Könnyen lehet, hogy a jövőre esedékes európai parlamenti választáson már önálló erőként méreti meg magát Toroczkai Lászlóék új mozgalma. A Jobbik frakciójából kizárt Dúró Dóra legalábbis ezt támogatná, ha a szombati zászlóbontáson a pártalapítás mellett döntenek. Az Azonnali.hu interjúja.

Fotó: Kiss Brigi / Azonnali
- Szombaton a Jobbikból kizárt Toroczkai Lászlóval zászlót bontanak és elindul valami új. Pontosan mi is lesz ez? Visszatér a radikális hang, a „rikárdózás”, az uniós zászlóégetés, a melegellenesség?
- Ha a meleggel bajunk volna, nem ilyen szép, nyári napon tartanánk zászlóbontó gyűlésünket.
Komolyra fordítva, a homoszexuális propaganda köztéri, illetve fővárosi önkormányzati mozikban való folytatásának ellenzését nem tartom ördögtől valónak. A zászlóégetés Vona Gábor jobbkezének, Szabó Gábor pártigazgatónak a javaslatára, a Jobbik elnökségének többségi döntése alapján történt, négy elnökségi tag fizikailag is részt vett benne, így ez inkább rájuk tartozik, még ha mi nem is tagadjuk meg a múltunkat.
Túlzott leegyszerűsítésnek érzem rikárdózásnak minősíteni azt, ha rávilágítunk, amit az immár alkotmánybíró Pokol Béla is megírt az Európa végnapjai című könyvében: a cigányság generációnként megduplázódik, a magyarság pedig megfeleződik.
A problémák elhallgatását ne várja a Mi Hazánk Mozgalomtól, de a sorskérdésekkel való szembenézés nem hiba, hanem követelmény szerintem.
Felelős politizálásra készülünk tehát.
- Nagyon úgy tűnik, hogy egy új pártot indítanak. Honnan van erre pénzük?
- Bármilyen szervezet is jön létre, az első időszakban mindenképpen az önkéntesség lesz a meghatározó. A június 23-i, egész napos zászlóbontó rendezvényre is adományt gyűjtöttünk, abból fogjuk finanszírozni a közel kétmillió forintos költséget. Bízunk benne, hogy lesznek majd később is támogatóink, ha ugyanis ez egy jelentős politikai erővé válik – márpedig a felmérések szerint van fogadókészség a társadalomban erre az irányvonalra –, akkor lesznek olyan támogatók is, akik akár anyagilag is tudják segíteni a mozgalmat.
- Ha gyakorlatiasan nézzük, egy párt alapításához kellenek jogi szakértők, országszerte irodák, aztán ott van rezsiköltség, ki kell fizetni a telefonszámlát, vagy éppen a benzinköltséget. Ezekre mind össze tudják szedni a pénz magánadományokból?
- Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy számos polgármester és önkormányzati képviselő csatlakozott már most ehhez a mozgalomhoz, nekik a képviselői munkájuk ellátáshoz rendelkezésre állnak nyilvánvalóan eszközök. Emellett komplett szervezetek lépnek át a Jobbikból, akik eddig is működtették magukat helyi szinten.
- Ha már kilépések: várható, hogy a Jobbik frakciójából lesznek követői? 
- A parlamenti frakció elszakadt a párttól, melynek kongresszusán 46 százalékot ért el Toroczkai László egy nem egészen egyenlő versenyhelyzetben is. Az önkormányzatoknál gyakorlatilag minden nap van új kilépő a Jobbikból, már negyvenöt mandátumról tudunk nevesítve olyanoktól, akik a sajtó számára is bejelentették a szakításukat, pedig nem is mindenki szeretné a búcsúját a nyilvánosság előtt intézni.
Úgy látom, hogy a parlamentben rövid távon nem, de hosszú távon elképzelhető még újabb kizárás vagy kilépés.
- Kikre gondol? 
- Egyelőre nem szeretném elmondani.
- Visszatérve a pénzügyekre: fideszes mecénásra számítanak? Nyilván, a Fidesznek most érdeke, hogy minél jobban szalámizzák a Jobbikot. 
- Elsőre úgy tűnhet, hogy ez a Fidesznek érdeke, de mi egy olyan politikai közösség vagyunk, amelynek nem titkolt célja, hogy a Fidesz szavazóit is átcsábítsa. Szemben a Jobbikkal, mely csak a baloldali szavazókon osztozkodott a balliberális pártokkal, sőt a jobbikos szavazók jelentős részét még át is engedte a Fidesznek.
Ilyen értelemben tehát ez egyáltalán nem a Fidesz érdeke. Míg az ellenzéki térfél pártjai szinte kivétel nélkül – leegyszerűsítve mondom – birkának nézik a Fidesz szavazóit, mi meg akarjuk őket szólítani, vagyis veszélyesek vagyunk a kormánypártra.
- Azt nehéz vitatni, hogy a kormánypárti médiában nagy teret kaptak önök is, illetve azok a hírek, hogy éppen ki lép ki a Jobbikból. Nyilvánvalóan a Fidesznek jó az, ha egy ellenzéki párt bomlik. Nem tart attól, hogy ha már nem lesznek ilyen hatással a Jobbikra, akkor a megszólalási felület is eltűnik, sőt: jön a lejáratás? 
- Mindent megtettem azért, hogy a párt ne szakadjon, de a szoros kongresszusi eredményt nem a kiegyezés követte, hanem a leszámolás, így az alaphelyzetben nem érzem felelősnek magam. Elképzelhető, hogy a Fidesz nem fog kesztyűs kézzel bánni velünk, ha túllépjük azt a határt, ameddig még a jelenlegi helyzet jó nekik.
De nem szabad, hogy ilyen szempontok határozzák meg a mi eltökéltségünket és céljainkat. Próbáljuk a Fideszt, mint politikai szereplőt kizárni a döntéseink meghozatala során – függetlenül attól, hogy a médiájában teret kapunk, vagy sem. Egyébként az utóbbi időben nemcsak a fideszes sajtó volt ránk kíváncsi, ellenzéki médiumok is érdeklődnek.
- Ha egy párt alapítása mellett döntenek, vállalna vezető szerepet? 
- Amennyiben a közösség úgy látja, hogy szükség van rám ilyen poszton, akkor természetesen nem fogok elfutni a feladat elől. 
- Feltételezem, hogy vannak már konkrét terveik a jövőre vonatkozóan. Az európai parlamenti választáson elindulnának? 
- Még nem beszéltük meg ezeket a részleteket. Ha párttá alakul ez a közösség, akkor nyilvánvaló, hogy egy párt elsődleges funkciója elindulni a választásokon. Vagyis, ha a párt mellett döntünk, én szeretném, ha az EP-választáson elindulnánk egy markáns programmal.
- Ilyen esetben viszont már egy kampányról beszélünk, amihez még több pénz kell. Honnan lesz? 
- Valamennyi biztosan lesz. A Jobbiknak sem volt sok 2009-ben, a mozgalmi mechanizmusokkal mégis sikerült 15 százalékot elérni az akkori EP-választáson. 
- Kitől vennének el szavazókat? A Jobbiktól? A Fidesztől? Baloldalról? 
- Leginkább talán a politikában csalódottakat tudnánk megszólítani. Úgy gondolom, hogy ez a mozgalom mindenkit megpróbálna megcélozni, és egy igazságosságra, nemzeti értékrendre épülő közösség lenne. Itt elférnek fideszes szavazók is, csalódott jobbikosok is természetesen, de szerintem még baloldaliak is.
- Egy liberális embert meg tudnak szólítani?
- Kevésbé. 
- Eldöntötte már, hogy megtartja vagy visszaadja a Jobbik listáján szerzett parlamenti mandátumát?
- A szombati zászlóbontó gyűléstől teszem függővé, attól, hogy ott az emberek mire kérnek, illetve milyen mértékű igény mutatkozik.
- Ezt hogy kell érteni? Ha 30 ember kéri csak, hogy tartsa meg a mandátumot, akkor az még kevés, ha már 45, akkor hallgat rájuk? 
- Nyilván nem, de nehéz volna konkrét számokat mondani. Minden rendezvénynek van egy saját aurája, egy érzete, én ezt az érzést várom valójában, hogy meglesz-e.
- Elképzelhetőnek tartja, hogy ha független képviselő lesz, akkor fél év elteltével – ennyinek a szabályok szerint el kell telnie – beül valamelyik frakcióba?
- Elképzelhetetlennek tartom.
- A Fideszt kizárja? 
- Természetesen.
- Az Országházban ülünk, ahol most a Jobbik frakciója is bent van. Beszélget velük? 
- Köszönni szoktunk egymásnak legtöbbjükkel, de ennél több kommunikáció nem jellemző egyelőre.
Steinmetz Ádám ül most mellettem, ezt ő is kérte a kizárásom után, vele szoktam beszélgetni, illetve Volner Jánossal és Apáti Istvánnal is beszéltem párszor, de a többiekkel nem sokat.
- Mit mondanak önnek? 
- Baráti beszélgetéseket folytatunk.
- Jelzi nekik, hogy csalódott bennük, amiért kizárták a Jobbik frakciójából?
- Ők hárman fel is szólaltak mellettem az ominózus frakcióülésen, nem is támogatták a kizárásomat. Rájuk nem is neheztelek. A többiek döntése váratlanul ért, hátba szúrásként éltem meg, de most már a jövőbe tekintek.
Frissítés: Mirkóczki kijelentéséről a HírTV-ben: "körülbelül kétnaponta lép ki száz ember"
Egészen döbbenetes, nem erre kapták, nem lehet azt mondani az embereknek, hogy szomjasak voltunk és bocsánat, elsöröztük.