Magyarország nem tud és nem is akar visszafogadni senkit, de bármikor készen áll segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Berlinben, a Horst Seehoferrel, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével, német szövetségi belügyminiszterrel folytatott megbeszélésén.
Zoom
Horst Seehofer német belügyminiszter fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (MTI-fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)
A találkozón, amelyről a Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatta az MTI-t, a két politikus egyetértett abban, hogy soha ilyen jók nem voltak a magyar-bajor kapcsolatok. Magyarország és Bajorország széles körű gazdasági együttműködését sikerült a védelemipar területére is kiterjeszteni.
Tárgyalásukon arra jutottak, hogy a kereszténydemokrácia óriási lehetőség előtt áll, mert az európai polgárok számára egyre világosabb, hogy csak a kereszténydemokraták képesek megvédeni a munkahelyeket, a határokat és Európa kulturális identitását.
Találkozójukon szó esett a migráció kérdéséről is. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a magyar álláspont kezdetektől fogva egyenes és őszinte, akkor is, ha kényelmetlen. 2015 óta ugyanazt képviseljük: a balkáni útvonal Görögországon keresztül vezet, így egyetlen menedékkérő sem Magyarországon lépett először az unió területére.
A magyar miniszterelnök világossá tette: „nem tudunk és nem is akarunk visszafogadni senkit, de bármikor készen állunk segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba”.
Korábban írtuk: Orbán a Bildnek: hajlandók vagyunk tárgyalni a visszatoloncolt menedékkérők visszafogadásáról
Magyarország hajlandó tárgyalni a Németországból kiutasított bevándorlók visszafogadásáról. Ezt Orbán Viktor nyilatkozta a német Bild napilapnak. A miniszterelnök szerint előbb Németországnak és Ausztriának kell megegyezni a visszatoloncolások szabályairól, azután Ausztriának és Magyarországnak, de a magyar miniszterelnök szerint ennek a feltétele az Európán kívüli táborok létrehozása és a külső határok fokozott védelme.
Lesznek még követelései Orbán Viktornak az együttműködésért cserébe - jósolja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Azt írják, a bevándorlás-ellenes magyar miniszterelnök túl könnyen hajlandó a Németországból visszaküldött bevándorlók fogadására, még ha ezeket az embereket később tovább is küldik a hatóságok Szerbia és Görögország felé.
Orbán Viktor örömmel készül a német bevándorlási szigorításra, úgy tűnik, minden a szája íze szerint alakul - tudósít a német NTV hírtelevízió. Orbán Viktor csütörtöki, berlini útja előtt felidézték, hogy a közös európai megoldás helyett Orbán mindig a kétoldalú, országok közötti megállapodásokat támogatta. A dokumentum nélküli és visszautasított kérelmű bevándorlók kitoloncolásával a német és osztrák kormány pont erre készül.
Magyar példára épülhetnek a tranzitközpontok Németországban a Deutsche Welle szerint. Felidézik, hogy a magyar kormány a senkiföldjén épített ilyen táborokat, aki pedig már regisztrált más uniós tagállamban, azt visszaviszik Szerbiába. Ez jöhet most Németországban is, de egyelőre nem egyértelmű, hogy a szabad mozgást megőrizhetnék-e a táborok lakói, vagy magyar példára a táborból se engednék ki őket.
(HírTV nyomán)
Korábban írtuk: Orbán nem köt megállapodást Merkellel addig, amíg meg nem születik a német-osztrák migránspaktum
Magyarország semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt Németországgal addig, amíg Ausztria és Németország között nem születik paktum – ebben egyezett meg Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Sebastian Kurz osztrák kancellár kedd esti telefonos tárgyalásuk során.
Ezt a Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte az MTI-vel, hozzátéve: Orbán Viktor erről csütörtökön tájékoztatja Angela Merkel német kancellárt is berlini találkozójukon – a kormányfő emellett tájékoztatta az osztrák kancellárt, hogy Magyarország álláspontja 2015 óta változatlan a migrációs kérdésben.
Nincs olyan menedékkérő, aki elsőként Magyarországon lépett be Európa területére, hiszen a migránsok szárazföldi bevándorlási útvonala, a balkáni útvonal Görögországon és Bulgárián keresztül vezet, de főleg Görögország területén keresztül érkeztek a kontinensre az illegális bevándorlók – mondta el a Orbán Sebastian Kurznak a kabinetiroda tájékoztatása szerint.
A miniszterelnök csütörtökön tárgyal Angela Merkellel, szerdán pedig Horst Seehofer német belügyminiszterrel és Wolfgang Schäuble Bundestag-elnökkel találkozik.