A jobbikos Árgyelán János győzheti le a Fidesz jelöltjét a Fejér megyei 5. számú országgyűlési egyéni választókerületben – derül ki az Iránytű Intézet felméréséből. A sárbogárdi székhelyű választókerületben Árgyelán a legerősebb ellenzéki jelölt, akinek a fideszes Varga Gáborral kell megmérkőznie április 8-án. A Jobbik számára már 2014-ben is ez volt a legerősebb dunántúli körzet.
Zoom
A kutatás szerint az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 44 százaléka Varga Gáborra (Fidesz–KDNP) voksolna, míg a legerősebb ellenzéki jelölt, Árgyelán János (Jobbik) támogatottsága 36 százalékos. A Jobbik jelöltjének támogatói között már (kis létszámban ugyan, de) a taktikai szavazók is megjelennek. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére, Szilveszterné Nyuli Ilonára a pártválasztók 14 százaléka szavazna. Az LMP jelöltje, Lapos Péter 2 százalékon áll. A Momentum ebben a választókerületben nem tudott jelöltet állítani.
Zoom
A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 24 százalékának támogatását tudhatja maga mögött, míg a Jobbik 17 százalékon áll. Helyben rendkívül gyenge az MSZP–Párbeszéd, a teljes népesség 5 százaléka támogatja, míg a DK mindösszesen 3 százalékon áll. Az LMP-re 2 százalék voksolna. A választókerület gyakorlatilag kétosztatú, a baloldal támogatottsága elenyésző. A választókerületben magas, 25 százalékos a részvételi hajlandóságot mutató, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya 16 százalék.
Zoom
A pártot választani tudók 45 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 32 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP–Párbeszéd támogatottsága ebben a kategóriában csupán 8, a DK-é 6 százalékon áll. Az LMP-t 3, az Együttet és a Momentumot 2-2 százalék támogatja.
Zoom
Az Iránytű megjegyzi, hogy négy évvel ezelőtt Fejér megye déli fele volt az akkori baloldali összefogás második leggyengébb választókerülete országos tekintetben, a Jobbik szempontjából pedig ez volt a legerősebb dunántúli körzet. A 2014. évi országgyűlési választáson Varga Gábor az érvényes szavazatok 47,6 százalékával szerzett mandátumot. Árgyelán János 29,6 százalékkal a második helyen végzett. Az Összefogás jelöltje, Ecsődi László József az érvényes voksok 15,7 százalékát gyűjtötte be. Az LMP-s Szatmári Ildikó 2,6 százalékos eredményt ért el.
Az Iránytű Intézet ötszáz fős kutatásának mintavétele 2018. március 16-tól március 18-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték.
(MNO)