A Fidesznek szabad kijátszania a saját plakáttörvényét: az 50 százalékos áremelés rájuk nem vonatkozik

„Hiába tette kötelezővé a Fidesz, hogy a pártok csak a lehető legdrágább listaárakon plakátolhatnak, a hazug kerítésbontós óriásplakátjaira még a tavalyi árakon bérelt ki mintegy ezer felületet a kormánypárt – hívta fel közleményben a figyelmet a Fidesz lépésére a Jobbik.
Az ellenzéki párt emlékeztet: az egyik kormányközeli plakátcég 2018. január 1-től – épp a választás előtti időszakra – 50 százalékkal megemelte az óriásplakáthelyek listaárait, ám a január 29-én Kubatov Gábor pártigazgatóval megkötött szerződésben még a 2017-es listaáron számolta el a hirdetési felületeket.
Vagyis a Fidesz olcsóbban jutott plakáthelyekhez, mint a többi párt. A 24.hu cikke szerint a két listaár közötti különbséggel a Fidesz mégiscsak jelentős kedvezményhez jutott: a feltüntetett nulla százalék helyett valójában 33 százalékkal olcsóbb lett a számla, 340 plakáthely esetében ez 30 millió forintos tétel.
Zoom
A február 1. és 16. közötti időszakra 955 óriásplakáthelyet és 32 citylightot bérelt ki a kormánypárt a CÖF-plakátok szellemiségét idéző drótvágós fotómontázs számára.
Persze Mészáros és a Hollywood-zsidó is jól járt
A 154 millió forintba kerülő akciót az IKO-csoport révén Mészáros Lőrinc és "Andy" Vajna érdekeltségi körébe tartozó, kültéri reklámhordozókra specializálódott sales house, az Odex Outdoor Expert Kft. hozta össze a pártnak. A plakátoknak helyet adó hét cég közül a legnagyobb, 60,7 millió forintos megrendelést a JCDecaux Hungary Zrt. kapta.
A kormányhivatal.hu weboldalon szokatlan módon a teljes szerződést és a hozzátartozó mellékleteket is közzétették, vélhetően azért, hogy bizonyítsák, a Fidesz betartotta a saját maga által szigorított plakáttörvényt, és a kampányidőszak előtti kéthetes akcióhoz szigorúan listaáron, 0 százalékos kedvezménnyel vett kültéri reklámhelyeket.
Belefutottak a saját csapdájukba
A jelek szerint a Fidesz mégis belefutott saját csapdájába, amellyel tavaly a Jobbik és Simicska Lajos együttműködését próbálta ellehetetleníteni.
Júniusban, néhány nappal azután, hogy NAV-nyomozók szálltak ki a milliárdos reklámcégéhez, a Mahir Cityposterhez begyűjteni az Orbán Viktort gengszterező „Ők lopnak, Mi visszavesszük” feliratú plakátok számláit, a parlamenti többség elfogadta, hogy a költségvetési támogatásból működtetett szervezetek kizárólag a lehető legdrágábban, listaáron tehetnek ki plakátokat. A szigorítások a reklámcégekre is vonatkoztak: amennyiben pártokkal akarnak üzletelni, le kell adniuk a kormányhivatalhoz a részletes listaártáblázatukat. A 24.hu által talált eltérések miatt a Fidesznek most emiatt akadhat problémája.
Zoom
A JCDecaux a kormányablak.hu-n megtalálható – a vezérigazgató által szignált – táblázata szerint ugyanis a cég 2018. január 1-jétől – épp a választás előtti időszakra – 50 százalékkal megemelte az óriásplakáthelyek listaárait, a január 29-én Kubatov Gábor pártigazgatóval megkötött szerződésben viszont még
a 2017-es listáron számolta el a hirdetési felületeket.
A két listaár közötti különbséggel a Fidesz mégiscsak jelentős kedvezményhez jutott: a feltüntetett 0 százalék helyett valójában 33 százalékkal olcsóbb lett a számla, 340 plakáthely esetében ez 30 millió forintos tétel.
A Fidesznél korábban mindent rendben talált az ÁSZ
Ez az összeg a kormányzat milliárdos Soros-kampányaihoz képest jelentéktelennek tűnhet, de érdemes figyelembe venni azt is, hogy a Fidesz a 2010-es választás teljes kampányidőszaka alatt megjelentetett, 4700 óriásplakátot lefoglaló kültéri reklámhadjáratáról azt jelentette le az Állami Számvevőszéknek, hogy az összesen 36 millió forintba került. A jelentést akkor az ÁSZ rendben találta.
A JCDecaux egy francia központú világcég, amelynek magyar leányvállalata az elmúlt években főszereplővé vált a hazai plakátpiacon. Mióta a kegyvesztett Simicska Lajos cégei nem részesedhetnek az állami megrendelésekből, a JCDecaux lépett a helyére. A konkurencia kiesése nyomán az utóbbi három évben közel 20 százalékkal növelte piaci részesedését, amit nagyban segített, hogy egymást érték a kormányzat milliárdos kampányai.
A főváros legforgalmasabb pontjain található egyes reklámtábláknál 100-200 ezer forintos nagyságrendű is lehet a különbség az elvileg jelenleg érvényes és a szerződésben alkalmazott tavalyi listaár havi díja között. A JCDecaux 2018-ban már 502 ezer forintot kér egy hónapra az I. kerületi Mészáros utcai Mol-kút melletti óriásplakáthelyéért, a fideszes szerződésben azonban csak 335 ezer forintos listaárral számoltak, a VIII. kerületi Kerepesi úton pedig 617 ezer helyett 411 ezerrel. A 16 napos plakátkampányra a pártnak a havi díj valamivel több mint felét kell befizetnie.
Zoom
A 2018-as listaáron számolva tehát a Fidesznek 90 millió forint körüli összeget kellett volna kifizetnie a JCDecaux-nak.
És most mit lép az ÁSZ?
Az egykori fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék épp azért büntette meg a Jobbikot, mert a számvevők szerint az ellenzéki párt tavaly év elején 331 millió forinttal olcsóbban plakátolt, vagyis ekkora összegű tiltott támogatást fogadott el. Ugyanekkora összeget az államkincstár von majd le a pártnak járó állami támogatásból. A kincstár már jelezte, hogy ezt elhalasztják a választások utánra.
A Jobbik közleményében kiemelte: „jogellenesen 663 millió forintra büntette az Állami Számvevőszék a Jobbikot úgy, hogy korábban nem voltak hajlandóak átvenni a legerősebb ellenzéki párt adatait, dokumentumait sem. Most kíváncsian várjuk, lép-e valamit a függetlenségét régen feladó, volt fideszes képviselő vezette számvevőszék”.
Frissítés: Mészáros és "Andy" cége szerint ők bizony a legmagasabb áron adták a plakáthelyet a közpénzért cserébe - akkor hát minden rendben
A Fidesz és a kültéri reklámhordozókra specializálódott Odex Outdoor Expert Kft. a törvényi előírásokat betartva jártak el a szerződés megkötésekor – írta közleményében a cég. Hozzáteszi: szigorú törvényi előírások alapján a költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezet csak listaáron vehet igénybe közterületi reklámszolgáltatást. A 24.hu-n megjelent cikkre reagálva az Odex azt írta: „szándékosan félremagyarázzák” a listaárat.
A cég kiemelte, hogy a listaárat a médiahirdetési felület értékesítője köteles a kormányhivatal honlapján közzétenni. Az Odex szerint a listaár a törvény alapján a médiahirdetésifelület-értékesítő által érvényesített, az azonos típusú, azonos méretű és azonos elhelyezkedésű reklámhordozók tekintetében az előző üzleti évben az alkalmazott kedvezmények érvényesítése nélkül, a megrendelő személyétől, a megrendelés mértékétől függetlenül meghatározott ár.
JCDecaux közleménye szerint politikai pártok esetén a törvényi előírás kimondja, hogy az előző évi listaárakat kell alkalmazni. Hozzátették: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben előírtaknak megfelelően jártak el az Odex-szerződés megkötésekor. Felhívták a figyelmet a törvény 11/G. szakaszának 4-es pontjára, mely szerint:
„4) A listaár a médiahirdetési felület-értékesítő által érvényesített, az azonos típusú, azonos méretű és azonos elhelyezkedésű reklámhordozók tekintetében az előző üzleti évben az alkalmazott kedvezmények érvényesítése nélkül, a megrendelő személyétől, a megrendelés mértékétől függetlenül meghatározott ár.”
Az értékesítők felhívták a figyelmet, hogy partnerük a 2017-re vonatkozó legmagasabb, kedvezmények érvényesítése nélküli áron vásárolta a szolgáltatást, megfelelve a törvényi előírásoknak. A 24.hu cikkében idézett cég által közölt adatok alapján ez egyértelmű. A JCDecaux 2018-ban a 2017-es legmagasabb áron értékesíthet reklámhelyeket.
Közleményeik szerint a cikkben szándékosan félremagyarázott listaár a 2018-as üzleti évben meghatározott legmagasabb árat jelöli, amelynek alkalmazására a településkép védelemről szóló törvény alapján 2019. január elsejétől kerül sor.
(MNO - 24.hu - MTI nyomán) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Szavazás
Egyetért-e azzal, hogy a gyermekvállalás és -nevelés legyen nyugdíjszerző tevékenység?
» Igen» Nem
Egyetért-e azzal, hogy készüljenek végre a magyar történelem dicső időszakait bemutató, nagy költségvetésű játékfilmek?
» Igen» Nem
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready