Mindazoknak, akiknek szerepük volt a párt leépülésében, ideje hátrébb lépniük – javasolják az MSZP vezetését keményen bíráló állásfoglalásukban a hajdú-bihari szocialisták. Szerintük az MSZP ma egy értékek, saját történet nélküli párt, amely a régi, beváltnak gondolt eszközökkel már nem működtethető.
Egyre nyersebb kritikát fogalmaz meg a vezetésről az MSZP tagsága a párt közelgő tisztújító kongresszusához közeledve. „A szocialista párt legutóbb 1990-ben ért el ilyen gyászos eredményt. Az MSZP megalakulása óta a legsúlyosabb válságát éli, még akkor is, ha ezt a magukat pártelitnek gondolók igyekeznek tompítani, nem beszélni róla” – olvasható a párt Hajdú-Bihar megyei választmányának az áprilisi választásról szóló állásfoglalásában.
A Magyar Idők birtokába jutott dokumentum szerint az emberek leírták az MSZP-t, amely az elmúlt években több százezer támogatóját vesztette el, és amelynek a falun élők köré­ben mára olyan alacsony a támogatottsága, hogy észre sem vennék a vidéki emberek, ha megszűnne.
– Az MSZP ma egy értékek, saját történet nélküli párt. Nincs válaszunk arra, hogy mit is jelent a XXI. században a baloldaliság, a szociáldemokrácia. Nincsenek hívószavaink, üzeneteink. Meggyőződésünk, hogy a legutóbbi választáson Karácsony Gergely nélkül még ezt a szerény eredményt sem értük volna el – állapítják meg a hajdú-bihari szocialisták, akik szerint azonban a párt vezetése semmit sem tanult a választások eredményéből. Mint fogalmaznak, „folytatódik a kicsinyes harc a parlamenti pozíciókért, a párt nagyjai pedig a még megmaradt tagság feje fölött gondolják lepacsizni a kongresszus személyi kérdéseit. Hallani zsarolásként elvett autókról, egyéb manipulációkról, hatalombrókerekről, akik királycsinálóként igyekeznek magukat előtérbe tolni. A párt egységére hivatkoznak, miközben a saját, enyhén büdös pecsenyéjüket próbálják sütögetni.”
Mindezek alapján a Hajdú-Bihar megyei választmány azt javasolja, hogy mindazoknak, akiknek szerepük volt a párt leépülésében, ideje hátrább lépniük. – Új, hiteles, szerethető arcokra van szükség! Olyan vezetőkre, akiknek a neve nem járatódott le; nem köthető semmilyen módon a Fideszhez. Meggyőződésünk, hogy a régi, beváltnak gondolt eszközökkel az MSZP már nem működtethető – olvasható az állásfoglalásban.
Eszerint a szocialistáknak most olyan elnökre van szükségük, aki a nap 24 óráját a párt újjászervezésére tudja és akarja fordítani, ezért a pártelnöki és frakcióvezetői pozíciót szét kell választani. A Hajdú-Bihar megyei választmány elvárja, hogy a kongresszus személyi kérdései a széles pártnyilvánosság bevonásával dőljenek el.
Megjegyzik ugyanakkor, hogy az eddig kiküldött dokumentumok számukra azt jelzik, hogy megállt az idő, az abban szereplő mondatokat leírhatták volna 5, 10 vagy akár 15 évvel ezelőtt is. „A lelkesedésünk, de főként a hitünk fogytán van. Ha rövid időn belül nem történik érdemi változás, akkor a jövő évi választásokon további pofonok várnak ránk. Újabb vereségeket pedig ez a megroggyant, halódó párt már nem képes elviselni” – olvasható az állásfoglalásban.
A napokban egyébként Szanyi Tibor kijelentette, hogy fel kell számolni az MSZP-t, ennek sajnos eljött az ideje. A baloldal volt már hasonló helyzetben, 1956-ban és 1989-ben is. A párt európai parlamenti képviselője hangoztatta: az MSZP zsinórban három választást veszített el, de még a Fidesz kétharmadát sem tudta megakadályozni, ami így nem mehet tovább. Az MSZP elnöki székére pályázó Szanyi megerősítette, hogy programja szerint a pártot fel kell számolni, majd egyszerűen csak Szocialisták néven újjá kell alakítani.
(Magyar Idők nyomán)