Orbán Viktor a beszédében megfenyegette Magyarországot, de „féljen csak ő, mert neki van félni valója” – mondta Vona Gábor a Jobbik Batthyány-örökmécsesnél tartott ünnepi megemlékezésén. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje hozzátette: utoljára Grósz Károly fenyegette meg a magyarokat, és azt üzenik a „leköszönő miniszterelnöknek”, hogy április 8-a után bukni fog – írja összefoglalójában az MNO.
Ahol a félelem irányít, ott nem jó élni, onnan elmenekülnek az emberek – folytatta Vona Gábor. Majd elmondta „a kormányváltást akarók és a kormányváltást kiharcolók” 12 pontját, ezek a következők:
  1. valódi biztonság, határőrséggel, nem óriásplakátokkal,
  2. erős és igazságos Európa, ahol a magyarok magyarként lehetnek európaiak,
  3. valódi demokrácia független intézményekkel, kíméletlen elszámoltatás,
  4. működő egészségügyi és szociális rendszer, amihez egy önálló Egészségügyi Minisztérium kell,
  5. modern 21. századi oktatás, amihez önálló Oktatási Minisztérium kell,
  6. igazságos nyugdíjrendszer,
  7. korszerű államigazgatás,
  8. az önkormányzatok megmentése, a falvak megvédése,
  9. igazság a devizahiteleseknek,
  10. az elvándorlás megállítása, méltó ifjúsági- és családpolitika,
  11. a multinacionális tőke elképesztő adókedvezményei helyett a hazai vállalkozások segítése
  12. és bérunió, tisztességes bérek és munkakörülmények.
Vona Gábor megjegyezte: nem lehet mindent 12 pontban összefoglalni, de a valódi problémákkal foglalkoznak. Arról is beszélt, hogy ha keserűségre építjük a politikát, az még több keserűséget szül. Meddig várjunk, „az óvodásoknak kell utcára menni?” – tette fel a kérdést.
„A mi várunk vártornyán ez a zászló fog lobogni: a szabadságé” – fűzte hozzá.
Zoom
Idén március 15-e rendhagyó módon április 8-án fog eljönni – ezt már Jakab Péter mondta az eseményen. A Jobbik sajtófőnöke közölte, hogy „le fogjuk rázni az önkényt”, véget vetünk a megfélemlítésnek, a kiszolgáltatottságnak. „Mi nem egy névtelen, arctalan nemzet vagyunk” – szögezte le, és úgy folytatta: elég volt a „pökhendi fideszes nagyurak” hatalmaskodásából. Azt mondta, a Fidesz lenézi a közmunkásokat, megalázza a mentősöket és a tanárokat.
A Jobbik alelnöke, Z. Kárpát Dániel pedig arról beszélt, hogy a Fidesz „millióktól vette el a reményt Magyarországon”. A Fidesz elemi célja, hogy direkt politikai undort keltsen az emberekben, és elérje, hogy minél kevesebben vegyenek részt az április 8-ai választáson – fűzte hozzá. „Diktatúrában nem lehet közvéleményt mérni” – fogalmazott. Azt mondta, szerettek volna a programjuk alapján vitákat folytatni, csak nem volt kivel. Z. Kárpát Dániel mindemellett hangsúlyozta, hogy valódi elszámoltatást kell véghezvinni.
Volner János, a párt alelnöke és frakcióvezetője kiemelte: meg kell szüntetni a magyar gazdaság duális jellegét, és vissza kell venni „a fideszes kötődésű oligarcháktól a pénzt”. Kiemelte, hogy támogatások kétharmadát a multik kapják meg, és ezen változtatni kell. Emellett fontosnak nevezte, hogy „végre 21. századi oktatás legyen Magyarországon”. „Április 8-án ne csak mi magunk menjünk el szavazni, hanem minél több embert vigyünk magunkkal” – mondta Volner János.
Az eseményen Vári-Kovács Péter szavalta el a Nemzeti dalt, a beszédek előtt pedig a jelenlévők közösen elénekelték a Himnuszt.
Frissítés: Vona teljes beszéde: