Szerdán megkezdődött Győrkös István, a bőnyi rendőrgyilkosság vádlottjának pere. Két évvel ezelőtt a rendőrség illegálisan tartott fegyverek után kutatott volna a Magyar Nemzeti Arcvonal szellemi vezetőjének tartott Győrkös bőnyi házában. Miután a rendőrök beléptek a házba, lövöldözés tört ki, amiben egy nyomozó meghalt. A vádlott szerdán a rendőrgyilkosságban ártatlannak vallotta magát, de az illegális fegyvertartást elismerte. A rendőrtanúk szerint szinte azonnal sorlövés fogadta őket, amint a házba beléptek.
Zoom
Győrkös Istvánt a szerdai első tárgyalásra fekete maszkos rendőrök vezetőszáron kísérték a Szombathelyi Járásbíróság tárgyalótermébe. Az ügyet nagy sajtóérdeklődés övezte. Győrköst hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztető emberöléssel, valamint lőfegyver engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel visszaéléssel vádolják.
 
Zoom
Az ügyész, Kovács Sándor a tárgyalás elején ismertette a vádiratot. 2016 októberében a Nemzeti Nyomozó Iroda előre tervezetten házkutatást akart tartani Győrkös bőnyi házában. Kora reggel civil ruhás rendőrök jelentek meg az akkor 76 éves Győrkös Istvánnál. Az idős férfi kiment, ekkor közölték vele, hogy be akarnak menni. A rendőrök azért akartak házkutatást tartani nála, mert információjuk volt arról, hogy Győrkösnél éles fegyverek vannak, amiket engedély nélkül tart.
Zoom
Kovács Sándor ügyész (Fotók: Bődey János / Index)
Ekkor elkezdődött egy hosszabb huzavona, amiből egyértelművé vált, hogy Győrkös nem működik együtt a rendőrökkel, és csak az időt húzza. Erre jó oka volt, a házában ugyanis valóban tartott illegálisan éles katonai fegyvert. Azt a betárazott AMD sorozatlövő gépkarabélyt, amiből később lövéseket is adott le. Nem szerette volna, hogy azt a rendőrök megtalálják nála. Egy korábbi vallomásában azt állította, hogy ezt a gépkarabélyt mindig töltve tartotta, és ekkor csak azért vette magához, hogy a ház egyik helyiségében elrejtse. Amikor a belső szobából Győrkös kifelé ment, kezében a gépkarabéllyal, az előszobában összefutott az időközben az épületbe belépő nyomozóval, Pálvölgyi Péterrel. Ebből a gépkarabélyból adott le több lövést, amiből a vád szerint az egyik lövedék a fején találta el a nyomozót, aki a helyszínen meghalt.
Az áldozat a 46 éves Pálvölgyi Péter rendőrőrnagy, akit halála után előléptettek rendőr alezredessé, és hősi halottá nyilvánítottak. Kollégái kiváló emberként és kitűnő rendőrként jellemezték, huszonöt éve teljesített már akkor szolgálatot.
Győrkös azt állította, a rendőrök lőttek először, és az őt ért találat közben sült el véletlenül az ő fegyvere is, és mivel sorozatlövő fegyverről van szó, egyszerre adta le a lövéseket.
A rendőrség verziója szerint viszont Győrkös lőtt rá Pálvölgyire, majd kezdtek el lőni a szoba előtt álló nyomozók is, egy találat Győrköst a hasán érte.
Az viszont egészen biztos, hogy a lelőtt rendőr, Pálvölgyi Péter nem fogott fegyvert senkire sem, pisztolya a zárt pisztolytáskájában maradt.
Az is felmerült, hogy az egyik rendőrtársa lőhette le véletlenül Pálvölgyit. A kirendelt igazságügyi fegyverszakértői vélemény szerint azonban nem baráti tűz okozta a nyomozó halálát, hanem a Győrkös István kezében lévő gépkarabélyból leadott lövés találta el.
Győrkös DNS-ét mégsem találták meg azon a lövedéken, ami átfúródott az őrnagy fején, pedig ez bizonyíthatná kétségtelenül a vádlott bűnösségét.
A nyomozók több helyen is hibáztak. Eleve a Terrorelhárítási Központ (TEK) segítségét kellett volna kérniük, hiszen feltételezték, hogy illegálisan tartott fegyverek vannak Győrkösnél, és még akkor sem hívták a TEK-et, amikor látták, hogy a vádlott ellenáll, pedig minisztériumi utasításra ezt kellett volna tenniük. Végül már csak akkor riasztották őket, amikor egyik társuk lövést kapott, ők pedig kimenekültek a házból, magára hagyva Pálvölgyit, aki ekkor még élt, és nem mertek visszamenni érte, pedig az ilyen helyzetekben ez előírás.
A rendőrség akkori közleménye szerint Győrkös ezután elbarikádozta magát, és a rendőrök megölésével fenyegetőzött, de a férfi ügyvédje, Takács Zoltán szerint ez nem igaz. Az ügyvéd két éve azt mondta, miután ügyfele magához tért, egy belső szobába kúszott, és ott várt, fegyverrel a kezében. Végül a TEK kommandósai bementek a házba, és kihozták az ekkor már halott rendőrt és a sebesült Győrköst.
Zoom
Takács Zoltán, Győrkös ügyvédje
A rendőrgyilkosságban nem vagyok bűnös
A rövid vádirat-ismertetés után a vádlott lépett a bírák elé. Győrkös azt mondta:
A rendőr halálában nem vagyok bűnös, fegyvertartásban igen.
Újfent vallomást azonban nem akart tenni, ezért a bíró a korábbi, írott vallomását olvasta fel. Ebben azt állítja, hogy a rendőrök megjelenése teljesen váratlanul érte. Azért ment vissza a házba, hogy felhívja az ügyvédjét, és csak azért vette magához a gépkarabélyt, hogy azzal feltartsa a rendőröket addig, amíg ő megérkezik. Nem tudja, hogy sült el a fegyvere, "kicsúszott a lábam alól a talaj", és azt mondta, utána csak arra gondolt, hogy reméli, nem a feleségét találta el. A vallomás szerint Győrkös azt mondta a rendőröknek, hogy vigyék ki a társukat, mert elég rossz állapotban van. Ezután kérlelte a rendőröket, hogy várjanak, nála fegyver van, ő csak az ügyvédjét akarja megvárni. A gépkarabélyt viszont akkor sem tette le, amikor a rendőrök erre nyomatékosan megkérték.
Az írott vallomásban az áll, nem ő lőtt először, hanem csak azután sült el a fegyvere, miután őt a nyomozók a szíve mellett meglőtték.
Objektíven lehetetlen, hogy én lőttem le az őrnagyot. Miután engem lövés ért, már nem tudtam eltalálni, úgy kúsztam be a másik szobába, az volt bennem, hogy agyon fognak lőni. Abban biztos vagyok, hogy addig nem adtam le lövést, amíg a rendőr nem lőtt.
Zoom
A rendőrtanú szerint Győrkös lőtt először
A szerdai tárgyalásra három tanút idéztek meg. Az első az egyik rendőr volt, akit aznap házkutatásra küldtek Győrkös házához három társával, köztük a lelőtt Pálvölgyi Péterrel.
"Peti volt a rangidős, ő kommunikált a Győrkössel" - mondta volt kollégájáról. A rendőrnő azt vallotta, Győrkös először a kutyáját akarta rájuk uszítani, de végül meggondolta magát, és a rendőrök kérésére elzárta. Végül a vádlott felesége engedte be őket a házba, amit Győrkös korábban ajtóra zárt. Pálvölgyi lépett be a házba először, ahol sötét volt. A rendőrnő ezért behajolt a házba, és felkapcsolta a lámpát, akkor látták meg, hogy Győrkös kezében gépfegyver van, Pálvölgyi felszólította, hogy tegye azt le. A tanú szerint azt látta, hogy Győrkös lövésre emeli fel a gépfegyvert, és rögtön lőtt, négy-hat lövés lehetett szerinte, utána rögtön hallotta kollégái válaszlövéseit. Ezután síri csend lett.
"Egyértelműen meg lehetett különböztetni, hogy volt a sorozatlövés hang, utána a kollégáimnak az egyes, jóval halkabb lövései" - válaszolta a bíró kérdésére, biztos-e abban, Győrkös lőtt először.
Zoom
A bíróság meghallgatja a tanút
Azt is mondta, Pálvölgyit nem látta bent a szobában, azt sem látta, hogy lelőtték, mert ő az ajtón kívül maradt, de abból, hogy Győrkös István felvett egy olyan pózt, mintha lőni akarna és a rögtön utána elgördülő gépkarabély hangjából arra következtetett, hogy igenis a vádlott lőtt először, méghozzá rájuk.
Azt mondta, miután kihátráltak a házból, próbálták kérlelni a bent tartózkodó feleséget, hogy legalább Pálvölgyit húzza ki, vagy vegye el a fegyvert a férjétől, közben a feleség végig tolmácsolta férje utasításait, hogy csak a mentősök mehetnek be, a rendőrök nem, mert különben mindenkit szitává lő. Amikor megkérdezték a rendőrök, hogy "kiből ömlik a vér?", a feleség azt válaszolta:
Abból, akit a férjem lelőtt.
A vádlott ügyvédje kérdéseiben rendre visszatért arra, a tanú miért csak öt töltényt töltött be a tárba aznap reggel a hét helyett, a sokadik alkalommal már a tanú is kifakadt:
Ha többet táraztam volna be, akkor nem halt volna meg a Peti?
Menjenek el, mert itt baj lesz
Ezt mondta Győrkös felesége a kiérkező rendőröknek, legalábbis a második rendőrtanú ezt állítja. A feleség szerinte azt is mondta, azért menjenek el,
mert Győrkös a köztársasági elnök rokona.
Korábban olyan hír is megjelent, hogy Áder János másod-nagynénje Győrkös István felesége, Áder másod-unokatestvére pedig ifj. Győrkös István, a vádlott fia. Ezt az elnöki hivatal tagadta.
A rendőr erre azt mondta, őt nem érdekli, ki kinek a rokona, csak a munkáját akarja végezni, mert a bizonyítékokat akár el is tüntetheti addig, míg ők nincsenek ott. Amikor beléptek a házba, a tanú szerint Pálvölgyi megkérdezte a vádlottól, mi van a kezében, aki erre azt válaszolta:
Az, ami a tiédben.
A második tanú megerősítette az első vallomását, miszerint Győrkös lőtt először, ezután ő nyolc-kilenc lövést adott le a vádlott irányába.
Sajnos én sejtettem, mi történt a Petivel. Gépfegyverrel nehéz felvenni a versenyt.
A tanú azt állítja, igaz, hogy Győrkös azt mondta nekik, vigyék ki a kollégájukat, de a rendőr ezt nem merte meglépni, mert csapdától tartott, "és már nem lehetett érte mit tenni, sajnos."
(Index nyomán)