Fokozott rendőri jelenlétről számolt be az MNO a Szcientológia Egyház Váci úti székházánál. Az épület előtti járdát szalaggal kerítették el, így arrafelé nem lehet gyalogosan közlekedni. Az autós kijáratot is elállja egy rendőrségi jármű, ezért ott sem lehetséges a ki- és behajtás.
A helyszínen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal alkalmazottjai is jelen vannak.
Tavaly októberben hasonló eset történt, amikor szintén rendőrautókkal és kordonokkal zárták le a Szcientológia Egyház budapesti, XIII. kerületi központja melletti útszakaszt. Akkor a Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytatott nyomozást ismeretlen tettes ellen. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 2016 decembere óta vizsgálódott több panasztevő bejelentése után, melyek szerint a szcientológusok adatkezelési gyakorlata során sérülhettek a jogaik.
E korábbi ügyben a HVG információja szerint a szervezetből egy kilépni szándékozó kérte a vele kapcsolatos dokumentumok kiadását, melyet az agresszív szekta nem tett meg, ami azért volt számára különösen aggályos, mert a leírtak bizalmas információkat tartalmaztak.
Frissítés: "a rendőrök a NAV-eljárás biztosítási feladatait látják el"
A Készenléti Rendőrség járőrei a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkérésére a szervezet által folytatott eljárás biztosítási feladatát látják el a Magyarországi Szcientológia Egyház budapesti központjánál – közölte a rendőrség az MTI megkeresésére csütörtök délután; az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata arra reagált, hogy sajtóhírek szerint a rendőrök csütörtök reggel ismét kimentek a szcientológiai egyház XIII. kerületi, Váci úti székházához.
A Híradó.hu a földhivatali bejegyzésre hivatkozva január 2-án számolt be arról, hogy a NAV zár alá vette a szcientológusok budapesti, Váci úti ingatlanát. A portál emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai tavaly októberben tartottak házkutatást a szcientológusok Váci úti központjában, miután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz több panasz érkezett olyan magánszemélyektől, akik korábban az „egyház” tagjai voltak, vagy más módon kapcsolatba kerültek a hivatalos egyházként el nem ismert szektariánus csoportosulással.
Az NNI személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.