Visszaküldhetik Magyarországra az itt regisztrált migránsokat a német hatóságok. Német sajtóértesülések szerint a kancellár arról tájékoztatta koalíciós partnereit, hogy a brüsszeli csúcson megállapodott 14 uniós tagállammal, köztük Magyarországgal arról, hogy a menedékkérőket visszaküldheti oda, ahol először regisztrálták őket.
Angela Merkel levélben tájékoztatta koalíciós partnereit arról, hogy összesen tizennégy országgal megállapodott kiutasítandó bevándorlók befogadásából – adta hírül a német DPA hírügynökség. Azokat a bevándorlókat telepítik más országokba, akiket Németország előtt már más tagállamban is regisztráltak.
Zoom
Július 5-én most már felszabadultabb lesz a kézcsók
Merkelnek azért fontos ez a megállapodás, mert a CDU testvérpártja, a bajor CSU július 1-ig adott neki haladékot, hogy megoldást találjon a bevándorlók tömegeinek kezelésére - írja a 24.hu.
A németek állítólag megállapodtak Magyarországgal, Lengyelországgal, Csehországgal, Belgiummal, Dániával, Észtországgal, Franciaországgal, Finnországgal, Litvániával, Lettországgal, Luxemburggal, Hollandiával, Portugáliával és Svédországgal is.
A Reuters óvatosabban fogalmazott: azt írták, hogy Merkel csak arról írt abban a levélben, amelyre a DPA hivatkozik forrásként, hogy a tagállamokkal alá fognak majd írni megállapodásokat.
A Hír Tv értesülései szerint a német tervet Szlovákia és Ausztria nem támogatta, de Csehország és Lengyelország igen. Merkel migrációs központok felállítását is indítványozta a német határon, amelyekben a menedékkérelmeket bírálnák el.
Frissítés: Orbán szerint nem született megállapodás
Az MTI-nek négy órával a hír megjelenése után sikerült megszólaltatni Orbán Viktort, aki azt mondta, ez a szokásos politikai kacsa, semmilyen megállapodás nem született - írja az Index.
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére emlékeztetett a korábbi magyar miniszterelnöki és kormányzati nyilatkozatokra, amik szerint a magyar álláspont 2015 óta változatlan: Magyarország területére egyetlen menedékkérő sem léphetett úgy, hogy előtte nem járt Görögország vagy más uniós tagállam területén. Tehát senki nem nálunk lépett először az Európai Unió területére - fogalmazott.
2. frissítés: A cseh kormányfő is cáfol
Andrej Babis cseh kormányfő szombaton cáfolta, hogy Csehország ígéretet tett volna Angela Merkel németországi kancellárnak egy olyan megállapodás támogatására, amely szerint a német határról kiutasítandó migránsokat befogadnák azok az államok, amelyekben a migránsokat az Európai Unió területén először regisztrálták - írja az MTI.
Ilyen tárgyalásokra Csehország és Németország között nem került sor és a cseh kormány nem csatlakozott ilyen megállapodáshoz – reagált a cseh miniszterelnök, aki Franciaországban tartózkodik munkalátogatáson.
Pedig Merkel feljegyzését kapták meg a hírügynökségek
A dpa német hírügynökség szombati jelentése szerint a német kancellár összesen 14 uniós tagállamtól kapott ígéretet arra, hogy készek megállapodni a Németországból kiutasítandó migránsok visszafogadásáról. Angela Merkel erről szombaton egy feljegyzésben tájékoztatta koalíciós partnereit, s a dokumentumot a dpa és a Reuters hírügynökséghez is eljuttatták.
A dpa úgy tudja: a megállapodás támogatására Csehország, Lengyelország és Magyarország is ígéretet tett, holott ezek eddig elutasítóan viszonyultak Merkel kancellár migránspolitikájához.
„Már csütörtökön Brüsszelben, az Európai Tanács ülése előtt elmondtam, hogy Németország minket (Csehországot) nem szólított meg, s ebben a pillanatban ilyen megállapodást nem is írnék alá” – mutatott rá Andrej Babis.
„Csehország és Németország között semmiféle tárgyalás ez ügyben nem volt és kormányom nem is tervezi, hogy egy ilyen megállapodáshoz, amely az illegális bevándorlók rendszeres befogadását jelentené, csatlakozna” – olvasható a kormányfő Prágában kiadott nyilatkozatában.
A német Kereszténydemokrata Uniót (CDU) vezető kancellárnak július 1-jéig adott időt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) arra, hogy európai megoldást találjon a Németországba tartó bevándorlók tömegének kezelésére. Ennek hiányában akár a testvérpárti szövetség és a kormánykoalíció is veszélybe kerülhet - emlékeztet az MTI.
(Kuruc.info - Hír Tv - 24.hu - Bild - MTI nyomán)
Kapcsolódó: