Egy 400 millió forint körüli értékű, háromszintes, nagyjából 500 négyzetméteres, II. kerületi Páfránykert utcai luxusingatlanba vette be magát Matolcsy György – írja a 24.hu.
Zoom
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
A portál szerint a rezidenciát Matolcsy György fiának cége megvette, Matolcsy György unokatestvérének bankja meghitelezte, Matolcsy György pedig használja.
Zoom
A Páfránykert utcai házat korábban így hirdették:
A Rózsadomb szélén, tökéletesen csendes nyugodt mellékutcában, erdő mellett, harapni való tiszta levegőben, néhány éve provanszi stílusban, a legnemesebb anyagokból minden részletében finoman kidolgozva épült mediterrán jellegű luxusvilla. E ház tulajdonosa, ha a napi hajsza után hazaér, mély lélegzetet kell hogy vegyen a friss erdei levegőből, és kiülhet a kerti nyugágyak egyikébe, vagy télen beülhet az elegáns nappaliban egy kényelmes fotelba a kandallóban duruzsoló tűz mellé, és úgy érezheti magát, mintha nem is Budapesten volna, hanem Svájc vagy a francia Alpok kis falujának elegáns polgárvillájában, erdei környezetben, tiszta hegyi levegőben, csendben és tökéletes nyugalomban.
A hirdetésben korábban 430 millió forintért kínálták a luxusingatlant. Ezt vásárolta meg a Magyar Stratégiai Zrt. tavaly nyáron, szeptember közepén pedig ide tette át székhelyét is. A cég egyszemélyes tulajdonosa és vezérigazgatója Matolcsy György egyik fia, Matolcsy Ádám. Az adásvételhez hitelt kellett felvenni, a tulajdoni lap tanúsága szerint a kölcsönt Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltsége, az NHB Növekedési Hitel Bank nyújtotta, ennek a jelzálogjoga van bejegyezve 280 millió forint értékben.
Zoom
Matolcsy Ádám cége ingatlan-adásvétellel, -bérbeadással és -üzemeltetéssel foglalkozik a tevékenységi körei szerint, székhelyén kívül telephelye nincs, vagyis egyedül a Páfránykert utcában van jelen.
A 24.hu megkereste az MNB-t azzal kapcsolatban, hogy Matolcsy György használja-e a fia cégének tulajdonában álló ingatlant. A jegybank válasza úgy szólt: az MNB elnökének ingatlanhasználatával és a lakhatásával kapcsolatos információk nem minősülnek közérdekű adatnak. Annyit hozzátettek, hogy „a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Stratégiai Zrt. között semmilyen szerződéses kapcsolat nem áll fenn”.
Matolcsy Ádám ugyanakkor a portál kérdésére elismerte, hogy a szóban forgó ingatlan egy részét bérleti szerződés alapján az édesapja használja, amiért bérleti díjat fizet a cége számára. A díj összegét Matolcsy Ádám nem árulta el.
A válasz alapján az ingatlan másik részét a Magyar Stratégiai Zrt. munkatársai használják, a cég tevékenységének megfelelően. Az ingatlant „a cégen és édesapámon kívül más nem használja, én pedig nem lakom ott” – írta Matolcsy Ádám.
A 24.hu kiemeli: Matolcsy György vagyonnyilatkozatában – amely a 2017. végi állapotot tükrözi – az áll, hogy csak egy 150 négyzetméteres balatonakarattyai ház tulajdonosa, más ingatlana nincs. Nincs megtakarítása, hitellel sem rendelkezik, jövedelme csak a jegybanktól van. Ez havi bruttó 5 millió, azaz nettó 3,4 millió forint, plusz némi béren kívüli juttatás.
(MNO)