Csepelen is ellenőrizték az egyéni jelöltek ajánlási íveit, a választási bizottság gyanúja szerint a 45 aspiráns fele csalt.
Zoom
A Csepelt és Soroksárt magába foglaló fővárosi 17. választókerületbe 45 egyéni jelölt jelentkezett be, közülük 23 aspiránst vett nyilvántartásba a választási bizottság (16 próbálkozót elutasított a grémium, 8 magától lépett vissza).
A minapi terézvárosi és erzsébetvárosi csalásgyanú okán ma Csepelen is kikérték mind a 45 jelentkező összes aláírási ívét a szocialisták.
A választási bizottság ma esti határozatában rögzíti, hogy csalásra utaló adatokra bukkant, és a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával feljelentést tesz a BRFK-nál.
Ahogy a dokumentum fogalmaz, 23 jelölő párt ívein „az ellenőrzött ajánlások között elhunyt személytől származó ajánlás található”.
Zoom
Az MSZP képviselő-jelöltje, Bangóné Borbély Ildikó azt állítja: "az első betekintés után gyanítjuk, hogy a kamupártokra adott aláírások jelentős részben megegyeznek a fideszes jelölt, Németh Szilárd ajánlási ívein szereplők adataival".
Bangóné szerint a kamupártok kamujelöltjeinek indítása kizárólag a Fidesz érdeke.
Két napja a DK-s Oláh Lajos országgyűlési képviselő kiáltott választási csalást a budapesti Terézvárosban és Erzsébetvárosban. A DK-s politikus választási bizottsági delegáltja alaposabban megvizsgálta a Fidesz és a Lévai Katalin-féle Lendülettel Magyarországért párt ajánlásait Budapest 5. számú választókerületében, és azt találta, hogy legalább 341 esetben egyeznek az ajánlások, az aláírások viszont különböznek. Oláh Lajos feljelentést tett, szerinte nyilvánvaló, hogy volt összejátszás a Fidesz és a Lendület között.
A törvény amúgy nem tiltja, hogy egy választó több jelöltet is ajánljon, azonban ezt saját kezűleg kell aláírni, az ajánlást átmásolni, aláírást hamisítani bűncselekmény.
Ráadásul a DK-s politikus szerint a Fidesz és a Lendülettel ajánlóívein legalább kilenc esetben elhunyt vagy más választókerületben lakó személy aláírása is szerepel.
Telekpártok
Hiába a 2014 feltételekhez képesti a szigorítás, a bizniszpártok láthatóan nem tartanak attól, hogy vissza kell fizetniük a kampánytámogatást, ha 1 százaléknál rosszabb eredményt érnek el az áprilisi választáson.
Pedig jelentős összegről van szó: csak a listaállítással majdnem 1,7 milliárd forintra tesznek szert a kamugyanús pártok, ha pedig az egyéni jelöltjeiket is hozzávesszük, nagyjából 2,5 milliárd forint landol náluk.
Bár a tavaly nem jogerősen négy év börtönre ítélt Szepessy Zsolt pártjának listáját nem vették nyilvántartásba, 65 egyéni jelöltje éppúgy elindulhat, mint a hozzá köthető két új szatellitpárt, amelyek legalább 16 választókerületben rokonokat, párokat indítottak egymás ellen. A Családok Pártja ráadásul nemrég egy székhelyszolgáltató telephelyére lett bejegyezve, s több más alakulat is mintha már készülne az eltűnésre.
Van üdülőbe és üres telekre bejegyzett, országos listát állító párt is. A pártbiznisz elsősorban az ország szegényebb részein harapózott el, ott lesz lepedőnyi méretű a szavazólap.
(24.hu nyomán)