Az alábbi nyílt levelet tette közzé az MTI révén a Fodor Gabriella-párt Bősz Anett nevű parlamenti képviselője:
Zoom
Tisztelt Államtitkár Asszony!
Megütközéssel olvastam kaposvári nyilatkozatát az Orbán-kormány családpolitikájával kapcsolatban. Elfogadhatatlannak tartom, hogy a magyar kormány államtitkáraként Ön megbélyegzi és kirekeszti a család fogalmából az azonos nemű párokat. Ön azt nyilatkozta: »nem szabad elfeledkeznünk a többségről, amelynek értékei és a gyerekvállalás mellett határozottan ki kell állni; a családhoz kell egy nő és egy férfi, és pont elég hozzá egy nő és egy férfi.« Több ezer magyar honfitársunkat sértette meg ezekkel a szavakkal. Az azonos nemű párok örökbefogadási joga nem »fenyegeti« és nem is próbálja »megbontani a család szentségét«. Azzal, hogy a Fidesz-KDNP törvényi és adminisztratív eszközökkel akadályozza a meleg párokat az örökbefogadásban, azzal nem a többséget védi, hanem a kisebbség jogait sérti súlyosan.
A II. világháború utáni Nyugat-Európa az egyenlő méltóság és az egyenlő bánásmód elvéről szól. Arról szól, hogy mindannyian megférünk egymás mellett, arról, hogy veleszületett tulajdonságainál fogva egyikünk sem értékesebb vagy értéktelenebb a másiknál. A többség és kisebbség szembeállításának ideje - legalábbis ezen a kontinensen - lejárt. Ennek köszönheti Európa azt a békét, amit lassan hetvenöt éve töretlenül fenntart. Ez a béke az, amit az Önök kormánya megbontani kíván, hamis információkkal ellátva a lakosságot arról, hogyan élik mindennapjaikat a nyugat-európai társadalmak.
Tisztelt Államtitkár Asszony! A társadalom nem hadszíntér. A társadalomfejlődés lépcsőfokai a szabad világban a béke, az elfogadás és a tolerancia felé vezetnek, és nem abba az irányba, amelyikbe az Orbán-kormány immáron harmadik ciklusa óta halad.
Zoom
Ma Magyarországon sokak méltóságát tiporják lábbal nap mint nap. Tisztelettel kérem, ne asszisztáljon ehhez a folyamathoz! Mutassa meg, hogy nem pusztán a kormány által felvázolt és kívánatosnak tartott családmodellek elfogadhatók, de elismerik más emberek családalapítás iránti vágyát és szeretetközösségét is!
Bízunk benne, hogy a megszólalását nem azért időzítette a Budapest Pride idejére, hogy indulatokat gerjesszen a június 8-i felvonulás előtt. Arra kérem, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Magyarországon minden embert azonos jogok illessenek, és az LMBTQ+ közösség tagjai egyenjogú tagjaivá válhassanak társadalmunknak.
Zoom
Szeretném felkérni, hogy a Magyar Liberális Párttal együtt Ön is csatlakozzon a 2018-as Pride felvonuláshoz. Kérem, vetkőzze le káros előítéleteit, ismerkedjen meg az LMBTQ+ mindennapjaival és nehézségeivel. A Budapest Pride jó alkalom arra, hogy személyesen győződhessen meg róla, hogy előítéleteinek semmilyen alapja nincsen, és az azonos nemű párok is éppen annyira alkalmasak a családalapításra, mint bárki más.
Várom megtisztelő válaszát és megjelenését a felvonuláson.
Tisztelettel,
Bősz Anett
Frissítés: válaszolt az államtitkár
Nem megy el a rendezvényre, ugyanakkor levelében elismeri, hogy az "LMBTQ+ emberek" (tényleg ezt a röhejes kifejezést használja, átvéve az aberráltak terminológiáját) felvonulásán rendszeresen lehet "keresztény közösségek elleni gyűlöletet ébresztő megnyilatkozásokat" tapasztalni. A kérdés már csak az, hogy ha ezzel a kormány is tisztában van, akkor miért tűrik ezt el. Vagy, ha eltűrik, akkor miért tetszelegnek a kereszténység védelmezőinek szerepében.
Tisztelt Képviselő Asszony!
Köszönöm levelét és meghívását az LMBTQ+ emberek budapesti felvonulására.
Abban bizonyára mindketten egyetértünk, hogy Magyarországon a kisebbségek jogai erősek, a többségétől eltérő szexuális irányultságú emberek is biztonságban élhetnek itt.
Alaptörvényünk egyértelműen fogalmaz: „Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.”
Sajnálom, hogy az egymás iránt szükséges tiszteletet néhányan hajlamosak kizárólag egy irányban értelmezni. Amikor egyes országokban betiltják a lányok szoknya-viselését, amikor az édesanyát nem lehet édesanyának, az édesapát édesapának szólítani, amikor gyerekeket eszközként használnak ideológiai küzdelmekhez, akkor nem emberi jogokról, nem tiszteletről, hanem éppen ellenkezőleg, tiszteletlenségről és a jogok elvitatásáról van szó.
Magyarországon tiszteljük a kisebbségeket és tiszteljük a többséget is.
Megnyugtatom, a kisebbségek jogait magam is tiszteletben tartom, így velem nem érdemes ijesztgetni őket.
A hétvégi felvonuláson nem veszek részt, Képviselő Asszonynak azonban kívánom, hogy érezze jól magát, és kérem, hogy amennyiben – a korábbi felvonulásokon látottakhoz hasonlóan – keresztény közösségek elleni gyűlöletet ébresztő megnyilatkozást tapasztal, lépjen fel az ellen a lehető leghatározottabban!
Üdvözlettel:
Novák Katalin