2018. december 15., szombat, Valér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:39 Sábeszkor nincs tüntike, vasárnap folytatják20:42 Don Quijote ébredése Nürnbergben 20:16 Ezek a cigányok a 909-es éjszakai buszon túlóráztak20:00 A kijevi patriarkátus metropolitáját választották meg a Moszkvától független ukrán egyház vezetőjének19:35 Trump a Twitteren kötött útilaput belügyminisztere lába alá19:09 A Mi Hazánk által vezetett településeken nem alkalmazzák a túlóratörvényt - Toroczkaiék a Tesco Központi Raktáránál kezdik a nyomásgyakorlást18:22 Gyurcsány: aljas diktatúrák erőszakszervezetei engedik meg maguknak azt a brutalitást, amit a magyar rendőrség tett17:51 Megölte élettársát, majd öngyilkos akart lenni egy városföldi férfi17:39 Máglyatűz és Új föld, új szerencse: karácsonyi ajándékötletek (x)17:02 Sárgamellényesek: az igazi ellenség a zsidók, Macron pedig a bábjuk - be is zárt a zsinagóga a Champs-Élysées-n16:53 Gyurcsányék ügyvédje is hazamehet: a Szegedi Törvényszék megszüntette Czeglédy Csaba letartóztatását15:59 Lezuhant egy ukrán Szu-27-es vadászrepülőgép - ez már a második baleset két hónapon belül15:48 Új föld, új szerencse: szerelem, telepesek, uzsora és botrány a régi Magyarországon (x)15:27 Egyre súlyosabb szegény Juncker isiásza14:50 Századvég: "a nyugati demokráciákban súlyosan büntetik a képviselői rendbontást"
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Politikusbűnözés :: :: Hozzászólások

Árvízvédelmi közbeszerzés hozta el a vagyoni gátszakadást Mészárosnak - az első milliók nyomában

Reklám

Egy Borsod megyei község, Felsődobsza árvízvédelmi beruházása volt az első közbeszerzés, amelyet a ma a leggazdagabb magyarok közt jegyzett Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. elnyert: 2011 októberében a Colas Zrt. konzorciumi partnereként 486 milliós ajánlattal nyert. A legolcsóbb ajánlat 318 milliós volt, de úgy intézték a kiírást, hogy Mészáros és társa nyerjen – írja az Index a Mészáros-érdekeltségek első milliói után kutató cikkében.
Zoom
Árad a Hernád a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsődobsza határában 2011. január 13-án. Ennek rendberakása volt az első munka (Fotó: H. Szabó Sándor)
A közbeszerzést eleve harmadszor írták ki a gátra, az első két tendert visszavonták. A harmadik kiírás már a fideszesként megválasztott új polgármester nevéhez fűződik. Összesen öt céget zártak ki a pályázók közül, mert a kiírásban az szerepel, hogy télen nem lehet munkálatokat végezni, ők viszont ebben az időszakban íróasztal mellett tervezési munkákat csináltak volna.
Annak a titka, hogy a a Mészáros és Mészáros drágább ajánlattal is nyerhetett, a sajátos értékelési rendszer volt: a közbeszerzésen az ár csak 44 százalékot számított, a jótállás és a vállalt kötbér mértéke 22-22-t, a kitűzöttnél korábbra vállalt teljesítési határidő 12 százalékot. Mészárosék a szerződésben:
  • napi 3 százalék kötbért vállaltak a késedelemre, ami a háromszorosa a megszokott 1 százaléknak, és a hatszorosa az elvárt minimum 0,5 százaléknak. Ilyet a szakértő szerint csak az mer vállalni, aki biztos benne, hogy nem akarják rajta bevasalni;
  • a kiírásban szereplő 2012. augusztus 15-ei helyett augusztus 3-i határidővel, 276 napra vállalták a beruházást. Ebben nem is volt kockázat, mert a szerződéskötés után a határidőt 400-ra módosították, mert kiderült, hogy egy mobilgátat még 17 millióért venni kell;
  • az elvárt, minimum 60 hónapos, ötéves jótállással szemben 132 hónap, azaz tizenegy év jótállást vállaltak.
A fentiek összességében fontosabbak voltak az elbíráláskor, mint az ár. Felsődobsza önkormányzatától az Index hiába kérte ki a közgyűlési jegyzőkönyveket, azok kiadását különféle indokokkal halogatják. A 2010-ig hivatalban lévő polgármester azt mondta: dühös lett, amikor megtudta, hogy az ország másik felén lévő cég kapta a munkát, hiszen az ő környékükön is vannak vállalkozók.
(MNO - Index nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready