Interjút adott Karácsony Gergely a Magyar Narancsnak. A Jobbik-téma természetesen többször előkerült, ajánlójában ezekből szemezgetett a zsidó lap.
Zoom
Fotó: Huszti István / Index
Karácsony Gergely: Hogy Vona Gábor akár egy percig is miniszterelnök legyen ebben az országban, azt az én szavazatommal biztos nem éri el. Az ügyvivő kormányfőnek egyébként Orbán Viktort javaslom, szeretném, ha végignézné, ahogy lebontjuk a NER-t a feneke alól.
Magyar Narancs: Ez az, amibe Orbán nem fog belemenni.
KG: Miért?
MN: Az általa meghozott kétharmados törvények lebontásába? Nem megy bele, inkább szólnak a kopaszoknak.
KG: Fel vagyok készülve, hogy bármi megtörténhet a választás után, de ez engem a legkevésbé sem bátortalanít el. Nehéz lesz, de könyörgöm, el kell kezdeni a rendszer lebontását! Egyébként a pesti utca népe fogja kikényszeríteni a Fideszből, hogy menjenek bele a változtatásokba. Ez ilyen egyszerű. Politikai nyomás alatt kell tartani a kormányt; ha nincs abszolút többsége, akkor ez a rendszer össze fog omlani, mint egy kártyavár. Az a logikája, hogy mindig megy előre, harap egy nagyot, a lopott pénzt pedig szétosztja belül. Ha ez a logika megakad, és van egy erős társadalmi nyomás a rendszer lebontására, akkor a rendszer bele fog roppanni.
(...)
Zoom
Karácsony Gergely, Molnár Gyula és Fodor Gábor a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban 2017. december 22-én (Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet)
MN: Hány körzet nyerhető az LMP-vel a 106-ból?
KG: Negyven biztosan, Budapest és a megyei jogú városok jó része.
MN: Jó, tegyük fel ezt, de mi következne ebből? Ha 40-et nyerne is a baloldal, ami persze óriási siker lenne 2014-hez képest, sőt…
KG: Ez függ a listás szavazatoktól, de akkor nem lenne meg a Fidesz abszolút többsége. Ha van ezen az oldalon együttműködés, az rengeteg szavazatot át fog hozni a Jobbiktól is. És ha a Jobbik elhoz néhány körzetet vidéken azzal, hogy mi ott nem szakadunk bele a kampányba, mert adott esetben van ott egy helyi deal az MSZP és a jobbikosok között…
MN: Tehát az, hogy a baloldal egyes helyeken nem kampányol, amiből a helyi szavazók értenek, és leszavaznak a Jobbikra, ez egy létező, hivatalos dolog. Ez a deal?
KG: Ezt az élet fogja kikényszeríteni. Őszintén, ha 300 millióból kampányolunk, maga szerint majd Tapolcára fogjuk elkölteni a pénzünket, nem pedig Pestszentlőrincre?
Frissítés: ugyanez bővebben, a Heti Válasz kommentárjával:
Karácsony: Vonát nem akarom, Orbán legyen az ügyvivő kormányfő!
Ha az ellenzék több mandátumot szerez, mint a Fidesz, Karácsony Gergely nem szavazná meg Vonát, Orbánt javasolná ügyvivő miniszterelnöknek. Igen, jól olvassák.
Zoom
Képek: olvasónktól
Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Magyar Narancsnak azt mondta:
  • a Jobbik társtettes abban, ami az elmúlt nyolc évben történt;
  • listán a Jobbikra nem szabad szavazni.
Viszont: helyi szövetségek szerinte köttethetnek. Ehhez a helyieknek két dolgot kell megvizsgálniuk: az ellenzéki szavazók átszavazási hajlandóságát, és azt, „hol vannak olyan jelöltek, akik nem gyakorló nácik”.
Merthogy a Jobbik jelöltjeinek egy része Karácsony meglátása szerint az, csak „most éppen nem gyakorolják a nácizmusukat, mert be van nekik tiltva”.
Az ellenzéki együttműködés Karácsony szerint úgy nézne ki, hogy az ország nyolcvan százalékában nem érdemes a Jobbikra egyéniben sem szavazni. A maradék 20-ban, ahol a Jobbik jelöltje az esélyesebb, „nem fogunk beleszakadni a kampányba”. Vagyis helyi együttműködések lesznek.
De nem ez az interjú legérdekesebb része, hanem az: mi történne azután, ha Karácsony számára a legkedvezőbb forgatókönyv valósulna meg, és az ellenzék többséget szerezne a parlamentben. Vagyis, ha a Fidesz nem alakíthatna egyedül kormányt.
Ebben az esetben:
  • az összes ellenzéki pártnak deklarálnia kellene már most, hogy „semmiképpen nem segíti ki a Fideszt”
  • ellenzéki blokkot kell alkotni, és ki kell kényszeríteni az alkotmányos rendszer korrekcióját a Fideszből (kétharmados törvényeket kell módosítani).
Csakhogy ebben az esetben is a Fidesz lenne a legnagyobb párt, vagyis a köztársasági elnök először Orbán Viktort fogja felkérni kormányalakításra. Ha nem tudna kormányt alakítani, akkor az alaptörvény szerint 15 napon belül egy másik személy kapná a kormányalakítási megbízást. Bár az alkotmány erről nem rendelkezik, a miniszterelnöknek javasolt személy a második legerősebb párt elnöke lehetne, aki Vona Gábor.
„Hogy Vona Gábor, akár csak egy percig is miniszterelnök legyen ebben az országban, azt az én szavazatommal biztosan nem éri el”– mondja Karácsony.
És most kapaszkodjunk meg, mert az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje így folytatja:
„Ügyvivő kormányfőnek egyébként Orbán Viktort javaslom, szeretném, ahogy végignézné, ahogy lebontjuk a NER-t a feneke alól.”
De ez mégis mit jelent?
Ügyvivő miniszterelnök a médianyelvben az ügyvezető miniszterelnök szinonimája. Ügyvezető miniszterelnököt azonban nem kell ajánlani, az új kormány megalakulásáig akkor is Orbán Viktor az ügyvezető, ha őt senki sem javasolja, és pártja a választásokon egyetlen szavazatot sem kap. Egyszerűen ez szerepel az Alaptörvényben.
Zoom
Még egyszer, mit javasol Karácsony? Orbánt ügyvivő miniszterelnöknek. Tehát akkor azért szavazzanak az emberek az ellenzékre, hogy Orbán legyen az ügyvezető, mint valami átmeneti miniszterelnök, amíg le nem bontják alóla a NER-t?
Úgy tűnik, Karácsony Gergelyt összezavarta a sok ellenzéki kombinálás. Pedig még több mint két hét van a választásokig!
Karácsony magyarázkodik
"Ugye azt senki nem gondolja egy percig sem, hogy én Orbánt akarom kormányfőnek?"
Gyurcsány sem hagyta ki a ziccert:
Kapcsolódó: