A nemzetiségeket érintő szavazásokon azok érdekeit fogja nézni, más törvényeknél pedig a kormánnyal szavaz – ezt mondja Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, aki gyakorlatilag a Fidesz-kétharmad biztonsági tartalékát jelenti ezáltal.
Zoom
Áder János köztársasági elnök (j) és Hegedűs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke kezet fog az államfő magyarországi nemzetiségek vezetőinek tiszteletére adott ebédjén a Sándor-palotában 2014. december 17-én. Mellettük Ritter Imre, akkor még az Országgyűlés német nemzetiségi szószólója (b2) (MTI Fotó: Soós Lajos)
Ritter Imre 2006-ban a Fidesz és a KDNP jelöltjeként lett képviselő Budaörsön, később az SZDSZ-es Wittinghoff Tamás kihívója is volt a polgármesterségért, de a választáson 45-55-re alulmaradt.
Interjút közöl az e heti HVG Ritter Imrével, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának képviselőjével, aki teljes jogú képviselőként először jutott be nemzetiségi oldalról a parlamentbe (korábban a nemzetiségek csak szószólókat delegálhattak, akik nem szavazhattak).
Ritter korábban a Fidesz tagjaként indult Budaörsön a polgármesteri címért. Azt mondja, a parlamentben mindig a kisebbségek érdekeit és szempontjait fogja nézni a szavazásoknál, ott pedig, ahol a kisebbségek nem érintettek, "a mindenkori kormányt támogatólag fogok voksolni".
Zoom
A 2010-es önkormányzati választás árulkodó emlékei
A Stop Soros-törvényekről, amelyek vélhetően az első között lesznek, még nem alakított ki véleményt – igyekszik majd a közösségével konzultálni, de a felelősség minden szavazáskor az övé.
A kormánynak most 133 képviselője van, éppen megvan a kétharmada, de ezek szerint Ritter személyében egy biztonsági tartalékra is számíthat - írja a HVG.