Az uniós országok külügyminiszterei Szíriával kapcsolatban elfogadott nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy az amerikai, brit és francia részvétellel végrehajtott akcióknak egyetlen célja a vegyi fegyverek használatának megbüntetése és újabb bevetésük megelőzése volt – jelentette ki Szijjártó Péter Luxembourgban hétfőn, az uniós külügyi tanács ülésének szünetében.
A külgazdasági és külügyminiszter sajtóértekezletén arról tájékoztatott: az uniós tagállamok egyöntetű véleménye, hogy a vegyi fegyverek használata megengedhetetlen, a vegyi anyagok fegyverként való bevetése esetén a nemzetközi szervezeteknek a lehető leghatározottabban fel kell lépniük.
A külügyek tanácsa Szíriával kapcsolatban elfogadott állásfoglalásában határozottan elítélte a vegyi fegyverek ismételt használását, amelyet a nemzetközi jog, a humanitárius, és az emberi jogok súlyos megsértésének nevezett. A szakminiszterek aláhúzták, "a szíriai rezsim csapásai tartós humanitárius katasztrófahelyzet idéznek elő az országban, egyre súlyosbítva a szíriai nép szenvedéseit". Kijelentették, a külügyek tanácsa támogatja a vegyi fegyverek használatának megszüntetésére irányuló valamennyi erőfeszítést, és a mindent megtesz a konfliktus politikai megoldása érdekében.
(MTI)