2018. augusztus 20., hétfő, István, Vajk napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:23 Szervezett támadással tették elérhetetlenné a Mi Hazánk honlapját21:51 Ankara készül valamire, de még nem tudni, mire21:19 Irán saját fejlesztésű új harci repülőt és rövidtávú ballisztikus rakétát állít hadrendbe20:39 A zsidó gárdának nem tetszik, hogy a bíróság felmentette portálunk olvasóját, ezért vizsgálják a törvénymódosítás lehetőségét20:28 Augusztus 20-án a Városligetben egész napos családi-politikai rendezvényt tart a Mi Hazánk19:48 A haladó szellem új frontvonala: megválasztották a világ első Down-kóros szépségkirálynőjét19:14 Vonattal ütközött egy autó Nagykállón18:53 Rendőrautó és személygépkocsi karambolozott Vácon18:30 A boszniai Szerb Köztársaság hatályon kívül helyezte a srebrenicai jelentést - szerintük az csak a NATO-bombázás igazolása17:50 Huszonötezer magyar Csíksomlyón a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című előadásán17:08 Mégsem kellenek a négerek, sőt megoldás helyett az EU-s kikötők megnyitására szólított fel az olasz miniszter16:55 Pont az egykori elszámoltatási biztos adta át a 400 millió forintunkból felújított ősgyepes lovaspályát Kiskunhalason16:31 Ha már megverte, ki is rabolta a nőt egy érdi férfi Pilisen15:38 Őrizetbe vették a legnagyobb orosz űrcég egyik nagyfőnökét és két munkatársát15:10 Az Orbán gyerekeit keresztelő szektavezér kenyeret és halat visz az állam által szándékosan éheztetett sáskáknak
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

A kommunista kiáltvány cigányra fordítója lett az Emmi ikonja - Choli Daróczi mint a "roma kultúra" meghatározó alakja

Choli Daróczi József halálával a roma (sic!) kultúra meghatározó alakja, a magyarországi cigányság ikonja távozott – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
A család a RomNet hírportállal tudatta szombaton, hogy életének 79. évében elhunyt "Choli" Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő.
A minisztérium a közleményben részvétét fejezte ki Choli Daróczi József családjának.
Daróczi József 1939. május 26-án született Bedőn. Főiskolai tanulmányait a Budapesti Tanítóképző Főiskolán végezte 1972-1975 között. 1975-ben tagja lett a Magyar Írók Szövetségének és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. 1996-ban jelent meg cigány nyelvű bibliafordítása, az Újszövetséget fordította le lovári nyelvre. 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetésben részesült.
Zoom
A zsámbéki Apor Vilmos főiskolán romológiát, cigány nyelvet, történelmet tanított. Innen vonult nyugdíjba. A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat diákjaival ezt követően is rendszeresen találkozott, közvetlen módon beszélgetett a fiatalokkal a magyar-cigány identitásáról és a roma (magyarul cigány, csak polkorrekcitiszben szenvedő hasznos idióták használják a "roma" szót - a szerk.) értelmiségiek szerepéről – írta közleményében a minisztérium.
És amiről a minisztérium közleménye nem szól
A Daróczi klán eddigi fejének tekinthető "Choli" Daróczi József a hetvenes években hívta fel magára a figyelmet, amikor cigányra fordította A kommunista kiáltványt, s ezzel a "kiemelkedő kulturális teljesítménnyel" a Magyar Szocialista Munkáspárt díszcigányává küzdötte fel magát. 1975-ben tagja lett a Magyar Írószövetségnek és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. Érdemei elismeréseként rövidesen cigány lapot indíthatott, majd a nyolcvanas évek közepén a Hazafias Népfront felügyelete alatt működő Országos Cigánytanács vezetője lett. Túlélési ösztönére jellemző, hogy az ún. rendszerváltás óta már a Bibliát fordította cigányra. Szellemi képességeire pedig az, hogy Máté evangéliumában minden idők egyik legostobább félrefordítását követte el, amikor a "Dávid nemzette Salamont Uriás feleségétől" (ti. Bethsabétól) mondatot úgy fordította cigányra, mintha Uriás, Dávid hettita zsoldosa, a megcsalt és meggyilkolt férj lett volna a boldog anya.
Családjáról, őseiről az Emmi diszcigánya a következőket mesélte pár évvel ezelőtt egy talpnyalójának:
"Anyai ágról a nagybátyámnak a gyerekei, akiket ismertem - bár nem sokat ismertem közülük -, Magyarország legnagyobb tolvajai közé tartoztak. (...) Az unokabátyám például, anyám nővérének a fia Magyarország legnagyobb lótolvaja volt. (...) Jó pár rokonom kötélen végezte. (...) Az unokabátyámnak Ukrajnától Szerbiáig mindenhol volt felesége, a legnagyobb hős volt. Ahányszor átjött hozzánk Bedőbe, mindig új, csinos, jól öltözött felesége volt. Ő tudott a legjobban énekelni és táncolni. Ki lehet egy cigány gyerek számára példakép? Nekem ő az volt. Kegyetlenül jól tudott cigányul táncolni, kegyetlenül jól tudott ugratni, mindig volt pénze, mindig jól öltözött volt és mindig csinos felesége volt. Hát képzelj el egy cigánygyereket, ki a példaképe? Mint ahogy nektek II. Rákóczi Ferenc, az aradi vértanúk... Ő úgy élt, amit mindannyian csodáltunk, mindannyian olyanok akartunk lenni, mint ő. Példakép. Példaképeket kell állítani a cigánygyerekek elé."
Magáról pedig szerényen ennyit: "volt 14 feleségem legalább, van három gyerekem..."
Lássuk egy másik hitvallását is a "roma kultúra" meghatározó alakjának, az Emmi által ikonként tisztelt klánvezérnek:
"Bevallom, néha éhezek, de nem azért, mert nincs pénzem, jobban szeretek inni, mint enni. Játékgépezek is, soha nem tagadtam, régen kurváztam is, de ma már nem, habár lenne miből... Az országos roma közérdekű muzeális gyűjtemény és kiállítási galéria igazgatójaként havi kétszázezer forint fizetést kapok kézhez a hetvenezer forintos nyugdíjam mellett, de ebből egy családot tartok el. Nem panaszkodom a keresetem miatt, bár hó végére elfogy a pénz, akkor bizony már nem telik annyi kocsmázásra...
Nem vagyok már fiatal, tényleg lehet, hogy egy ház árát már eljátszottam és elittam, nekem ez a szórakozás. A fiam halála (Daróczi Dávid [született: Daróczi József] volt kormányszóvivő, Gyurcsány beszédírója, a fajgyalázó Liptai Claudia élettársa 2010. április 2-án lett öngyilkos - Kuruc.info szerk.) nagyon megviselt, nem izgat, ha hülyeségeket beszélnek összevissza rólam, de Joci állítólagos barátjával, Huberttel is szívesen meginnék egy Hubertust"
- mesélte néhány éve a Blikknek az Emmi-ikon.
(Kuruc.info)
Kapcsolódó:



 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Szavazás
Egyetért-e azzal, hogy a gyermekvállalás és -nevelés legyen nyugdíjszerző tevékenység?
» Igen» Nem
Egyetért-e azzal, hogy készüljenek végre a magyar történelem dicső időszakait bemutató, nagy költségvetésű játékfilmek?
» Igen» Nem
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready