A NAV támogató eljárás alá vonja a Multi Level Marketing (MLM-) rendszerben működő adózók tevékenységét – tájékoztatott az adóhivatal.
Az MLM-rendszerben működő társaságokkal szerződésben álló forgalmazó/disztribútor magánszemélyek ezen tevékenységből származó jövedelme Magyarországon adóköteles jövedelemnek minősül, így azt az éves személyi jövedelemadó bevallásban adóköteles jövedelemként kell szerepeltetni.
Az adókötelezettséget befolyásolja, hogy azt a forgalmazó/disztribútor magánszemély milyen formában folytatta, és milyen jogcímen szerzett jövedelmet. Így abban az esetben, ha
  • adószámos magánszemélyként végezte a tevékenységet, akkor jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemként visel adóterhet,
  • egyéb jövedelme keletkezett, akkor az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell adóznia,
  • egyéni vállalkozóként folytatta a tevékenységet, akkor a megszerzett jövedelme után egyéni vállalkozóként kell teljesítenie az adókötelezettséget a választott adózási mód szabályai szerint.
Ha a magánszemély nem így járt el, akkor jövedelmét pótlólag be kell vallania, személyijövedelemadó-bevallását önellenőrzéssel helyesbítenie szükséges.
Az érintett témában az adóhatóság honlapján „A forgalmazóként jutalékban részesülő, jövedelmet szerző adózók bevallási kötelezettségéről” címmel tájékoztatót tett közzé, amelyből e tevékenység alapvető adózási szabályai részletesebben is megismerhetőek.
(Kamara Online)