Az LMP-s politikus a vasárnapi egyeztetést követően tett egyértelmű utalást arra, hogy a vendéglátói részegek voltak, Gyurcsányék ezt kikérték maguknak és közölték: jogi elégtételt vesznek. A zöldpárti jelölt aztán az ATV-ben kért bocsánatot a szemkilövetőtől a mostani és múltbeli ügyekért.
Zoom
„Ezúton is bocsánatot kérek tőle, ha bármikor is megbántottam volna akár a múltban, akár most” - jelentette ki a műsorban Vágó Gábor, amikor Rónai Egon a tegnap esti tárgyalást követően elmondottakról kérdezte. Mint ismert, Vágó azt nyilatkozta a megbeszélés után, hogy „ha én részeg vagyok és meghívok barátokat otthonra beszélgetni, az a minimum, hogy őt is megkínálom whiskey-vel”. Az LMP-s politikus a műsorban elmondta, elsősorban szellemi részegségre gondolt, mégpedig annak kapcsán, hogy a DK vezetői szerinte egyszer azt üzenték, hogy nyitottak a Jobbikkal való tárgyalásra, aztán azt, hogy mereven elzárkóznak ettől.
A műsorban elmondta, elsősorban azért kér bocsánatot, mert úgy érzi, ez az egyetlen módja, hogy az együttműködés folytatódni tudjon. Hozzátette: az LMP politikai közösségétől is bocsánatot kell kérnie, mert ők jövőpártiak, megjegyzése pedig „inkább a múltra vonatkozott”.
- Bocsánatot kér Gyurcsánytól, hogy azt mondta, részeg volt? - tette fel a tisztázó kérdést Rónai Egon, mire Vágó Gábor úgy felelt:
- Igen.
Felcsillant a szemük, hogy a Jobbikot is belekeverhetik
Vágó szerint attól lett idegesebb a kelleténél, amikor számukra nyilvánvalóvá vált a tárgyaláson a DK Jobbikkal kapcsolatos álláspontja, pedig a párt elnökének március 15-ei beszédét követően az LMP-nél „felcsillant a szemünk”- mondta.
Rónai Egon megkérdezte a politikustól, hogy ezek szerint félreértették Gyurcsány Ferencet, mire Vágó elmondta: úgy értelmezték a szavait, hogy választás utáni teendőkről csak akkor van értelme egyeztetni, ha „előtte van épkézláb koordináció”.
Arról, hogy milyen hangulatban folyt az ellenzéki megbeszélés, elmondta, „amikor Gyurcsány Ferenc kissé hosszan beszélt” arról, hogy milyen a DK Jobbikhoz való viszonya, „Szél Bernadett értelmező kérdéseket tett fel, és kissé udvariatlan módon ledorongolták”.
Gyurcsány előtte szintén az Egyenes beszédben másképp emlékezett a történtekre, a DK elnöke szerint a szavába vágtak, és pökhendi módon beszéltek vele.
„Másik mozit nézünk” - reagált erre Vágó Gábor, aki szerint ő volt az tegnap este, aki többféle variációt is felvetett az együttműködésre vonatkozóan, melyek között állítása szerint olyan is volt, amit elfogadva a DK-nak nem is kellett volna leülni a Jobbikkal, „de ezek elől is elzárkóztak”.
Mint mondta, ők kiléptek a komfortzónájukból, hogy elmenjenek a tárgyalásra, még Gyurcsány Ferenc székébe is beült, ami „ambivalens” érzéseket keltett benne, de azt gondolják, szükség van az együttműködésre, ezért mentek el.
Közölte, a Jobbikkal való megbeszélést követően pártjuk országos elnöksége megbeszéli a dolgot, és utána ugyanúgy tárgyalásra hívják a pártokat a további egyeztetésekkel kapcsolatosan. Arra a kérdésre, hogy hajlandóak lennének-e viszonozni a DK gesztusát másik kerületben, akik visszaléptek Szél Bernadett javára, Vágó Gábor azt mondta: nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy bármi történjen a következő hetekben, akkor is, „ha mindenki egy asztalhoz ül, akkor is, ha párosával egyeztetnek” a pártok.
Újra be lehet ülni Gyurcsány székébe
Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba elfogadja Vágó Gábor bocsánatkérését, és eláll az ellene indított pertől – írja az atv.hu. Hozzáteszik: a DK visszavárja az LMP-t, hogy tárgyaljanak a választási együttműködésről.
Arról, hogy a második fordulóban lesz-e friss pogácsa és whiskey, sajnos nem közöltek információt.