Áder János államfő kedden négynapos látogatásra az egyesült államokbeli San Franciscóba utazik, ahol felszólal a Global Climate Action Summit konferencián – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.
A köztársasági elnök szerdán ellátogat a Stanford Egyetemből kivált kutatóintézet, az SRI International Menlo Park-i központjába, ahol Stephen Ciesinski, az intézet elnöke mutatja be innovatív módszereiket, valamint Szabó Csaba üzletfejlesztési vezető ismerteti a szén-dioxid-leválasztás egyedi technológiáit.
Áder János látogatást tesz a Google X-nél, a kaliforniai cégóriás anyavállalatának, az Alphabetnek a jövőbe mutató technológiai vívmányokkal foglalkozó részlegénél. Itt Astro Teller igazgató, Teller Ede unokája nyújt tájékoztatást a fenntarthatóság jegyében született megoldásokról. Az államfő ugyancsak szerdán Redwood City-ben találkozik a San Franciscó-i és környékbeli magyarság képviselőivel.
Csütörtökön Áder János a Global Climate Action Summit nyitó plenáris ülését követően megbeszélést folytat Kalifornia kormányzójával, Jerry Brownnal, valamint Nicholas Sternnel, aki a Világbank egykori vezető közgazdászaként 2006-ban készített mérföldkőnek tekinthető jelentést a klímaváltozás gazdasági hatásairól. A köztársasági elnök pénteken szólal fel a klímacsúcson, ahol mintegy négyezer-ötszáz delegált vesz részt a világ minden tájáról, köztük Al Gore, az Egyesült Államok korábbi alelnöke, John Kerry egykori külügyminiszter, valamint számos világhírű zenész és színész.
A kaliforniai konferencia célja, hogy a párizsi megállapodás után növelje a résztvevők ambícióját. Úgy kívánja erősíteni a nemzeti kormányok céljait, hogy megmutatja: a városok, a vállalatok, az oktatási intézmények vagy éppen az egyházak készek a jelenleginél gyorsabban haladni. A tanácskozás kulcstémái között szerepel az egészséges energiarendszerek kérdése, a vállalatok szerepe, a fenntartható épületek, városok, és gondoskodás az óceánokról, a földekről.
Áder János helyi idő szerint szeptember 15-én, szombaton indul haza kíséretével.