Nem lehet pszichológiai tesztekkel alátámasztani valakinek a homoszexualitását a menedékkérelem elbírálásához - mondta ki egy konkrét esetben, a Magyar Helsinki Bizottság nigériai ügyfelének ügyében a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, ezért újra le kell folytatni az eljárást.
A férfit állítása szerint Nigériában atrocitások érték azért, mert homokos, ezért elmenekült az országból. A menedékkérelmét elutasító magyar bíróság azzal érvelt, "férfias" karakterű, és ezt olyan szakvélemény támasztotta alá, amely pszichológiai tesztekkel próbálta feltérképezni a menedékkérő szexuális irányultságát.
A Helsinki szerint is jogos az az igény, hogy megállapítsa a hatóság, egy menedékérő igazat mond-e a nemi identitásával kapcsolatban, de mivel a kérdés a magánélet legintimebb területét érinti, ilyen tesztekkel nem szabad operálni szerinte.
A magyar bíróságok belátták, hogy az európai jog és hazai ellentmondásban lehet, ezért az EU luxembourgi bíróságához fordult jogértelmezésért. Az végül is jogsértőnek mondta ki a tesztek használatát, és egyébként sem szabad csak pszichológus szakvéleményre alapozni egy ilyen döntést.
A bírsági gyakorlat átvette ezt a januári állásfoglalást, és most a Helsinki nigériai ügyfelének is új eljárást kell biztosítani. A döntést az eddigi vallomások alapján, de a tesztek eredménye nélkül kell meghozni. „Nagyon bízunk abban, hogy ügyfelünk kálváriája ezzel véget ért, és végre menedékjogot kap. Ehhez már csak a bíróság iránymutatását kell tiszteletben tartani” – mondta Fazekas Tamás, a Helsinki Bizottság ügyvédje, aki a nigériai ügyfél képviseletét ellátja.
(HVG nyomán)